وجود گربه های خانگی و تماس با مدفوع آنها به صورت مستقیم در گربه های ناقل این بیماری، از جمله راههای انتقال این بیماری به انسان است که شاید قابل تصور نباشد که گربه روزی بتواند انسان ها از جمله زنان باردار را با خطرات جدی مواجه کند.
تب، سردرد، بی حالی و درد عضله به همراه تورم غدد لنفی، علائم خفیف انگل توکسوپلاسموز هستند و گاهی با سرماخوردگی اشتباه گرفته می شود.
نتایج تحقیقات پزشکی نشان داده که از هر سه نفر یک نفر دچار انگل توکسو پلاسموز است.
به گزارش ایرنا برای بررسی بیشتر موضوع و اینکه تا چه حدی این انگل می تواند برای بانوان باردار و جنین آنان خطرناک باشد، با دکتر «زهرا یاراحمدی» جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، به شرح ذیل به گفت وگو پرداخته است:
** انگل گربه در بدن حیوانات و انسان رشد می کند
دکتر یاراحمدی می گوید: انگل گربه بصورت تک سلولی و دارای سبک زندگی سه مرحله ای است و ممکن است در بدن انواع حیوانات و انسان رشد کند.
وی می افزاید: انگل گربه از طریق تماس مستقیم با گربه های ناقل بیماری، استفاده از گوشت نپخته گاو و گوسفند و مصرف مواد غذایی نظیر سوسیس و کالباس، می تواند به انسان منتقل شود.
به گفته دکتر یاراحمدی، گرچه این بیماری در تمامی انسان ها قابل درمان است اما در زنان باردار می تواند خطرات جدی برای مادر و جنین به همراه آورد.
** انگل گربه بصورت کیست ظاهر می شود
جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی ادامه می دهد: انگل گربه به صورت کیست در بدن حیوانات ظاهر می شود و به همین منظور گوشت گاو و گوسفند برای استفاده باید بطور کامل پخته شوند.
یاراحمدی می افزاید: حتی ممکن است برخی سبزیجات ناقل این انگل باشند و ضروریست حتما به شیوه ای مناسب شست وشو داده شوند.
** انگل گربه واکسن ندارد
وی می گوید: با توجه به اینکه انگل گربه فاقد واکسن است، زنان باردار که گربه های خانگی دارند، باید بیشتر مراقب باشند تا به این بیماری مبتلا نشوند.
** انگل گربه تشخیص بالینی ندارد
جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی ادامه می دهد: از آنجا که انگل گربه تشخیص بالینی ندارد و از طریق انجام آزمایش قابل تشخیص است، زنان بارداری که در تماس با گربه خانگی هستند، باید برای انجام آزمایش های مربوطه اقدام کنند.
** امکان درمان بیماری در مراحل اولیه بارداری
دکتر یاراحمدی می گوید: امکان درمان انگل گربه در مراحل اولیه بارداری وجود دارد و می تواند خطر کمتری برای زنان باردار و جنین داشته باشد.
وی بهترین زمان درمان را دو تا سه ماه اول بارداری عنوان کرده و می افزاید: در صورتیکه زنی پس از این مدت از زمان بارداری، متوجه بیماری خود شود، بطور یقین مشکلات جدی برای جنین وی بوجود می آید که جبران ناپذیر است.
جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی ادامه می دهد: انگل گربه برای مادران باردار نیز عوارض جدی از جمله عفونت ها و لکه های دور چشم را به همراه می آورد.
** اختلالات مغزی و تاخیر در رشد جنین از عوارض انگل گربه
دکتر یاراحمدی می افزاید: تاخیر در رشد جنین، کاهش وزن، عوارض و اختلالات مغزی و کوچک شدن جمجمه از عوارض ناشی از وجود انگل گربه است که گریبان جنین را می گیرد.
وی تصریح می کند: در صورتیکه یک بانوی اواخر دوران بارداری به این بیماری مبتلا شود، جنین از عارضه های بیشتری رنج خواهد برد.
دکتر یاراحمدی می افزاید: اگر قبل از 16 هفتگی از زمان بارداری باشد می توان با مراجعه به مراجع قانونی و با تایید پزشکی قانونی نسبت به سقط جنین اقدام کرد زیرا به دلیل بروز اختلالات و عوارض مغزی که منجر به مشکلات ذهنی برای جنین می شود، اجازه سقط جنین به زنان مبتلا به این بیماری داده شده است.
جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی ادامه می دهد: از طریق تست آمینوسنتر می توان متوجه ابتلای جنین به انگل گربه شد.
دکتر یاراحمدی می گوید: این بیماری برای مادران باردار قابل درمان است اما باید در مراحل اولیه مراجعه کنند تا بتوانیم با داروهای مختلف نسبت به درمان آنها اقدام کرد.
وی به زنان باردار توصیه کرد که در زمان بارداری به هیچ عنوان از گوشت نپخته یا سوسیس و کالباس استفاده نکنند و تا حدی که امکان دارد از تماس مستقیم با گربه پرهیز کنند.
منبع : ایرنا