از آنجایی که کودکان یک ساله نمیتوانند احساسات خود را به طور موثر بیان کنند بسیاری از رفتارهای آنها غیرکلامی است. این بدان معنی است که یک مادر گاهی اوقات باید حدس بزند که چه چیزی کودک ۱ ساله او را آزار میدهد تا کودک را نزد پزشک اطفال ببرد. کودک خردسالی که مدام می لرزد ممکن است مشکلات متعددی داشته باشد که از شرایط پزشکی گرفته تا مسائل عاطفی. برخی داروها ممکن است باعث لرزش کودک نیز شوند به ویژه داروهایی که میتوانند با قند خون یا سطح هیدراتاسیون او تداخل داشته باشند. در ادامه علل لرزش کودکان آورده شده است.
قند خون پایین:
در حالی که قند خون پایین در کودکان نوپا به ندرت تشخیص داده میشود اما این بیماری ممکن است به دلیل نقص مادرزادی در پانکراس یا سیستم لنفاوی ایجاد شود. علائم هیپوگلیسمی احتمالی در کودک نوپا تحریکپذیری، گریه تصادفی، تعریق، رنگ پریدگی و لرزش است. او ممکن است در نگه داشتن فنجان یا بطری مشکل داشته باشد یا اشتهای او ممکن است کمتر شده باشد. کودکان خردسال با سطوح قند خون بسیار پایین و درمان نشده ممکن است دچار تشنج شوند و در نهایت هوشیاری خود را از دست بدهند.
پرکاری تیروئید:
یکی دیگر از بیماریهای نسبتاً نادر در کودکان نوپا پرکاری تیروئید بوده و ممکن است باعث لرزش شود زیرا غده تیروئید مقادیر بیش از حد هورمونهای تنظیم کننده رشد و تون عضلانی را تولید میکند. با تحریک بیش از حد متابولیسم بافت محیطی پرکاری تیروئید ممکن است باعث شود کودکان نوپا علائم افزایش اشتها، لرزش و عصبی بودن، تنفس و ضربان قلب سریع، تب دورهای و برآمدگی چشم را تجربه کنند.
تشنج ناشی از تب:
تشنجهای ناشی از تب توسط نوزادان، کودکان نوپا و خردسالان در نتیجه افزایش ناگهانی دمای بدن است. معمولاً این باعث لرزش غیرقابل کنترل پاها و بازوها میشود که اغلب با از دست دادن هوشیاری همراه است. بیشتر تشنجهای تب بیش از پنج دقیقه طول نمیکشند و برای کودک مضر نیستند. با این حال اگر کودک ۱ ساله به طور مکرر تشنج ناشی از تب را تجربه میکند باید توسط یک متخصص اطفال معاینه شود که ممکن است داروهای مشابه داروهای ضد صرع را برای کاهش وقوع مداوم این تشنجها تجویز کند.
عفونت و تب:
عفونتها میتوانند باعث ایجاد تب در کودکان نوپا شوند که باعث ایجاد لرز و برافروختگی صورت میشود. لرزش شدید بدن ممکن است نتیجه عفونتهای ویروسی مانند مننژیت، آنسفالیت یا سایر عفونتهای سیستم عصبی باشد. کودکان نوپا اغلب در یک دقیقه خوب به نظر میرسند و دقیقه بعد به شدت بیمار می شوند. با افزایش ناگهانی دمای بدن، استفراغ یا سایر علائم عفونت همراه میباشند. در بیشتر مواقع استراحت و تجویز ایبوپروفن یا استامینوفن لرزش و تب را تسکین میدهد.
دلایل لرزش دستهای کودک چیست؟
والدین اغلب وقتی متوجه لرزش دستهای فرزندشان میشوند میترسند. با این حال این علامت به ندرت نشان دهنده یک بیماری زمینهای جدی است. لرزش دست معمولاً در اثر لرزش و حرکات غیرارادی عضلات که شبیه به انقباض است ایجاد میشود. اگر لرزش برای چند روز ادامه پیدا کرد یا دوباره عود کرد با پزشک اطفال کودک خود مشورت کنید تا هر گونه بیماری جدی پزشکی را بررسی کند.
اضطراب:
اغلب کودکان هر از گاهی اضطراب متوسطی را تجربه میکنند و دلایل آن میتواند از دعوا با دوستان تا مشکلات جدی در خانواده متغیر باشد. اگر کودک شما اضطراب دارد ممکن است بدن او متشنج شود و سپس شروع به لرزیدن کند. این لرزش به خصوص در دستها محسوس است. فرزندتان را تشویق کنید تا در مورد احساساتش صحبت کند و اگر اضطراب ادامه داشت با پزشک اطفال مشورت کنید.
گرسنگی:
سوءتغذیه، حذف وعدههای غذایی و گرسنگی همگی میتوانند باعث کاهش قند خون شوند. هنگامی که قند خون پایین میآید کودکان ممکن است لرزش در دستان خود را تجربه کنند. کودک خود را تشویق کنید که یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشد.
کافئین:
دوزهای بالای کافئین اغلب باعث لرزش دست در بزرگسالان میشود. کافئین انتخاب سالمی برای کودکان نیست و ممکن است رشد را کاهش دهد. به جای نوشابه و چای به کودک خود آب و آبمیوه طبیعی بدهید.
کم آبی بدن:
کم آبی ممکن است باعث انواع حرکات غیر ارادی عضلانی از جمله تیک، اسپاسم و لرزش شود. مصرف نوشیدنیهای شیرین را در کودک خود محدود کنید زیرا میتواند باعث کم آبی بدن و تشویق او به نوشیدن آب زیاد شود.
منبع: