2783
توصیه‌های طب سنتی برای کاهش عوارض آلودگی هوا

توصیه‌های طب سنتی برای کاهش عوارض آلودگی هوا

1398/10/14 بازدید3976
در روزهای آلودگی هوا در تهران و سایر شهرهای بزرگ که تعدادشان هم کم نیست، نفس کشیدن واقعا سخت می‌شود و توصیه‌های مختلفی در فضای مجازی برای مقابله با عوارض ناشی از آلودگی هوا دست به دست می‌شود.
به همین خاطر خوب است توصیه‌های طب سنتی در کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا را از زبان «دکتر نسرین بعیری، متخصص طب سنتی» بخوانید تا اگر باردار هم هستید، با خیال راحت از این توصیه‌ها بهره ببرید.

وقتی هوایی برای نفس کشیدن نیست ...

در طب سنتی ۶ اصل ضروری برای حفظ سلامتی وجود دارد که هر فرد برای حفظ سلامتش باید آنها را رعایت کند:
1- روش و ساعت خواب و بیداری فرد (کیفیت خواب و ساعت خوابیدن و بیدار شدن)
2- نوع خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها و نحوه مصرف و چگونگی فاصله‌گذاری بین خوردن و نوشیدن
3- آب و هوایی که فرد در آن زندگی می‌کند و نفس می‌کشد
4- حرکت و سکون: اینکه چه میزان ورزش می‌کند و تحرک دارد و چه نوع ورزشی را انجام می دهد
5- دفع مواد زاید و نگه داشتن مواد مفید
6- اعراض نفسانی و به عباراتی مسایل روحی و روانی که فرد با آنها سروکار دارد
نوشیدن دمنوش در آلودگی هوا

همانطور که گفته شد، آب و هوایی که فرد در آن زندگی کرده و تنفس می‌کند، از اصول اولیه حفظ سلامت در طب سنتی است. از آنجا که گاهی اوقات تغییر در آب و هوا مثل همین آلودگی هوایی که این روزها پیش آمده، برایمان سخت می‌شود، بنابراین تا حد امکان باید تغییراتی در هوای اطراف‌مان همراه با بهینه کردن ۵ اصل دیگر ضروری (خواب و بیداری، حرکت و سکون، اعراض نفسانی نوع خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها، مکانیسم‌هایی که باعث دفع مواد زاید و نگه‌داشتن مواد مفید در بدن می‌شود، انجام شود تا سلامت بدن‌مان در حد مطلوب تامین شود باید توجه داشت که در مادران باردار نه تنها حفظ سلامتی مادر اهمیت زیادی دارد، حفظ سلامتی جنین نیز اهمیت زیادی داشته و این امر لزوم توجه به امور حفظ الصحه را بیشتر می‌کند.

در روزهای آلودگی هوا به اندازه بخوابید

از نظر خواب و بیداری، مثل بقیه موارد، برای اینکه میزان سلامت‌مان را به حداکثر برسانیم، نیاز است که فرد میزان مناسبی بخوابد. مقدار خواب مورد نیاز هر فرد با توجه به مزاجش متفاوت است. افرادی‌که مزاج سرد دارند، به مدت زمان بیشتری برای اینکه به حداکثر نشاط خود برسند، نیاز دارندو افرادی که مزاج گرم دارند، با مدت زمان کمتری خوابیدن به حداکثر نشاط خود می‌رسند.
رعایت زمان مناسب برای خوابیدن هم، موضوع مهمی در حفظ سلامت است؛ در خانم باردار که هم سلامت خود و جنینش مهم است، هم باید در ساعت مناسبی بخوابد یعنی توصیه می‏شود حدود ساعت 9 تا 10 شب به رختخواب برود و به مدت کافی استراحت داشته باشد.

تاثیر آلودگی هوا بر زن باردار

در روزهای آلودگی هوا تحرک ممنوع نیست!

در مورد میزان حرکت و فعالیت مادران در طول دوران بارداری به خصوص در این هوای آلوده، بی‌تحرکی کامل به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود اما نیازی به پیاده‌روی و تحرک خارج از منزل نیست؛ مادران باردار می‌توانند با نصب یک تاب کوچک در منزل و استفاده از حرکات سبک و آرام تاب سواری، از مزایای تحرک در بهبود وضعیت جسمانی بهره ببرند.
پرهیز از مصرف سیگار و قلیان در دوران بارداری، به خصوص در این هوای آلوده، همینطور استفاده از تهویه‌های مناسب در محیط‌هایی مثل آشپزخانه و ... که با تجمع انواع بوهای غذا سروکار دارد، می‌تواند تا حد زیادی از بروز صدمات به جنین جلوگیری کند. بیشتر بخوانید: دود سیگار و قلیان با باردارها چه می‌کند؟

بهترین غذاها و نوشیدنی‌های روزها آلودگی هوا

در روزهای آلودگی هوا باید از مصرف غذاهایی که هضم‌شان سخت است و نیروی زیادی از بدن می‌گیرند تا هضم شوند، بپرهیزید. در این غذاها در طب سنتی به «غذاهای غلیظ» معروف هستند. از جمله غذاهای غلیظ و سخت هضم می‌توان به گوشت گاو و گوساله، ماکارونی و بادنجان، غذاهای کنسروی، سوسیس و کالباس و سایر انواع فست‌فودها اشاره کرد که باید در مدت آلودگی هوا و در تمام دوران بارداری (برای مادر) کمتر مصرف شود تا میزان انرژی مصرفی که برای هضم غذا نیاز است، کاهش یابد.
در عوض مصرف مواد غذایی که هضم راحتی دارند، مثل گوشت پرندگان کوچک، جوجه یا کبک، می‌تواند به هضم راحت‌تر و افزایش سطح سلامت فرد کمک کند.
از جمله سبزیجات مفیدی که می‌توان در این فصل استفاده کرد، زیتون است؛ افراد می‌توانند در هر وعده غذایی ۴ تا ۵ عدد زیتون همراه با غذا میل کنند یا در تهیه غذاها از روغن زیتون استفاده کنند که به حفظ سلامت همه افراد به خصوص خانم‌های باردار کمک می‌کند. بیشتر بخوانید: مصرف زیتون در بارداری مفید است؟

زیتون برای جلوگیری از آلودگی هوا

سبزی‌ دیگری که مصرفش در روزهای آلودگی هوا توصیه می‌شود، ریحان است و مصرفش برای خانم‌های باردار هم منعی ندارد. ریحان علاوه بر کمک به حفظ سلامت بدن خانم باردار، در کاهش تهوع و استفراغ بارداری هم موثر است.
نارنج هم یکی ازمرکباتی است که مصرفش می‌تواند به سلامت بدن در روزهای آلودگی هوا کمک کند؛ به خصوص که نارنج یکی از کم‌ضررترین ترشی‌های قابل استفاده برای خانم‌های باردار است.
پوره هویج و همینطور شلغم از جمله خوراکی‌های دیگری هستند که ترکیباتشان، عوارض آلودگی هوا را در بدن کاهش می‌دهد؛ البته توصیه می‌شود شلغم به صورت روزانه مصرف شود تا هم در روزهای آلودگی هوا باعث کاهش عوارض آن شود و هم از بروز سرماخوردگی‌های مکرر زمستانی پیشگیری کند.

آلودگی هوا و رایحه درمانی

اما یکی از مواردی که در این فصل انجامش بسیار توصیه شده، استفاده از بوهای مطبوع در فضای منزل، باعث ایجاد مصونیت نسبی نسبت به آلودگی هوا خواهد شد.
در طب سنتی مبحثی با عنوان رایحه درمانی وجود دارد که به استفاده از مواد خوشبو بر حسب مزاج برای درمان بیماری‌ها یا جلوگیری و مقابله با برخی عوامل بیماری‌زا گفته می‌شود.
مثلا برای فردی که مزاجش گرم است، استفاده و بوئیدن موادی مثل گل بنفشه کمک زیادی در بهبود سلامت فرد خواهد داشت. در افراد سرد مزاج هم استفاده و بوئیدن رایحه و اسانس‌های گل میخک یا حتی جوز (که در برخی غذاها استفاده می‌شود) به تعدیل مزاجش کمک می‌کند. البته باید توجه داشت که این مواد باید در اندازه‌های کم مصرف شوند و استفاده خوراکی از این مواد در خانم‌های باردار هم باید با احتیاط بیشتری انجام شود مثلا مصرف بنفشه یا جوز باید به میزان بسیار کم مصرف شده یا اصلا استفاده نشود؛ بنابراین توصیه می‌کنم قبل از مصرف با متخصصان طب سنتی مشورت کنند.

بهار نارنج

بوئیدن بهارنارنج یا استفاده از دمنوش بهارنارنج هم یکی دیگر از ترکیباتی است که به کاهش میزان عوارض آلودگی هوا در بدن کمک می‌کند.
سیب یکی از میوه‌هایی است که نه فقط خوردن، که بوئیدنش هم می‌تواند باعث بهبود سطح سلامت بدن در روزهای آلودگی هوا شود.
بوئیدن سیب (سیب شیرین)کمک زیادی به حفظ سلامت بدن فرد در مواقع آلودگی هوا می‌کند؛ اگر مادری با خوردن سیب دچار نفخ می‌شود، می‌تواند از سیب پخته استفاده کند.
ترکیب دیگری که در این فصل بسیار مناسب است، میوه به است که با اکثر مزاج‌های مختلف سازگار است؛ افراد می‌توانند از ترکیبات این میوه به صورت دمنوش به یا در خورش‌ها و غذاهای مختلف استفاده کرد؛ این میوه می‌تواند با تقویت اعضای اصلی بدن مانند قلب و معده موثر است و با ایجاد حس آرامش و شادی، برای روان افراد هم مفید است.

آلودگی هوا و استفاده از ضدعفونی‌کننده‌های طبیعی

در مورد ضدعفونی‌کننده‌های محیطی مثل سرکه باید جانب احتیاط رعایت شود و فقط در حدی که با عطر افشانی مقداری سرکه هوای محیط ضدعفونی شود، کفایت می‌کند و نباید به میزان زیاد استفاده شود.
بهتر است سرکه با آب (مقدار آب بیشتر از سرکه باشد) ترکیب شده و در محیط‌هایی که نیاز به ضدعفونی کردن دارند، یا مکان‌هایی که بروز برخی بیماری‌ها شایع‌تر است، از این ترکیب استفاده شود.

ارسال نظر شما

اولین نفری باشید که نظر میدهید
login captcha
2788

پربازدیدترین ها