چه عواملی باعث خونریزی بینی میشود و چگونه میتوان جلوی آنها را گرفت؟
خونریزی بینی یا اپیستاکسی زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی یا مویرگهای داخل بینی پاره شوند. در کودکان خونریزی بینی به طور کلی در ناحیه جلوی بینی رخ میدهد که از رگهای خونی بسیار کوچک تشکیل شده است. خونریزی مکرر از بینی در کودکان معمول است. با این حال والدین ممکن است نگران باشند زیرا ممکن است چشمگیر باشد و به نظر میرسد کودک خون زیادی از دست میدهد. خونریزی بینی به ندرت در کودکان جدی است. با این حال اگر کودک شما به طور مکرر دچار خونریزی بینی میشود یا خونریزی بینی بدتر میشود، ممکن است مجبور شوید به دنبال مشاوره پزشک خود باشید.
انواع خون دماغ چند نوع هستند؟
۱- خونریزی قدامی بینی:
این موارد در کودکان شایع است و از جلوی بینی بروز میکند.
۲- خونریزی خلفی بینی:
این موارد از اعماق بینی رخ میدهند و خون معمولاً به پایین حلق میریزد. خونریزی خلفی بینی به ندرت در کودکان دیده میشود و ممکن است به دلیل یک بیماری زمینهای یا آسیب دیده باشد.
علل خون دماغ در کودکان چیست؟
آب و هوای خشک ممکن است در زمستان خونریزی مکرر بینی در کودکان مشاهده شود. هوای خشک باعث خشک شدن، شکاف و پوسته شدن قسمتهای داخلی بینی و در نتیجه خونریزی میشود.
خون دماغ همچنین میتواند عارضه جانبی استفاده از اسپریهای بینی یا داروهای سرماخوردگی و آلرژی باشد.
خونریزی بینی در کودکان نیز ممکن است هنگام آسیب دیدگی یا شکستگی بینی اتفاق بیفتد.
عفونت و آلرژی عفونتهایی مانند سرماخوردگی و آلرژیهای ناشی از غبار یا تب یونجه نیز میتواند باعث خونریزی بینی در کودکان شود.
خون دماغ خلفی چیست؟
خون دماغ شدن از قسمت خلفی بینی میتواند نشانهای از اختلالات خونریزی، تومورها یا سینوسها باشد. اگر فرزند شما دچار خونریزی مکرر از بینی شده و دلایلی که در بالا ذکر شد منتفی است این مشکل میتواند عمیقتر باشد و ممکن است نیاز به مراقبت سریع پزشکی داشته باشد.
آیا خون دماغ مکرر در کودکان نگرانکننده است؟
کودک ۱۱ تا ۱۴ ساله نشان میدهد که حدود ۹٪ از کودکان خونریزی مکرر از بینی را تجربه میکنند که بیشتر آنها با افزایش سن از این بیماری رشد میکنند. اگر کودک شما دچار خونریزی مکرر از بینی شده باشد میتواند مخاط بینی را تحریک کرده و رگهای خونی را پاره کرده و در نتیجه حتی با یک عمل خفیف یا ضربه خونریزی بیشتری در بینی ایجاد کند.
چطور خون دماغ را تشخیص دهیم؟
پزشک شما معاینه فیزیکی بینی کودک شما را انجام میدهد تا مشخص شود آیا آسیب دیده است. همچنین ممکن است پزشک از شما سوابق پزشکی کودک و علائم دیگری که کودک شما دارد بپرسد.
چگونه جلوی خون دماغ در کودک را بگیریم؟
از کودک خود بخواهید که آرامش خود را حفظ کند و به او اطمینان دهید که وضعیت خوب است.
کودک خود را وادار کنید روی صندلی بنشیند و سرش کمی به سمت جلو خم باشد. اجازه ندهید که سرشان را به عقب خم کنند یا صاف دراز بکشند، زیرا خون ممکن است به داخل گلو سرازیر شود و باعث لرزیدن شود.
قسمت نرم بینی را به آرامی با دست نیشگون بگیرید و آن را به مدت ده دقیقه نگه دارید. همچنین میتوانید یخ را روی پل بینی قرار دهید.
هنگامی که خونریزی فروکش کرد از کودک خود بخواهید که آرام شود و بینی خود را مالش ندهد.
درمان خون دماغ در کودکان به چه صورت است؟
اگر خون دماغ فرزند شما به دلیل جمع شدن بینی است ناخنهای کودک را کوتاه نگه دارید تا از آسیب دیدن قسمت داخلی بینی او جلوگیری کند. اگر کودک شما کوچکتر است دستکش روی دستان آنها بگذارید تا آنها دست به بینی نزنند..
برای جلوگیری از خشکی بینی کودک از قطرههای نمکی یا ژلهای روانکننده بینی استفاده کنید.
در مورد استفاده از اسپریهای بینی با پزشک متخصص اطفال صحبت کنید و تا حد امکان استفاده از آنها را محدود کنید.
اطمینان حاصل کنید که کودک شما هنگام ورزش از وسایل محافظتی استفاده میکند تا از آسیب دیدن بینی محافظت کند.
خطرات و عوارض خون دماغ در کودکان چگونه است؟
در حالی که به نظر میرسد خونریزی بینی مسئله جدی نباشد اما بندرت عوارض ایجاد میکند. با این حال خونریزی بینی خلفی میتواند به دلیل یک بیماری پزشکی زمینهای مانند تومور یا سینوس باشد و ممکن است عوارض اضافی ایجاد کند. کودکانی که آلرژی انحراف تیغه بینی یا کسانی که در آب و هوای خشک و گرم زندگی میکنند در معرض خطر بیشتری برای خونریزی بینی هستند.
چه موقع با دکتر تماس بگیریم؟
با استفاده از نکاتی که در بالا ذکر شد نمیتوانید خونریزی بینی را متوقف کنید.
از ناحیه صورت یا سر آسیب دیده است.
خونریزی شدید وجود دارد.
یک جسم خارجی در بینی کودک شما گیر کرده است.
کودک شما احساس ضعف، بیهوش شدن یا مشکل تنفسی میکند.
خون دماغ به طور مکرر اتفاق میافتد
منبع: www.momjunction.com