عفونت دندان کودکان یک مشکل رایج است که برای بسیاری از افراد در سنین پایین اتفاق میافتد. به همین علت باید از بهترین راهها برای درمان این مشکل استفاده کرد. فراموش نکنید که عدم درمان این عفونت میتواند بر روی کیفیت دندانهای اصلی که بعد از دندان شیری درمیآیند تاثیر بگذارد. از طرفی این عفونتها بر روی بافت لثه هم اثر گذاشته و آن را تضعیف میکنند. خوشبختانه با وجود شیوههای درمانی جدید این مشکل به راحتی قابل درمان خواهد بود پس از این جهت نگرانی به خود راه ندهید.
علت بروز عفونت دندان در کودکان
عفونت دندان در کودکان ممکن است به دلیل چند عامل مختلف ایجاد شود. پیدا کردن علت یکی از مهمترین اقداماتی است که باید توسط دندانپزشک اطفال و کودکان صورت بگیرد. به طور کلی برخی از مهمترین عواملی که منجر به بروز این مشکل میشوند شامل موارد زیر هستند.
- زیادهروی در خوردن شیرینیها و انواع خوراکیهای شیرین
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- عدم برخورداری از مراقبتهای دندانی منظم
- بیماریهای مرتبط با دهان و دندان
- شکستگی دندانها بر اثر حوادث
زیادهروی در خوردن شیرینی میتواند باعث تشکیل ترکها و تخریب لایههای دندان شود که امکان نفوذ باکتریها به داخل دندان را فراهم میکند. همچنین حوادثی که منجر به ضربه به دندانها میشود باعث شکستگی و شروع عفونت خواهد بود. از طرفی باید کودک به خوبی با بهداشت شخصی آشنا باشد، زیرا در صورت عدم رعایت آن، با مشکلات مختلفی روبرو خواهد شد.
یکی از دلایلی که ممکن است با گذشت زمان باعث عفونت شود، پوسیدگی دندان در کودکان است که گاهی ممکن است والدین به دلایل مختلفی به آن بی توجهی کنند. دنداپزشک بعد از یافتن علت درد دندان به حذف پوسیدگی و عفونت ها خواهد پرداخت ولی باید این موضوع را درنظر گرفت که والدین عزیز باید قبل از ایجاد مشکل به درمان پوسیدگی دندان های کودکان بپردازند.
علائم عفونت دندان در کودکان
عفونت دندان در کودکان میتواند یک موضوع نگرانکننده باشد و به دلیل عدم برخورداری از بهداشت دهان و دندان مناسب شکل بگیرد. این عفونت میتواند از سطح خارجی دندان و لثه شروع شده و به عمق دندانها یا ریشهها گسترش یابد که این موضوع باعث درد شدید و علائم دیگری خواهد شد. برخی از مهمترین علائم عفونت دندان کودکان شامل موارد زیر هستند.
- درد یا تورم دهان و لثه
- حساسیت به غذاهای گرم یا سرد
- خون ریزی لثه
- بوی نامطبوع از دهان
- ترشحات رنگی یا رطوبت غیرعادی از دندان
- افزایش حساسیت دندان به فشار یا لمس
- تغییر رنگ دندان به سیاه یا قهوهای
- تغییر شکل یا سایز دندان
- دیسکولوراسیون یا لکههای ناخواسته روی دندان
- تغییرات در رفتار و خواب کودک
این علائم اگر در کودک مشاهده شوند، بهتر است تا سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید تا اقدامات درمانی مناسب انجام شود و مشکل احتمالی مرتفع گردد.
انواع عفونت های دهان و دندان در کودکان
عفونت ها به دو دسته عفونت های بافت نرم و بافت سخت دهان تقسیم می شود. عفونت های بافت نرم دهان شامل تبخال های داخل دهانی، آفت و ... است. عفونت های مربط به دندان نیز بیشتر به دلیل پوسیدگی و شکستگی دندان ایجاد می شود.
تشخیص عفونت دندان در کودکان
تشخیص عفونت دندان کودکان ممکن است از طریق بررسیهای بالینی و تصویربرداری انجام شود. دندانپزشک ابتدا به شکایات و علائمی که کودک دارد گوش کرده و سپس دهان و دندانها را بررسی میکند. اگر پزشک شک دارد که کودک دچار عفونت دندان است، ممکن است از روشهای تصویربرداری مانند ایکسری یا توموگرافی کمک بگیرد تا عکسهای دقیقی از دندانها و بافتهای اطراف به دست آورد. با بررسی این عکسها، میتوان به شناسایی و مشخص کردن عفونت، تخریبها و نقاط آسیب دیده پرداخت.
تشخیص زودهنگام و مراجعه به دندانپزشک باعث کاهش خطرات و مشکلات بیشتر مرتبط با عفونت دندان در کودکان خواهد شد. از همین رو باید مراحل تشخیصی به صورت دقیق پیش رود تا مشکل به درستی ریشه یابی شده و فرایند درمان آن با دقت پیش رود. ذکر این نکته ضروری است که برای تشخیص دقیقتر حتما باید به پزشک متخصص و کاربلد مراجعه کنید تا در سریعترین زمان ممکن به بهترین نتیجه برسید.
درمان عفونت دندان کودکان
درمان درد دندان در کودکان بستگی به شدت و میزان درگیری بافتها با عفونت دارد. در صورتی که عفونت به لبه دندان محدود باشد، دندانپزشک ممکن است ترمیم دندان را انجام دهد. اگر عفونت به عمق دندان یا ریشهها گسترش یافته باشد، نیاز به اجرای عمل روتکانال (پاکسازی ریشه) خواهد بود. این عمل به پاکسازی دندانها از باکتریها و بافتهای آلوده کمک میکند. در نتیجه با تخلیه این عوامل آلودهکننده، درد دندان کودک فروکش خواهد کرد و درمان عفونت دندان کودکان صورت میپذیرد.
در موارد شدیدتر و در صورت آسیب جدی به دندان، معمولا دندانپزشک تصمیم به جراحی دندان (اکستراکشن) میگیرد. پس از این روش درمانی، دندانپزشک داروهای ضد التهاب یا ضد بیماری را تجویز میکند تا التهابها رفع شود. همچنین برای کسب نتیجه بهتر حتما باید مراقبت بعد از جراحی دندان در نظر گرفته شود تا نتیجه نهایی مورد قبول واقع شود. برای اینکه درمان کردن درد دندان در کودکان به خوبی انجام شود، سعی کنید که به متخصص دندانپزشکی اطفال مراجعه کنید تا بهترین نتیجه ممکن را به دست آورید.
بعد از درمان عفونت دندان حتما دارو هایی که پزشک تجویز کرده است را مصرف کنید همچنین استفاده از نخ دندان و مسواک باید طبق دستور پزشک انجام شود. از مصرف غذاهای سفت و چسبنده نیز خودداری کنید.
انجام چکاپ های دوره ای میتواند به پیشگیری از بسیاری از بیماری های دهان و دندان کودکان کمک کند. به همین دلیل است که این چکاپ ها بسته به نظر پزشک بین 3 تا 6 ماه یکبار باید انجام شود. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در وب سایت دکتر ماریتا شکاریان به آدرس www.drshekarian.com مطرح کنید.