سندرم نوزاد آبی که به عنوان متهموگلوبینمی نوزاد نیز شناخته میشود وضعیتی است که در آن پوست کودک آبی میشود. این به دلیل کاهش میزان هموگلوبین در خون نوزاد است. هموگلوبین یک پروتئین خون است که وظیفه حمل اکسیژن در سراسر بدن و رساندن آن به سلولها و بافتهای مختلف را بر عهده دارد. هنگامی که خون قادر به حمل اکسیژن در سراسر بدن نباشد کودک آبی (سیانوتیک) میشود.
علل ایجاد سندرم نوزاد آبی چیست؟
شایعترین علت سندرم کودک آبی آب آلوده به نیترات است. پس از نوشیدن شیر خشک ساخته شده با آب غنی از نیترات بدن نوزاد نیتراتها را به نیتریت تبدیل میکند. این نیتریتها به هموگلوبین بدن متصل میشوند و متهموگلوبین را تشکیل میدهند که قادر به حمل اکسیژن نیست.
سندرم نوزاد آبی چه علائمی دارد؟
شایعترین علامت سندرم نوزاد آبی تغییر رنگ آبی پوست اطراف دهان، دستها و پاها است. این به عنوان سیانوز نیز شناخته میشود و نشانه آن است که کودک یا فرد اکسیژن کافی دریافت نمیکند. سایر علائم بالقوه سندرم کودک آبی عبارتند از:
- مشکل در تنفس
- استفراغ
- اسهال
- بیحالی
- افزایش ترشح بزاق
- از دست دادن هوشیاری
- تشنج
سندرم نوزاد آبی را چطور تشخیص دهیم؟
پزشک ممکن است در طی معاینات منظم شک کند که یک نوزاد مبتلا به سندرم نوزاد آبی است. والدین یا مراقبانی که متوجه تغییر رنگ مایل به آبی میشوند باید با پزشک قرار ملاقات بگذارند. پزشکان یک معاینه فیزیکی انجام میدهند و به تغییر رنگ نواحی تغییر رنگ داده نگاه میکنند و به قلب و ریهها گوش میدهند. آزمایشات تشخیصی اضافی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آزمایشات خون
- اشعه ایکس قفسه سینه برای مشاهده ریهها و قلب
- اکوکاردیوگرام برای بررسی قلب و نحوه عملکرد آن
- اشباع اکسیژن برای تعیین مقدار اکسیژن در خون
- کاتتریزاسیون قلبی برای مشاهده مستقیم رگهای خونی و ساختارهای داخل قلب
سندرم نوزاد آبی چطور درمان میشود؟
بسته به اینکه چه چیزی باعث آبی شدن نوزاد میشود درمان متفاوت خواهد بود. اگر بیماری مادرزادی قلب باعث تغییر رنگ شود ممکن است برای اصلاح ناهنجاریها به جراحی نیاز باشد. جراح معمولاً قبل از 1 سالگی نوزاد عمل میکند. جراحی موفقیتآمیز به این معنی است که نوزاد اکسیژن بیشتری دریافت میکند و دیگر آبی به نظر نمیرسد اجتناب از منبع آلودگی نیترات مانند آب چاه یا آب لوله کشی برای همه کودکان مبتلا به این بیماری ضروری است. پزشکان ممکن است کودکان مبتلا به نوع خفیف سندرم نوزاد آبی را تحت نظر بگیرند تا مطمئن شوند که در نتیجه این بیماری دچار مشکل سلامتی بیشتری نمیشوند.
نتیجهگیری:
سندرم کودک آبی یک بیماری نادر است و زمانی رخ میدهد که نوزادان شیر خشکی را بنوشند که با آب آلوده به سطوح بالای نیترات ساخته شده است. ضروری است تا زمانی که نوزادان حداقل یک ساله شوند از دادن آب از چاه خودداری شود. مصرف دارو و نظارت بر نوزاد معمولاً میتواند از هر گونه عارضهای جلوگیری کند. با این حال اگر سندرم کودک آبی درمان نشود میتواند تهدیدکننده زندگی باشد.
منبع: