کارشناسان تغذیه همیشه توصیه می کنند از مصرف سیب زمینی سبز پرهیز کنید، اما این ممنوعیت مصرف چه دلیل علمی دارد؟ به گفته کارشناسان رنگ سبز در سیبزمینیهایی که برای مدتی در معرض نور خورشید بودهاند تشکیل میشود و ناشی از تشکیل کلروفیل در سیبزمینی است که یک ترکیب غالب در بسیاری از سبزیجات محسوب میشود و هیچ مشکلی از نظر سلامتی ندارد. اما همزمان با تشکیل کلروفیل، ترکیب سمی از خانواده آلکالوئیدها نیز در معرض نور ساخته میشود.
سولانین و کاکونین از مهمترین ترکیبات آلکالوئیدی موجود در سیبزمینی هستند که معمولا در قسمتهای سبزرنگ پوست سیبزمینی و جوانهها یافت میشوند. البته برخی مطالعات نشان میدهد آلکالوئیدها در حین نگهداری سیبزمینی در دمای یخچال نیز تشکیل میشوند.اثرات سمی این ترکیبات مربوط به تاثیر آنها روی سیستم عصبی و برخی فرآیندهای متابولیکی سلول است.
میزان مجاز وجود این ترکیبات در رژیم غذایی انسان، یک تا پنج میلیگرم بهازای هر کیلوگرم وزن بدن است. مصرف سیبزمینیهایی که حاوی مقادیر بسیار بالایی از سولانین هستند با نوعی مسمومیت همراه است که مهمترین علائم آن حالت تهوع، استفراغ، سردرد، تحریک سیستم گوارش و خوابآلودگی است.
بهترین و موثرترین راه برای جلوگیری از ورود مقادیر زیادی سولانین به غذای انسان، پوستگیری سیبزمینی است که باید چند میلیمتر از پوست جدا شود. دقت کنید اگر تمام بافت داخلی سیبزمینی به رنگ سبز است، آن سیبزمینی قابل استفاده نیست.
در بین روشهای پخت و پز به ترتیب روش سرخ کردن، آبپز کردن سیبزمینی پوستگیری شده، پخت در فر و ماکروویو بیشترین اثر را بر کاهش محتوای سولانین سیبزمینی دارند. همچنین چیپس سیبزمینی تقریبا بدون سولانین است زیرا در کارخانه طی مراحل مختلف فرآوری بخش اعظم آن تجزیه میشود.