اتریوم بعد از بیت کوین به عنوان دومین ارز دیجیتال مشهور و پرطرفدار شناخته میشود. تفاوت اصلی اتریوم با ارزهای دیجیتال دیگر در این است که کارایی گستردهتری دارد و تنها در مبادله و ذخیره ارزش نقش ایفا نمیکند. در واقع این ارز دیجیتال خود را یک شبکه محاسباتی غیر متمرکز خطاب میکند که بر مبنای فناوری بلاکچین ساخته شده است. این ارز معروف دارای پتانسیلهای بسیار بلاقوهای میباشد که بیشتر آن را مدیون سیستم بلاکچین است.
امروزه به دلیل وجود تحریمهای مختلف و بالا بودن نرخ تورم در کشور ایران، مردم به فکر سرمایهگذاری و ذخیره سرمایه خود برای آینده بوده و به دنبال راهی هستند که علاوه بر کسب سود بالا، سرمایه اولیهی آنها حفظ شود. ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاری جزو پرطرفدارترین داراییها بهشمار میروند که قابلیت سرمایهگذاری دارند. ممکن است بپرسید که آیا ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاری مناسبند یا خیر؟ در ادامه این راهنما به بررسی ارز دیجیتال و نحوه کار آن خواهیم پراخت.
اتریوم چیست؟
(Ethereum) یک پلتفرم غیرمتمرکز میباشد که این امکان را برای هر شخصی فراهم میسازد تا اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) را بسازد و نصب کند. این پلتفرم متنباز بوده و هر شخصی قادر است که از کدها، بهروزرسانیها و جزئیات آن در مخزن گیت هاب بازدید کند. هر کسی که مایل باشد اتر (ETH) استخراج کند، به سادگی میتواند به این شبکه بپیوندد. علاوه بر این، به سادگی میتوان به تمام معاملات انجام شده در بلاک چین در مرورگر بلاک این ارز دسترسی پیدا کرد.
اتر چیست؟
اتر (Ether) همان رمز ارز بلاک چین Ethereum میباشد که نقش بسیار پر رنگی را به عنوان قسمتی اساسی از شبکه ارزی در این پلتفرم ایفا میکند. اتر واحد پول رایج این رمز ارز میباشد و همچنین اینکه به کل شبکه ارز مربوطه سوخت میدهد.
به این صورت که ماینرهای شبکه پاداش و حقوق خود را به عنوان اتر دریافت کرده تا تراکنشها انجام بشوند و در نتیجه بلاکهای جدید به بلاک چین اضافه میشوند و عملکرد شبکه بدون نقص ادامه پیدا خواهد کرد.
سازنده اتریوم کیست؟
در سال ۲۰۱۳، یک برنامهنویس جوان و یکی از بنیانگذاران مجله «بیت کوین ویتالیک بوترین»، سند وایت پیپر را منتشر کرد که در آن وی پلتفرمی را شرح داده بود که امکان ساخت اپلیکیشنهای مبنی بر بلاک چین را برای کاربران فراهم میساخت.
بوترین این وایت پیپر را برای دوستان خود نیز ارسال کرد و افراد زیادی با او تماس گرفتند تا در مورد مفهوم و پتانسیل این فناوری اطلاعات بیشتری کسب کنند. در پایان سال ۲۰۱۳ چندین سرمایهگذار مشهور در پروژه ارز دیجیتال مربوطه نقش ایفا کردند.
ویتالیک بوترین، میهای آلیسی (Mihai Alisie)، آنتونی دی لوریو (Anthony Di Iorio)، امیر چتریت (Amir Chetrit) و چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) همگی جزو بنیانگذاران و سرمایهگذاران این پلتفرم بودند؛ البته در اوایل سال ۲۰۱۴ سه بنیانگذار معروف دیگر نیز به پروژه Ethereum پیوستند.
عملکرد اتریوم به چه صورت است؟
تیم گسترشدهنده این رمز ارز، یک فضای مجازی به نام ماشین مجازی (EVM) را به وجود آوردهاند که مسئولیت اجرای کدهای قراردادهای هوشمند را بر عهده دارد. درون شبکه این رمز ارز، گرهها بلاک چین اتریوم را آغاز میکنند و از این طریق ماشین مجازی (EVM) را تشکیل میدهند. این سیستم را به عنوان یک کامپیوتر مجازی در بلاک چین میتوان در نظر گرفت که ایدهها را به کد تبدیل میکند و آن را در شبکه جهانی Ethereum انتشار میدهد.
به بیان دیگر Ethereum در اصل یک سیستم غیرمتمرکز واحد میباشد که رایانهای به نام ماشین مجازی (EVM) را اجرا میکند. هر گره یک کپی از آن رایانه را در خود حفظ میکند، به این معنا که هر گونه تعامل باید تأیید بشود تا همه توانایی به روز کردن نسخه خود را داشته باشند.
همچنین استاندارد ERC-20 برای تمامی توکنهای این رمز ارز تنظیم شده است که شامل مجموعهای از قوانین برای ایجاد توکنها بر مبنای آن میباشد. رعایت آنها برای مبادله منظم توکنها در شبکه الزامی خواهد بود.
دسترسی به منابع بلاک چین رایگان نبوده و بابت هر معامله میبایست حق کمیسیون پرداخت بشود. حق کمیسیون بر مبنای واحد اندازهگیری گَس (gas) محاسبه میشود. توجه داشته باشید که این هزینه برای همه معاملات به طور برابر محاسبه نخواهد شد و بسته به نوع معامله حق کمیسیون متغیر خواهد بود.
با پرداخت حق کمیسیون در واحد گس، در واقع کاربر هزینه سوخت این رمز ارز را پرداخت میکند. هر اندازه حق کمیسیون و هزینه انجام یک قرارداد هوشمند بالاتر باشد به همان نسبت سرعت پردازش آن نیز بیشتر خواهد بود.
اکوسیستم اتریوم به چه صورت است؟
اکوسیستم این رمز ارز از چند بخش مختلف تشکیل شده است:
- حساب
در پلتفرم این رمز ارز دو حساب اصلی وجود دارد. حساب اول متعلق به کاربران یا حسابهایی است که به کلیدهای خصوصی احتیاج دارند و حساب دوم مربوط به قراردادهای هوشمند است که توسط کد، مدیریت و کنترل میشوند.
- اثبات کار
اتریوم همانند بیت کوین از الگوریتم اجماع اثبات کار بهره میبرد. اما این رمز ارز به قدرت محاسباتی کمتری نیاز دارد. اثبات کار به ماینرها اجازه میدهد تا با هم به توافق نظر رسیده و بلاکهای تازهای را به پلتفرم اضافه کنند.
- استخراج
این رمز ارز نیاز ضروری به استخراج و ماینرها دارد و ماینرها نقش بسیار مهمی در سلامت و ایمنی بلاک چین ایفا میکنند. ماینرها معمولاً برای استخراج اتر از سختافزارهای سی پی یو (CPU) یا کارت گرافیک (GPU) بهره میبرند.
- بلاکها
جالب است بدانید که تفاوت اصلی بین استخراج Ethereum با استخراج بیت کوین در الگوریتم هش کردن میباشد. ماینرهای این رمز ارز برای پیدا کردن هش مناسب بلاک بعدی با یکدیگر رقابت میکنند. پس از یافتن هش مناسب، بلاک بعدی به بلاک چین اضافه شده و ماینر پاداش کار خود را دریافت خواهد کرد.
مقایسه اتریوم و بیتکوین
کاربرد اصلی ارز دیجیتال بیت کوین، ذخیره کردن ارزش میباشد. اتر نیز مانند بیتکوین است. اما شبکه غیر متمرکز Ethereum امکان ایجاد و اجرای برنامهها، قراردادهای هوشمند و سایر تراکنشها را در شبکه نیز فراهم میسازد.
در حالی که بیتکوین چنین مزیتی ندارد و تنها به عنوان ارز و وسیلهای برای ذخیره ارزش بکارگرفته میشود. همچنین لازم به ذکر است که Ethereum سرعت بالاتری در پردازش تراکنشها دارد.
مزایا و معایب اتریوم چیست؟
از مزیتهای Ethereum میتوان به شبکه بزرگ و موجود، طیف گستردهای از توابع، نوآوری دائمی و دوری از واسطهها اشاره نمود. اما این رمز ارز در برابر مزایایی که ارائه میدهد، دارای معایبی نیز میباشد. از معایب Ethereum میتوان به افزایش هزینههای تراکنش، احتمال وجود تورم و آینده نامعلوم اشاره کرد.
بلاکچین Ethereum در آینده نزدیک با توجه به اینکه از آن برای ساخت مجموعهای از پروژه های مالی غیرمتمرکز و NFT استفاده شده در میان ارزهای دیجیتال محبوبیت بسیار خوبی به دست خواهد آورد. به نقل از مدافعان این پروژه، ظهور برنامههای کاربردی نوین میتواند تأثیر فوقالعاده خوبی در شهرت شبکه داشته باشد، زیرا افزایش فعالیت باعث جذب بیشتر توسعهدهندگان اتریوم خواهد شد.
شبکه اتریوم تنها یک بستر است و ممکن است که در این بستر کلاهبرداری صورت بگیرد، اما به این معنا نیست که شبکه کلاهبردار میباشد، بلکه شبکه فقط بستری برای اجرای یک کلاهبرداری خواهد بود.
چنانچه قصد استفاده از مزایای ارزهای دیجیتال را دارید، صرافی کوینکس در این زمینه میتواند مشاور و راهنمای شما باشد. پیشنهاد میشود چنانچه به دنبال سود بیشتر هستید و با تحلیلگران اقتصادی در رابطه با افزایش قیمت ارزهای دیجیتال در آینده موافقید، از ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری استفاده کنید.