ارتودنسی ثابت یعنی منظم کردن دندان ها با کمک دستگاه ها و تجهیزاتی که از ابتدای درمان تا انتها به دندان ها متصل می شوند. دستگاه ها در این روش قابل مشاهده هستند و در اصطلاح عامه، درمان، سیم کشی دندان خوانده می شود. ارتودنسی نامرئی یا شفاف یعنی درمان با کمک تجهیزاتی که دیده نمی شوند و تقریبا نامرئی هستند. ارتودنسی با پلاک های شفاف و متحرک نوعی روش درمان نامرئی است. در این صفحه به بررسی تفاوت های ارتودنسی ثابت و نامرئی پرداخته شده است.
مقایسه ارتودنسی ثابت و نامرئی در 7 زمینه
هزینه ارتودنسی
اگر هزینه های درمان ارتودنسی برای شما یه چالش بزرگ است، می توانید به فکر ارتودنسی نامرئی باشید زیرا هزینه آن نسبت به روش های ثابت مقرون به صرفه تر است. برای این روش درمان می توانید از 8 میلیون تومان به ازای هر فک درمان را شروع کنید. اما برای ارتودنسی ثابت شما میبایست برای هر فک از 12 میلیون تومان درمان را آغاز کنید. البته در خصوص برآورد دقیق قیمت شما حتما باید از نزدیک توسط یک متخصص ارتودنسی دندان ویزیت شوید.
ظاهر
بزرگترین تفاوت بین بریس ها و اینویزیلاین در ظاهر آن ها است و ارتودنسی نامرئی قطعا از نظر زیبایی ظاهری سرتر از ارتودنسی ثابت است. این روش درمان تقریباً نامرئی و غیرقابل تشخیص است در حالی که بریس های فلزی معمولی بیشتر قابل توجه هستند. قالب های ارتودنسی از مواد پلاستیکی شفاف ساخته شده اند در حالی که بریس ها، فلزی هستند.
کودکان و نوجوانان اغلب برایشان مهم نیست ظاهر ارتودنسی شان چگونه است بنابراین برای آن ها دستگاه های ثابت بهتر است اما برای بیشتر بزرگسالان مهم است که دستگاه ها کمتر قابل توجه باشند بنابراین برای آن ها ارتودنسی نامرئی توصیه شده تر است.
اثربخشی
سال هاست که از ارتودنسی ثابت برای صاف کردن دندان ها و زیبایی لبخند استفاده می شود. بریس های ثابت توسط بیمار قابل برداشتن نیستند و بنابراین باید طبق توصیه ارتودنتیست در 24 ساعت شبانه روز و 7 روز هفته از آنها استفاده کنند. بنابراین با این نظم و هماهنگی، به نظر می رسد اثربخشی دستگاه های ثابت بالا خواهد بود. با این روش درمان می شود تمام مشکلات ارتودنسی از خفیف تا شدید را نیز درمان کرد و نتیجه درمان نیز کلاملا موثر خواهد بود.
از طرفی چالش ارتودنسی نامرئی این است که پلاک ها قابل جابجایی هستند، بنابراین بیماران ممکن است همیشه زمان توصیه شده جهت استفاده را رعایت نکنند. علاوه بر این، اگر پلاک ها را فراموش کنید یا به صورت اشتباه روی دندان ها قرار دهید، دندانهایتان به خوبی منظم نمی شوند. در نهایت با این روش نمی توان هر مشکل ارتودنسی را برطرف کرد. تنها زمانی که نامرتبی دندان ها خفیف تا متوسط باشد می توان با این روش درمان شد. بنابراین اثربخشی ارتودنسی نامرئی به اندازه ثابت نیست.
راحتی
هم ارتودنسی ثابت و هم ارتودنسی نامرئی از نظر راحتی دارای مزایا و معایبی هستند. مثلا یکی از مزایای بریسهای ثابت این است شما مجبور نیستید آنها را بیرون بیاورید و دوباره سرجایشان قرار دهید. آن ها همیشه ثابت هستند تا زمانی که درمان تمام شود. از معایب این روش هم این است که محدودیت غذایی باعث می شود شما نتوانید چیزهایی که دوست دارید را تا پایان درمان بخورید. مثل پیتزا و ...
از طرفی به نظر میرسد از نظر راحتی ارتودنسی نامرئی با الاینرهای شفاف بهتر باشد زیرا هیچ محدودیتی ایجاد نمی کند. هر وقت بخواهید ان را بر میدارید و دوباره سرجایش قرار می دهید. مثلا اگر بخواهید به یک مهمانی بروید تا پایان مهمانی آن را بر میدارید. اما نکته منفی این است که اگر فراموش کار باشید، داشتن ارتودنسی نامرئی نمی تواند برای شما راحت باشد زیرا ممکن است پلاک های خود را سرانجام گم کنید یا به موقع استفاده نکنید.
رعایت بهداشت دهان و دندان
تمیز کردن دندان ها بدون توجه به اینکه ارتودنسی ثابت دارید یا نامرئی باید همیشه در اولویت باشد. معمولاً فرآیند تمیز کردن دندان ها با ارتودنسی نامرئی به کمک الاینرها آسانتر است، زیرا میتوانید برای خوردن و آشامیدن پلاک ها را بردارید و بعد از تمیز کردن دندان ها دوباره آن ها را سر جای خود قرار دهید.
این درحالی است که دستگاه های ارتودنسی ثابت را نمی توان از دهان خارج کرد و باید نه تنها دندان ها که دستگاه ها را مسواک زد. زمانی که چیزی به دستگاه ها گیر کند تمیز کردن آن دشوار و زمانبر خواهد بود. البته متخصص ارتودنسی از قبل نحوه صحیح مسواک زدن در دوران ارتودنسی را تمام بیماران مخصوصا آن هایی که ارتودنسی ثابت دارند آموزش خواهد داد.
تعداد جلسات ویزیت دوره ای
چه تحت درمان با سیم کشی ثابت باشید یا با الاینرهای شفاف ارتودنسی کرده باشید در هر صورت باید برای قرار ملاقات های منظم ارتودنسی در مطب متخصص ارتودنسی خود حاظر باشید.
اگر با ارتودنسی ثابت درمان خود را آغاز کرده اید انتظار می رود که هر ماه یک بار برای ویزیت و تنظیمات دستگاه ها به مطب متخصص خود مراجعه کنید. در خصوص ارتودنسی نامرئی نیز باید نهایتا هر 6 تا 8 هفته یک بار ویزیت شوید. بنابراین در مقایسه ارتودنسی ثابت و نامرئی در تعداد جلسات، درمان با پلاک های شفاف برنده است زیرا جلسات کمتری نیاز دارد.
بعد از اتمام درمان
فرقی نمی کند شما با کدام روش درمان می شوید. در هر صورت پس از اینکه دندان هایتان کاملا مرتب شد، نوبت به استفاده از ریتینرها یا نگهدارنده های ارتودنسی دندان می رسد. این نگهدارنده های کمک می کنند تا حالت منظم دندان ها پس از درمان حفظ شود و دندان ها دوباره نامرتب نشوند. آن ها ممکن است چند ماه تا چند سال برای ساعاتی از شبانه روز استفاده شوند.
بررسی نهایی: بلاخره ارتودنسی نامرئی بهتر است یا ثابت؟
واقعیت این است که در بحث بررسی تفاوت های بین ارتودنسی ثابت و نامرئی همه چیز به انتخاب شخصی افرد برمی گردد. بنابراین، برای اتخاذ بهترین تصمیم برای شما یا فرزندتان، باید تمامی موارد مورد بحث که در این مقاله عنوان شد را یک به یک بسنجید.
همچنین ضروری است که با یک متخصص ارتودنسی مشورت کنید تا مشخص شود آیا می توانید پلاک ارتودنسی نامرئی دریافت کنید یا خیر زیرا سناریوهای خاصی ممکن است شما را از انجام این نوع درمان منع کنند. چنانچه به هر علت ارتودنسی نامرئی مناسب شما نبود در نهایت ارتودنسی ثابت همیشه به عنوان یک گزینه درمانی پیش روی شما خواهد بود.