کارشناسان معتقند تا جایی که می شود باید از پرتوهای موبایل و کابلهای فشار قوی فاصله گرفت چون بررسیها نشان میدهد پرتوگیری ناشی از تلفنهای همراه در نوجوانان و کودکان به دلیل نازکتر بودن پوست سر و جمجمه بیشتر است. همچنین بزرگترین مقدار پرتوگیری در آن سمتی از سر صورت میگیرد که تلفن همراه در آن سمت نگه داشته میشود.
دکتر هاشم رفیعی تبار عضو هیئتعلمی گروه فیزیک و مهندسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نتایج تحقیقات جهانی در زمینه اثرات مخرب میدانهای مغناطیسی تلفنهای همراه گفت: « اگر نمیتوانیم این دستگاهها را کنار بگذاریم، باید به سمت ایمنی کردن آنها حرکت کنیم و این موضوع به اندازهای مهم است که امروزه کانون توجه پژوهشگران و محافل علمی قرار گرفته است.آنتنهای BTS هر چند مصارف زیادی دارند؛ ولی در جامعه، فرهنگ بازگو کردن معایب این فناوری وجود ندارد و از وظایف ما است که همانند علومی چون نانو تکنولوژی که دارای معایبی است، معایب آنتنهای BTS را نیز بازگو کنیم.»بیشتر بخوانید دکلهای مخابراتی باعث سقط جنین می شوند؟
رفیعیتبار با تاکید بر اینکه مضرات اثرات میدانهای مغناظیسی تنها در زمانی نیست که موبایل در نزدیکی سر باشد، به ایسنا گفت:« حتی اگر خانه و یا محل کار نیز در نزدیکی آنتنهای BTS و یا حتی کابلهای فشار قوی باشد، افراد در معرض پرتوگیری مستمر هستند؛ چرا که این پرتوها حتی میتوانند از دیوار نیز عبور کنند.»
عضو هیئتعلمی گروه فیزیک و مهندسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه تصور عموم بر این است که با خاموش شدن موبایل خطرات آن از بین میرود، گفت:« ولی حتی با خاموش بودن آن میدانهای الکترومغناطیسی وجود دارد، مگر آنکه باتری از دستگاه خارج شود. چشمههای تشعشع میدان الکترومغناطیسی از یک موبایل شامل آنتن، فرستنده و باتری می شود، در نقاطی از بدن (سر) که ۲.۲ سانتیمتر از آنتن فاصله دارند که فاصله نزدیکی محسوب میشود، حداکثر مقادیر میدان الکتریکی وارد شده به گوش که محاسبه شده در حدود ۴۰۰ ولت بر متر برای یک تلفن با توان ۲ وات و فرکانس ۹۰۰ مگاهرتز و ۲۰۰ ولت بر متر برای یک تلفن با توان یک وات و فرکانس ۱.۸ گیگاهرتز است. حداکثر میدان مغناطیسی محاسبه شده در حدود یک میکرو ولت است.» بیشتر بخوانید موبایل و تلویزیون برای کودکان مضر است؟
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان اینکه این پرتوگیری در نوجوانان و کودکان بیشتر است؛ چون پوست سر و جمجمه آنها نازکتر بوده، محتوای آب مغز آنها نیز بیشتر است و همچنین حجم مغز آنها کمتر است، گفت:« صرف نظر از نوع تلفن موبایل، بزرگترین مقدار پرتوگیری در آن سمتی از سر است که تلفن موبایل در آن سمت نگه داشته شده و مورد استفاده قرار میگیرد (چپ یا راست.) موقعیت قرارگیری موبایل نسبت به سر، هندسه جمجمه، فاصله بین سر و موبایل و توان بروندادی موبایل که میتواند از یک محل استفاده به محل دیگر تغییر کند، برای اثر گذاری بر بدن بسیار مهم است. »
سرپرست گروه نانوتکنولوژی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با طرح این سوال که با وجود این خطرات آیا مجاز هستیم که از تلفنهای موبایل استفاده کنیم؟ توضیح داد:« تعداد بسیار کمی از شهروندان یک کشور حاضر هستند که استفاده از موبایل را کنار بگذارند؛ ولی با این حال بهتر است که افراد برای سلامتی خود بهویژه فرزندانشان مکالمات تلفنی خود را کوتاهتر کرده و فاصله زمانی استفاده از موبایل بین دو مکالمه را بیشتر کنند تا بدن بتواند تخریبهای ناشی از امواج الکترومغناطیسی ساطع شده از موبایل را تا حد امکان ترمیم کند. همچنین افراد تا حد امکان استفاده از پیامک را جایگزین مکالمه مستقیم کنند.»