لکههای قهوهای روی پوست
یکی از شایعترین مشکلات پوستی وجود لکههای قهوهای روی پوست هست که به خودی خود بیخطره، اما گاهی اوقات نشان از یک بیماری جدی داره. این لکهها بیشتر روی دست، صورت، پشت کمر، گردن و ساق پا به صورت تکی یا دستهای و یا لکههای بزرگ دیده میشن. افرادی که بالای 50 سال سن دارن بیشتر در معرض لکههای قهوهای روی پوست هستن، اما افراد کم سن و سال هم وجود دارن که اگه مدت زیادی در معرض نور خورشید باشن به این لکهها مبتلا میشن. لکههای قهوهای بیشتر در قسمتهایی از بدن که برای طولانی مدت با نور خورشید تماس دارن دیده میشه. به این لکهها، لک پیری، لک کبدی و لک خورشیدی میگن. این لکهها روی پوست آنقدر خطرناک نیستن، اما اگه با علامت باشن باید حتما به پزشک مراجعه کرد. علت وجود این لکههای قهوهای تولید زیاد ملانین در لایه بالایی سطح پوسته.
عوامل بروز لکههای قهوهای چیست ؟
1 _ ژنتیک : یه سری از بیماریهای وراثتی علت بروز لکههای قهوهای روی پوست هستن، مثل: بیماری فابری، داریر و گانگلیوزیدوز نوع 3.
2 _ ویروسها : عامل بعضی از لکههای پوستی مثل : زخم سرد، ویروس HSV هست. ویروس واریسلا زوستر عارضهای مثل : آبله مرغون رو به وجود میاره.
3 _ عفونتها : نوع خاصی از عفونت پوستی، لک پوستی رو به وجود میاره مثل : آکنه قارچی یا عفونت در فولیکول مو.
4 _ قرار گرفتن در معرض نور خورشید : اگر بیش از حد در معرض اشعه فرابنفش خورشید باشید باعث به وجود اومدن سرطان پوست و سایر عوارض پوستی میشه.
5 _ رژیم غذایی : هرچیزی که ما میخوریم روی پوست اثر میذاره. خوردن محصولات لبنی مثل : شیر بدون چربی، آلرژی غذایی، درماتیت تماسی، رژیم حاوی قند و کربوهیدراتها باعث بروز لکههای پوستی میشن.
نمونههای دیگری از علل لکههای پوستی :
1 _ منافذ مسدود شده : چربی اضافی به همراه سلولهای مرده پوست با آلودگی و باکتریها ترکیب میشه و منافذ پوست رو میبنده.
2 _ داروها : داروهایی مثل : لیتیوم، استروئیدهای آندروژنی و کورتیکواستروئیدها باعث ایجاد آکنه میشن.
3 _ دیابت : یکی از عوارض دیابت اینه که پوست تیره و قهوهای میشه و لکههایی رو روی پوست به وجود میاره.
4 _ تحریک پذیری پوست : گاهی پوست به وسیله محصولات آرایشی تحریک میشه که همین باعث به وجود اومدن لکههای قهوهای میشه.
5_ عارضه ملاسما : این عارضه در زنان با لکههای تیره نامنظم دیده میشه. این لکهها با نور خورشید به وجود میان و با تغییرات هورمونی و یه سری داروها بدتر میشن.
6_ لکههای کبدی : این لکهها نامنظم هستند و رنگ اونا قهوهای ملایم تا تیرس و با نور خورشید بدتر میشن.
بهترین درمان برای لکههای قهوهای پوست :
- روغن تراپی : اگه لکههای پوستی منشا غیر وراثتی داشته باشن، روغنهای گیاهی برای درمان اونا خیلی موثرن. این روش طبیعی و بی خطر نیازمند پشتکاره.
- راه حلهای طبیعی : لکههایی که علت اونا بیماری زمینهای نیست با روشهای خونگی مثل : استفاده از سرکه سیب و آلوورا قابل درمان هستن.
- عادت بهداشتی خوب : تمیز کردن پوست صورت، بدن و مو باعث از بین رفتن باکتریها، چربی و آلودگی پوست میشه.
- داروی آکنه : بعضی از داروها به رفع جوشهای سرسیاه یا سرسفید کمک میکنن.
- اسید سالیسیلیک : محصولاتی که دارای اسید سالیسیلیک هستن باعث بهبودی منافذ پوست میشن.
- ضدآفتاب : عینک، کلاه و کرمهای ضدآفتاب از پوست در برابر اشعه UVA، UVB محافظت میکنه.
- کرم هیدروکورتیزون : این کرمها واکنشهای آلرژیک و تحریکهای پوستی رو کمتر میکنه.
انواع لکههای پوستی :
- آکنه : یکی از شایعترین لکههای پوستی هست که به علت بسته شدن فولیکولهای مو با چربی، وجود باکتری، آلودگی محیطی و استرس به وجود میان و باعث ایجاد لکههای قهوهای روی پوست میشن.
- اسکار : وقتی لایه درم پوست آسیب ببینه این اتفاق میوفته. درم لایه عمیق پوسته که مویرگها، غدد عرقی، فولیکولهای مو و عصب در اون وجود داره. جوشهای سربسته، زخم و بریدگیها باعث اسکار میشن.
- لکه هایپیری : این لکه کبدی که همان لکههای پیری هستن تیره و کوچک بوده و وقتی قسمتی از بدن در معرض نور خورشید قرار بگیره به وجود میاد.
- لکه های مادر زادی : این لکهها در ابتدای تولد یا کمی بعد از اون به وجود میان. از نظر اندازه، شکل و رنگ باهم فرق دارن. لکه هایی که به عنوان ماه گرفتگی میبینید از این نوع لکهها هستن.