عمل پیوند رحم
با پیشرفت علم پزشکی زنانی که به طور مادرزادی بدون رحم هستن با عمل پیوند رحم میتونن باردار بشن. عمل پیوند رحم برای کسانی که به سرطان رحم مبتلا هستن یا دچار آسیب رحم شدن و یا اینکه بدون رحم متولد شه باشن، انجام میشه. نداشتن رحم به طور مادرزادی از بین 5 هزار نفر 1 نفر امکان داره به طور مادرزادی رحم نداشته باشه. این عمل خیلی سخت و پرچالشه چرا که رحم عضو بسیار پیچیده هست که از طریق 4 رگ خیلی ظریف خونش تامین میشه و همین کار باعث لخته شدن خون میشه. پیوند اعضای دیگر بدن بیشتر با موفقیت همراهه ولی این پیوند با پیوند اعضای دیگر خیلی فرق داره. موفقیت در عمل پیوند رحم خیلی پیچیده هست. تنها کشوری که در این زمینه موفق و پرچمدار بوده کشور سوئد هست. زنان زیادی در این کشور پیوند رحم انجام دادن که تعدادی از اونا این پیوند رو از مادران خودشون گرفتن.
مشکلات و خطرات پیوند رحم :
- در جریان پیوند مادر مجبوره داروی ضد درد مصرف کنه. این امر باعث ضعیف شدن سیستم بدن و خطر ابتلا به عفونتها میشه و میتونه به کودک آسیب بزنه.
- طبق تجربه، ثابت شده کودکانی که از طریق پیوند رحم به دنیا میان کوچکتر هستن.
- در جریان این پیوند ممکنه مادر به فشار خون بالا مبتلا بشه.
- هزینه این پیوند خیلی زیاده و به خاطر پیچیدگی این جراحی بیمهها مایل به پوشش اون نیستن.
- در حین جراحی این پیوند مادر خون زیادی رو از دست میده.
- رحمهای پیوندی چون حساس و شکننده هستن توانایی زایمان طبیعی رو ندارن، بنابراین در این پیوند نوزاد باید با عمل سزارین متولد بشه.
عمل پیوند رحم و روشهای انجام آن :
1 _ دلیل خروج رحم پیوند شده : فردی که کاندید عمل پیوند رحم میشه باید در سن خاصی مثل سی سالگی باشه. این پیوند میتونه موقتی باشه و وقتی زن فرزندان خودش رو به دنیا آورد، میتونه رحم رو به فرد اهدا کننده برگردونه. علت خارج کردن رحم از بدن، جلوگیری از ضعف سیستم ایمنی بدن هست، چون وقتی عضوی وارد بدن میشه بدن سعی داره اونو پس بزنه. فرد در این مدت باید از داروهای سرکوب کننده مصرف کنه که این کار میتونه بدن آسیب پذیر کنه.
2 _ ملاحظات اخلاقی : اولین مسئله در این پیوند فرد اهدا کننده هست. اگه اهدا کننده مرده باشه معلوم نیست که اون راضی باشه عضویی از بدنش به فرد دیگه ای اهدا بشه یا نه. در اکثر اهدا کنندگان رابطه خویشاوندی وجود داره. مسئله دیگه اینه که عمل پیوند رحم مثل عمل پیوند کبد و کلیه عملی حیات بخش نیست و فلسفهای جدا داره.
روشهای انجام عمل پیوند رحم :
1 _ نحوه انجام عمل پیوند رحم : این عمل خیلی حساس و پرخطر هست. در جریان این عمل باید رگهای خونی رحمی جدا بشن. این رگها اطراف لولههای ادراری وجود دارن و پیچیده هستن. وقتی رحم در بدن گیرنده قرار گرفت جراحان یه شریان و یه ورید رو به هر طرف رحم وصل میکنن تا با جریان خون فرد مرتبط بشه. قسمتی از بخش واژن دهنده به گیرنده وصل میشه و با وصل شدن بافت پشتیبان به لگن اندام در سر جای خودش قرار میگیره. فرد گیرنده باید داروهایی برای جلوگیری از پس زدن عضو جدید مصرف کنه. بعد از گذشت 1 سال با لقاح مصنوعی فرد میتونه باردار بشه.
2 _ بارداری با پیوند رحم : زنانی که دچار آسیب رحم، سرطان رحم و یا بدون رحم هستن عمل پیوند رحم رو انجام میدن.
پس از این جراحی چه اقداماتی باید انجام بشه :
بهتره اهدا کننده و گیرنده چند روزی رو در بخش مراقبتهای ویژه باشن، چون تیم پزشکی به نحوه واکنش گیرنده به داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی نظارت میکنن. فرد اهدا کننده هم برای جلوگیری از عفونت و کنترل درد باید تحت نظر باشه. پس از جراحی این دو اقدام مهمه :
- پیش بینی شرایط : عمل پیوند رحم یه گزینه دائمی برای ناباروری نیست. مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن در طولانی مدت و قبل دوران بارداری خطرناکه. باتوجه به نتایج متغیر این پیوند در کشورهای مختلف میزان دقیقی از میزان زنده بودن زنانی که این پیوند رو انجام دادن وجود نداره.
- پشتیبانی و کنار اومدن با شرایط : طبق مطالعات اختلال روانی بین گیرندگان پیوند بیشتره. این اختلال با توجه به نتیجه پیوند متفاوته. البته واکنش منفی فرد نسبت به پیوند ناموفق طبیعیه.