2783
سرطان تخمدان چیست؟

سرطان تخمدان چیست؟

1400/02/18 بازدید1633

سرطان تخمدان بیماری است که در آن ، بسته به نوع و مرحله بیماری، سلول های بدخیم (سرطانی) در داخل ، نزدیک یا روی لایه خارجی تخمدان ها یافت می شوند. تخمدان یکی از دو اندام کوچک بادامی شکل است که در هر طرف رحم قرار دارد و تخمک ها یا سلول های زایایی را در خود ذخیره می کند و هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون تولید می کند. سرطان زمانی ایجاد می شود که سلولهای غیرطبیعی در بخشی از بدن (در این حالت تخمدان) شروع به رشد غیرقابل کنترل کنند. این رشد غیرطبیعی سلول در بین انواع سرطان شایع است. به طور معمول سلولهای بدن شما تقسیم شده و سلولهای جدیدی را تشکیل می دهند تا سلولهای فرسوده یا در حال مرگ را ترمیم کرده و آسیب ها را ترمیم کنند. از آنجا که سلولهای سرطانی به رشد و تقسیم خود ادامه می دهند. با سلولهای طبیعی متفاوت هستند. آنها به جای مرگ بیش از سلولهای طبیعی زندگی می کنند و به ایجاد سلولهای غیر طبیعی جدید و تشکیل تومور ادامه می دهند. تومورها می توانند به اندام های دیگر نزدیک تخمدان فشار وارد کنند. سلول های سرطانی گاهی اوقات می توانند به سایر قسمت های بدن سفر می کنند و جایی که شروع به رشد می کنند، جایگزین بافت طبیعی می شوند. این فرآیند که متاستاز نامیده می شود. همزمان با حرکت سلول های سرطانی به جریان خون یا سیستم لنفاوی بدن رخ می دهد. سلول های سرطانی که از تخمدان گسترش می یابند سرطان تخمدان محسوب نمی شوند. نوع سرطان توسط محل اصلی بدخیمی تعیین می شود.

سرطان تخمدان در زنان یعنی چه؟

در زنان 35-74 ساله سرطان تخمدان پنجمین علت اصلی مرگ های ناشی از سرطان است. تخمین زده می شود از هر 78 زن در طول زندگی خود به سرطان تخمدان مبتلا شود. وقتی فرد در مراحل اولیه تشخیص داده و درمان می شود ، میزان بقای پنج ساله بیش از 90 درصد است.

سرطان تخمدان چند نوع است و چه مراحلی دارد؟

انواع مختلفی از سرطان تخمدان وجود دارد که براساس نوع سلولی که از آن شروع می شود طبقه بندی می شود.

- اپیتلیوم سطحی سلولهایی که پوشش داخلی تخمدان ها را می پوشانند

- سلولهای زایا سلولهایی که قرار است تخمک تشکیل دهند

- سلولهای استروما سلولهایی که هورمون آزاد می کنند و ساختارهای مختلف تخمدان را بهم متصل می کنند

1- تومورهای اپیتلیال:

تومورهای تخمدان اپیتلیال از سلول هایی که سطح خارجی تخمدان را پوشانده اند ایجاد می شوند. بیشتر تومورهای تخمدان اپیتلیال خوش خیم (غیرسرطانی) هستند. انواع مختلفی از تومورهای اپیتلیال خوش خیم وجود دارد ، از جمله آدنوم های سروز ، آدنوم های مخاطی و تومورهای برنر. تومورهای اپیتلیال سرطانی کارسینوم هستند به این معنی که از بافتی که تخمدان ها را پوشانده اند شروع می شوند. این شایع ترین و خطرناک ترین در بین انواع سرطان های تخمدان است که 85 تا 90 درصد از کل سرطان های تخمدان را تشکیل می دهد. متأسفانه ، تقریباً 70 درصد از زنان مبتلا به سرطان اپی تلیال تخمدان، تا مرحله پیشرفت بیماری، تشخیص داده نمی شوند.

2- تومورهای سلول زایا:

تومورهای سلولهای زایای تخمدان از سلولهای تولید کننده تخمک یا تخمک ایجاد می شوند. بیشتر تومورهای سلول های زایا خوش خیم (غیر سرطانی) هستند ، اگرچه برخی از آنها سرطانی هستند و ممکن است زندگی را تهدید کنند. شایعترین بدخیمی سلولهای جوانه زایی ، تراتومهای بالغ ، دیسژرمینوما و تومورهای سینوس آندودرم هستند. بدخیمی سلول های ژرم اغلب در نوجوانان و زنان بیست ساله اتفاق می افتد. امروزه می توان 90 درصد از بیماران مبتلا به بدخیمی سلولهای زایای تخمدان را بهبود بخشید و باروری آنها را حفظ کرد.

3- کارسینوم صفاقی اولیه:

برداشتن تخمدان ها خطر سرطان تخمدان را از بین می برد ، اما خطر ابتلا به سرطان کمتر شایع به نام کارسینومای صفاقی اولیه را از بین نمی برد. کارسینومای صفاقی اولیه ارتباط نزدیکی با سرطان تخمدان اپیتلیال دارد که شایع ترین نوع آن است. از سلولهای صفاق (پوشش شکمی) در سلولها ایجاد می شود و در زیر میکروسکوپ به نظر می رسد. از نظر علائم ، شیوع و درمان مشابه است.

سرطان تخمدان چه مراحلی دارد؟

به محض تشخیص سرطان تخمدان، مرحله تومور در حین جراحی مشخص می شود، زمانی که پزشک می تواند سرطان را به خارج از تخمدان گسترش دهد یا خیر. چهار مرحله سرطان تخمدان وجود دارد - مرحله I (بیماری اولیه) تا مرحله IV (بیماری پیشرفته). برنامه درمان و پیش آگهی (روند احتمالی و نتیجه بیماری) با توجه به مرحله سرطان تعیین می شود.

 

منبع: www.ovarian.org

ارسال نظر شما

اولین نفری باشید که نظر میدهید
login captcha
2788

پربازدیدترین ها