نسیم سنجری،جراح و متخصص زنان در روزنامه شهروند نوشت: هدف اصلی از مراقبتهای دوران بارداری تولد فرزند سالم با ایجاد حداقل عوارض برای مادر است. برای تعیین این هدف باید اطلاعات دقیقی از وضع مادر داشته باشیم تا بدانیم مادر و جنین ممکن است در معرض چه عوارضی باشند و بتوانیم برای سلامتی این دو برنامهریزی کرده و با حداقل عوارض حاملگی را به پایان برسانیم. لذا باید تاریخچهای جامع از فرد باردار داشته باشیم، در تاریخچه ابتدا اطلاعات فردی مانند سن، شغل و سایر موارد بررسی میشود.
سن دقیق فرد اهمیت زیادی دارد زیرا حاملگی زیر ١٨سال و بالای ٣٥سال با احتمال خطرات مواجه هست و باید برای آنها برنامهریزی خاص انجام داد. همچنین در برخی مشاغل امکان ایجاد برخی مشکلات برای مادر بیشتر است.
مثلاً برخی مشاغلی که با مواد شیمیایی و اشعهها سر و کار دارند یا مشاغلی که نیاز به نشستن طولانی دارند باید عنوان شوند تا بتوان با ورزشهای مناسب عوارضی مانند کمردرد و گردن درد را در مادران به حداقل رساند. دادن تاریخچه درباره بارداریهای قبلی بسیار مهم است. عوارض بارداریهای قبلی ممکن است تکرار شوند و البته قابل پیشگیری باشند، مخصوصاً دادن اطلاعات درباره بیماریهای قبلی اهمیت زیادی دارند. تعدادی از بیماریها حین بارداری شدید و علایم تعدادی نیز کم میشود. در اکثر موارد داروهای مصرفی نیاز به بازبینی دارند، اگرچه اکثر داروها را میتوان حین بارداری مصرف کرد اما باید نوع دارو، میزان آن و علت تجویزش برای پزشک مشخص باشد تا بتواند در صورت نیاز نوع دارو را تغییر داده یا مقدار مصرفی را افزایش یا کاهش دهد. مصرف موادمخدر، سیگار و الکل باید دقیقاً به اطلاع پزشک رسانده شود، ثابت شده است مصرف سیگار و قلیان با افزایش سقط و کاهش وزن موقع تولد جنین مرتبط است. این عوارض حتی در مورد کسانی که خود سیگار نمیکشند اما در اطراف آنها افراد سیگاری وجود دارند به چشم میخورد هرچند با شیوع کمتری دیده میشود.
مطالعات اخیر نشان میدهد که زندگی در مکانی که افراد سیگاری در آن رفت و آمد دارند اما در حضور فرد باردار سیگار نمیکشند نیز با عوارضی بالا همراه است.
تاریخچه بیماریهای خانوادگی نیز بسیار اهمیت دارد مثلاً احتمال وقوع برخی بیماریها در حاملگی در صورت وجود سابقه خانوادگی افزایش مییابد. خانمی که در خانوادهاش دیابت وجود دارد احتمال ایجاد دیابت بارداری در او بالاتر میرود که عوارض خاص خود را دارد.
تاریخچه جراحیهای قبلی نیز بسیار مهم است. حتی نکاتی که به نظر بیمار ممکن است مهم نباشد باید در بیان تاریخچه گفته شود مثلاً وقوع خونریزیهای دوران قاعدگی در فرد و خانواده ممکن است نشانه وجود برخی اختلالات ژنتیکی ارثی باشد که میتواند در موقع زایمان مشکلساز شود. در تاریخچه بارداریهای قبلی برخی عوارض قابل تکرارند مثل حاملگیهای خارج از رحم، وزن کم نوزاد هنگام تولد، زایمانهای زودرس و همچنین عوارضی که مادر یا جنین حین زایمان داشتند مانند خونریزی زیاد بعد از زایمان که باید حتماً اطلاع داده شود تا برای این بارداری تصمیم گرفته شود.
وجود اختلالات روانی در مادر مطلبی است که معمولاً ناگفته میماند اما ممکن است بلافاصله بعد از زایمان ایجاد مشکلات فراوانی کند لذا لازم است در مورد تمام موارد فوق با پزشک صحبت شود.
منبع : سلامت نیوز