اکثر بارداریها بدون عارضه اتفاق میافتد. با این حال برخی از زنان باردار عوارضی را تجربه خواهند کرد که میتواند سلامت آنها، سلامت کودکشان یا هر دو را در برگیرد. گاهی اوقات بیماریها یا شرایطی که مادر قبل از باردار شدن داشته است میتواند منجر به عوارض دوران بارداری شود. برخی از عوارض در هنگام زایمان رخ میدهد. حتی با وجود عوارض، تشخیص زودهنگام و مراقبتهای دوران بارداری میتواند خطرات بیشتری را برای شما و نوزادتان کاهش دهد. برخی از شایعترین عوارض بارداری عبارتند از:
- فشار خون بالا
- دیابت بارداری
- پره اکلامپسی
- زایمان زودرس
- از دست دادن بارداری یا سقط جنین
چه کسانی در معرض خطر عوارض هستند؟
اگر قبلاً یک بیماری یا بیماری مزمن دارید، با پزشک خود در مورد چگونگی به حداقل رساندن هرگونه عارضه قبل از بارداری صحبت کنید. اگر قبلاً باردار هستید ممکن است پزشک نیاز به نظارت بر بارداری شما داشته باشد. برخی از نمونههایی از بیماریها و شرایط رایجی که میتوانند در دوران بارداری شما عوارض ایجاد کنند عبارتند از:
- دیابت
- سرطان
- فشار خون بالا
- عفونتها
- بیماریهای مقاربتی، از جمله HIV
- مشکلات کلیوی
- صرع
- کم خونی
عوامل دیگری که ممکن است خطر عوارض را افزایش دهند عبارتند از:
- باردار شدن در سن 35 سالگی یا بیشتر
- باردار شدن در سنین پایین
- داشتن یک اختلال خوردن مانند بیاشتهایی
- سیگار کشیدن
- استفاده از داروهای غیر قانونی
- نوشیدن الکل
- داشتن سابقه سقط جنین یا زایمان زودرس
- حمل چند قلو، مانند دوقلو یا سه قلو
شایعترین عوارض بارداری و زایمان چیست؟
علائم طبیعی بارداری و علائم عوارض گاهی اوقات به سختی قابل تشخیص است. اگرچه بسیاری از مشکلات خفیف هستند و پیشرفت نمیکنند، اگر در دوران بارداری خود نگرانی دارید همیشه باید با پزشک خود تماس بگیرید. اکثر عوارض بارداری با درمان سریع قابل کنترل هستند. اینها شایعترین عوارضی است که زنان در دوران بارداری تجربه میکنند:
فشار خون بالا:
فشار خون بالا زمانی اتفاق میافتد که شریانهایی که خون را از قلب به اندامها و جفت میبرند، باریک شوند. فشار خون بالا با خطر بیشتر بسیاری از عوارض دیگر مانند پره اکلامپسی همراه است. این شما را در معرض خطر بیشتری برای بچه دار شدن قبل از موعد زایمان قرار میدهد. به این زایمان زودرس میگویند. همچنین خطر داشتن نوزادی کوچک را افزایش میدهد. کنترل فشار خون با داروها در دوران بارداری بسیار مهم است.
دیابت بارداری:
دیابت بارداری زمانی اتفاق میافتد که بدن شما نتواند قندها را به طور مؤثر پردازش کند. این منجر به سطوح بالاتر از حد طبیعی قند در جریان خون میشود. برخی از زنان برای کمک به کنترل سطح قند خون باید برنامه غذایی خود را تغییر دهند. برخی دیگر ممکن است برای کنترل سطح قند خون خود نیاز به مصرف انسولین داشته باشند. دیابت بارداری معمولاً بعد از بارداری برطرف میشود.
پره اکلامپسی:
به پره اکلامپسی سموم نیز گفته میشود. بعد از ۲۰ هفته اول بارداری رخ میدهد و باعث فشار خون بالا و مشکلات احتمالی در کلیه شما میشود. درمان توصیه شده برای پره اکلامپسی، زایمان نوزاد و جفت برای جلوگیری از پیشرفت بیماری است. پزشک شما در مورد خطرات و مزایای مربوط به زمان زایمان صحبت خواهد کرد. اگر در هفته ۳۷ تا ۴۰ بارداری هستید، ممکن است پزشک شما را وادار به زایمان کند.
زایمان زودرس:
زایمان زودرس زمانی اتفاق میافتد که قبل از هفته ۳۷ بارداری شروع به زایمان کنید. این قبل از آن است که اندامهای کودک شما، مانند ریهها و مغز رشد کنند. برخی از داروها میتوانند زایمان را متوقف کنند. پزشکان معمولاً استراحت در رختخواب را توصیه میکنند تا نوزاد زود به دنیا نیاید.
کم خونی:
کم خونی به این معنی است که تعداد گلبولهای قرمز کمتر از حد طبیعی در بدن شما وجود دارد. اگر کم خونی دارید، ممکن است بیش از حد معمول احساس خستگی و ضعف کنید و ممکن است پوست رنگ پریده داشته باشید. کم خونی دلایل زیادی دارد و پزشک شما باید علت اصلی کم خونی را درمان کند. مصرف مکملهای آهن و اسید فولیک در دوران بارداری ممکن است کمککننده باشد زیرا اکثر موارد کم خونی به دلیل کمبود آن رخ میدهد.
عوارض زایمان:
در حین زایمان ممکن است عوارضی ایجاد شود. اگر مشکلی در حین زایمان وجود داشته باشد، ممکن است پزشک شما نیاز به تغییر روش زایمان داشته باشد.
جفت سرراهی:
جفت سرراهی به این معنی است که جفت دهانه رحم را میپوشاند. در این صورت پزشکان معمولاً زایمان سزارین انجام میدهند.
وزن کم هنگام تولد:
وزن کم هنگام تولد معمولاً به دلیل تغذیه نامناسب یا استفاده از سیگار، الکل یا مواد مخدر در دوران بارداری اتفاق میافتد. نوزادانی که با وزن کم به دنیا میآیند در معرض خطر بیشتری از موارد زیر هستند:
- عفونتهای تنفسی
- ناتوانیهای یادگیری
- عفونتهای قلبی
- کوری
چه زمانی با پزشک خود تماس بگیرید؟
اگر باردار هستید در صورت وجود علائمی از مشکل با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت تجربه هر یک از موارد زیر فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- خونریزی از واژن
- تورم ناگهانی دست یا صورت
- درد در شکم
- تب
- سردردهای شدید
- سرگیجه
- استفراغ مداوم
- تاری دید
چگونه میتوانید از عوارض جلوگیری کنید؟
اگر به فکر باردار شدن هستید از قبل با پزشک مشورت کنید تا به شما در آمادگی کمک کند. به عنوان مثال اگر قبلاً یک بیماری پزشکی از قبل وجود داشته باشد، پزشک ممکن است توصیه کند که درمان خود را برای آمادگی برای بارداری تنظیم کنید.
یک رژیم غذایی سالم با مقدار زیادی میوه، سبزیجات، پروتئین بدون چربی و فیبر داشته باشید.
اگر سیگار میکشید سیگار را ترک کنید.
از مصرف الکل و مواد مخدر غیرقانونی خودداری کنید.
از پزشک خود بپرسید که آیا داروهایی که از قبل مصرف میکنید برای ادامه مصرف مناسب هستند یا اینکه باید مصرف آنها را متوقف کنید.
سطح استرس خود را کاهش دهید.
منبع:
یکی از عوارض های بعدی که تو زایمان داشتم فشار خون بالا بود که آزمایشگاه پاتوبیولوژی ارگ میرفتم همیشه نگران حالم میشودن.