ناباروری مانند یک کلمه دلهرهآور به نظر میرسد اما اصطلاحی است که برای توصیف مشکل باردار شدن استفاده میشود که شاید شایعتر از آن چیزی باشد که شما فکر میکنید. تصور میشود که ناباروری حدود 19 درصد از زنان در سن باروری و 9 درصد از مردان را تحت تاثیر قرار میدهد. تخمینزده میشود که از هر 7 زوج، 1 زوج در باردار شدن دچار مشکل میشوند که میتواند تجربهای فوقالعاده سخت و استرسزا باشد.
ناباروری زنان چیست؟
ناباروری بیماری دستگاه تناسلی مردانه یا زنانه است که با عدم موفقیت در بارداری پس از 12 ماه یا بیشتر از رابطه جنسی منظم و محافظت نشده تعریف میشود. برای انجام باروری مراحل زیر باید به درستی انجام شود:
- یک تخمک بالغ از تخمدان چپ یا راست آزاد میشود
- این تخمک به سمت لوله رحمی چپ یا راست (فالوپی) حرکت میکند
- یک اسپرم از طریق دهانه رحم و رحم شنا میکند و وارد لوله رحمی صحیح میشود و سپس تخمک را بارور میکند
- سپس این تخمک بارور شده از لوله رحم به داخل رحم حرکت میکند
- در نهایت تخمک بارور شده در رحم لانه گزینی میکند و به جنین تبدیل میشود
ناباروری زنان چند نوع دارد؟
دو نوع ناباروری وجود دارد که باید از آنها آگاه بود: ناباروری اولیه و ناباروری ثانویه. ناباروری اولیه به تلاش برای باردار شدن در افرادی که قبلاً هرگز باردار نشدهاند اشاره دارد. از سوی دیگر ناباروری ثانویه برای کسانی اعمال میشود که پس از داشتن حداقل یک بارداری موفق برای باردار شدن تلاش میکنند.
ناباروری به چه علت اتفاق میافتد؟
عدم تعادل در سطوح هورمونی میتواند باعث مشکلات متعددی از جمله پریودهای کمتر و ایجاد کیستهای کوچک تخمدان شود که هر دو با ناباروری مرتبط هستند. هورمون محرک فولیکول و هورمون لوتئینه کننده هر ماه برای شروع تخمک گذاری عمل میکنند. این هورمونها در غده هیپوفیز تولید میشوند و اگر تولید آنها مختل شود میتواند تخمکگذاری را تغییر داده و بر توانایی باردار شدن تاثیر بگذارد. همچنین در موارد خاص و به دلیل شرایط خاص غده هیپوفیز همچنین میتواند هورمون دیگری به نام پرولاکتین بیش از حد تولید کند که میتواند بر ناباروری نیز تاثیر بگذارد. برخی از علل دیگر ناباروری زنان میتواند شامل موارد زیر باشد:
اندومتریوز:
تصور میشود که رشد بافت در تخمدانها یا لولههای فالوپ به دلیل آندومتریوز ممکن است باعث آسیب شود که میتواند منجر به ناباروری شود.
آسیب به لولههای رحمی:
اگر لولههای رحمی آسیب دیده یا مسدود شده باشند رسیدن اسپرم به تخمک یا انتقال تخمک بارور شده به داخل رحم برای لانه گزینی سختتر (یا غیرممکن) است، به این معنی که بارداری نمیتواند اتفاق بیافتد. این میتواند ناشی از بیماری التهابی لگن (عفونت لولههای رحم و رحم) یا هر عمل جراحی قبلی باشد که در این ناحیه انجام دادهاید.
ناباروری بدون دلیل:
گاهی اوقات ممکن است دلیلی برای ناباروری پیدا نشود. شنیدن این خبر میتواند سخت باشد اما سعی کنیدامید خود را از دست ندهید. به یاد داشته باشید که مشکل ناشناخته میتواند به موقع خود را اصلاح کند. در واقع تحقیقات نشان داده است که 13 تا 15 درصد از زوجهایی که ناباروری غیرقابل توجیه دارند بدون درمان در طول یک سال باردار میشوند.
کیستهای تخمدان:
در حالی که کیستهای تخمدان از نظر فنی مانع باردار شدن شما نمیشوند اما میتوانند مشکل ساز باشند زیرا میتوانند باردار شدن را برای شما دشوارتر کنند. در صورت نیاز به جراحی پزشک اقدامات لازم را انجام میدهد تا باروری شما را تا حد امکان حفظ کند.
مصرف برخی داروها:
مصرف برخی داروها مانند استفاده طولانی مدت از ایبوپروفن یا آسپرین یا داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی میتواند تاثیر منفی بر توانایی شما برای باردار شدن داشته باشد. اگر سوال یا نگرانی دارید همیشه با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین تعدادی از مشکلات دهانه رحم وجود دارد که میتواند باعث ناباروری زنان شود. این شامل:
فیبرومها:
اینها میتوانند لولههای رحمی را مسدود کنند یا بر لانهگزینی تاثیر بگذارند اما توجه به این نکته مهم است که بسیاری از زنان مبتلا به فیبروم میتوانند بدون هیچ مشکلی باردار شوند.
مشکلات مخاط دهانه رحم:
در طی تخمکگذاری اسپرم به قوام نازکتری از مخاط متکی است تا بتواند شنا کند. بدون این شرایط نمیتواند به جایی که برای بارور کردن تخمک نیاز دارد برود.
تنگی دهانه رحم:
این تنگی دهانه رحم است که ممکن است به دلیل آسیب به دهانه رحم یا یک مشکل ژنتیکی ارثی اتفاق بیفتد. دهانه رحم باریک میتواند بر لقاح و بارداری تاثیر بگذارد.
منبع: