2783
چه بیماری هایی از جانب مادر ارثیه؟

چه بیماری هایی از جانب مادر ارثیه؟

1402/11/17 بازدید1321

بیماری های ارثی

بیماری‌های ارثی که از مادر به بچه منتقل می‌شه، گاهی میتونه خیلی خطرناک باشه و گاهیم میتونه اصلا مشکلی به وجود نیاره. تا اسم بیماریای ارثی و ژنتیکی پیش میاد، همه به فکر سرطان و سکته قلبی و مغزی میفتن ولی باید گفت که بیماریای ارثی، فقط به این دو تا خلاصه نمیشن. بعضی از بیماری‌های استخونی یا ناقص بودن اندام داخلی و حتی بعضی از بیماریای معروف مثل میگرن و سر درد، می‌تونه از مادر به بچه منتقل بشه.

لیست بیماری‌های وراثتی که از مادر به بچه منتقل میشه

بیماری های ارثی

بیماری‌های ژنتیکی که از مادر میتونه به بچه منقل بشه، کم نیستن. البته همیشه قرار نیست بیماری‌های ژنتیکی از مادر به بچه منتقل بشه. پدر هم در این بین، نقش مهمی داره و بیماریای بسیار زیادی هست که از پدر منتقل میشه. اما در اینجا می‌خوایم فقط به بیماریایی بپردازیم که از مادر به بچه ارث میرسن. بعضی از این بیماریا، شامل موارد زیر هستن:

  • بیماری‌های ارثی که روی کروموزوم ایکس هستن، از مادر به بچه منتقل میشن.
  • بیماریایی که به سردرد مربوط میشن مثه میگرن
  • پوکی استخون
  • بیماریای روح و روان
  • بیماریای چشمی
  • مشکلات دوران بارداری
  • چین و چروکای پوستی
  • سرطان سینه و تخمدان
  • آلزایمر
  • دیابت
  • افسردگی بعد از زایمان
  • وزن و فرم بدن
  • مشکلات مربوط به یائسگی و زمان یائسه شدن

بعض از بیماری‌های ارثی دیگم هستن که از مادر به پسر منتقل میشن. البته اینایی که گفته شد، به پسرا هم منتقل میشن ولی بعضیاشون فقط مخصوص دختر خانوماست. مثلا یکی از این بیماریا، هموفیلیه که از مادر به بچه پسر منقل میشه. البته گاهی وقتا ممکنه بیماری کم خونی هم از مادر به پسر منتقل بشه.

بیماری‌های ارثی، بیماریایی هستن که میشه با کمی هوش وذکاوت و پیشگیری، از بروز اونا جلوگیری کرد. ارث از مادر واسه دختر و پسر تقریبا یکیه و یجورایی هر چقدر بیماری واسه دخترا هست به همون میزانم ممکنه پسرا از مادرشون به ارث ببرن.

بیماری‌های ژنتیکی شایع در ایران

تو کشور ما، بیماری‌های ارثی خیلی زیادی وجود داره و روز به روزم داره میزان این بیماریا بیشتر میشه. متاسفانه فرهنگ سازیای غلط مثه ازدواج‌های فامیلی، به این جریان دامن میزنن و بیماری‌های ژنتیکی رو زیاد کردند.

بیماری‌های ارثی، از روی کروموزوم‌های مرد و زن به بچه ارث می‌رسن. چون یه نطفه تشکیل شده در رحم مادر، به صورت 50_50 از مادر و پدر تشکیل نیشه. طبیعیه که بیماری‌هایی که بین مرد و زن مشترکن هم به صورت نصف نصف به بچه ارث برسه.

در حال حاضر در کشور ما بیشتر از 20 هزار بیماری ژنتیکی وجود داره که بین همه در حال چرخیدنه. همیشه این بیماریا از یه مادر یا پدر، به بچه منتقل میشه و دوباره این چرخه تکرار میشه. بعضی از افراد تا آخر عمر به خاطر نوع زندگیشون، هیچ وقت با بیماریای ارثیشون مواجه نمیشن. این خیلی خوبه که یه نفر بیماری سرطانو از مادرش به ارث ببره ولی یه جوری زندگی کنه که هیچ وقت بهش مبتلا نشه. با تغییر سبک زندگی، میشه ژن بیماریای ارثی رو خاموش نگه داشت.

بیماری‌های ارثی و ژنتیکی معروف توی کشور ما زیادن ولی 3 تا از اونا خیلی شایع هستن و اکثر نوزادایی که به دنیا میان، با این 3 تا بیماری یا دست کم یکی از اونا، درگیرن. اولین بیماری ژنتیکی معروف، تالاسمیه. دومیش هموفیلی و سومیشم سندروم دانه. این سه تا بیماری هر ساله مشکلات زیادی رو واسه مبتلایان بهشون ایجاد میکنه.

انتقال بیماری‌های ارثی از مادر به پسر

چه بیماری هایی از مادر به ارث میرسه؟

بیماری‌های ارثی از مادر به پسر مثه بیماری‌های ارثی منتقل شده از مادر به دخترش میمونه. تعداد این بیماریا قابل توجه هست و نمیشه ازشون گذشت. اما یک نکته مهم در مورد ابتلا به این بیماریا اینه که، بیماریای ارثی، همگیشون روی ژنوم آدما وجود داره و درونشون نهفته است. فقط نباید این ژن بیدار بشه. اگه آدما جوری زندگی کنن که ژن این بیماریا روشن نشن، هیچ وقت بهشون مبتلا نمیشن.

یکی از بیماری‌های ژنتیکی که از مادر به جنین پسر منتقل میشه، هموفیلیه. این بیماری توی بعضی پسر بچه‌ها هست. درصد موارد مبتلا به هموفیلی، به دلیل کم بودن فاکتور انعقادی خون پیش میاد که بهش هموفیلی کلاسیکم میگن.

اگه شما قصد بچه‌دار شدن دارین، بهتره این مواردو در نظر داشته باشین و یادتون نره که غربالگری قبل زایمان، میتونه تا حد زیادی شما رو از وجود چنین بیماریایی آگاه کنه.

ارسال نظر شما

اولین نفری باشید که نظر میدهید
login captcha
2788

پربازدیدترین ها