این یک روند طبیعی است.اینکه سینه زنان باردار از همان ماههای اول برای تغذیه و شیردهی نوزاد آماده شود. اما این روند طبیعی باعث ترشح شیر از سینه ها میشود؟ ترشح شیر از چه زمانی در بارداری شروع می شود؟
ترشح شیر در دوران بارداری خطرناک است؟
ترشح شیر از سینهها در بارداری طبیعی است؟
قبل از هر چیز باید به این نکته توجه کنید که همه زنان باردار ترشح شیر از سینه ها را تجربه نمیکنند. به همین دلیل ممکن است برای کسانی که اتفاق میافتد کمی عجیب و نگران کننده باشد، اما نکته مهم این است که ترشح شیر از سینه ها اصلا خطرناک نیست. این ترشحات شفاف، سفید کرمی یا متمایل به زرد نشان دهنده این است که بدن برای شیردهی آماده میشود. سینه زنان از بافت همبند و چربی و مقدار زیادی غدد و مجاری شیری تشکیل شده است.در بارداری این بافتها تحت تاثیر هورمونهای بارداری تقسیم میشوند. یعنی آلوئولهای شیری که سلولهای آنها مسئول تولید شیر هستند بزرگ و بزرگ تر شده و مجاری آنها که در انتها به نوک پستان میرسند، شاخه شاخه میشوند. بعد از سه تا چهار ماه که از بارداری میگذرد آلوئول ها تولید شیر را شروع و در قسمت کیسه مانند آلوئول ذخیره میکنند. گاهی ممکن است در نیمههای بارداری فشار شیر موجود در آلوئول ها به حدی برسد که باعث باز شدن مجراها شود و شیر از نوک سینه خارج شود. در زنانی که دومین یا سومین بارداری را پشت سر میگذارند، خارج شدن شیر از سینهها کمی عادی تر به نظر میرسد، اما این ترشحات در زنانی که
بارداری اولشان را تجربه میکنند هم دیده میشود.
ترشح شیر در چه زمانی در بارداری شروع میشود؟
ترشح شیر در هفته ۱۲ تا ۱۴ یا پایان
سه ماهه اول بارداری رایج تر است. البته بعضی از زنان باردار ممکن است بین هفته ۲۴ تا ۳۰ ترشح شیر از سینه هایشان را تجربه کنند. با نزدیک شدن زمان زایمان هم احتمال ترشح شیر خیلی بیشتر میشود.
ترشحات سینه در بارداری چه زمانی نگران کننده میشود؟
اگر ترشحات سینه به جای سفید یا کرم یا زرد کم رنگ، صورتی یا قرمز به رنگ خون هستند حتما باید به پزشک مراجعه کنید. البته بیشتر اوقات مسئله نگران کنندهای وجود ندارد، چون تغییرات زیادی در سینه و مجراهای شیری برای تولید شیر رخ میدهد. ممکن است این ترشحات خونی به دلیل عفونت یا توده های خوش خیم هم باشد، اما بهتر است برای اینکه خیالتان راحت باشد درباره این ترشحات با پزشک مشورت کنید.
تولید شیر در سینههای مادر چگونه است؟
در سینه همه زنان مجاری شیر وجود دارد. بعد از تشکیل نطفه، هورمونهای بارداری شروع به ترشح میکنند و همین موضوع باعث بیشتر شدن تعداد و اندازه مجاری شیر میشود. در ادامه این روند مجاری شیر به کانالهای کوچکتری به نام مجراچه یا داکتول منشعب میشود که در انتهای هر کدام از این مجراچهها، یک خوشه از کیستهای کوچک انگورمانند به نام آلوئول وجود دارد. هر خوشه از آلوئولها، یک لوبول نامیده میشود و یک خوشه از لوبولها نیز یک لوب است. هر سینه ۱۵ تا ۲۰ لوب و یک مجرای شیر به ازای هر لوب دارد. آلوئولها توسط هورمون پرولاکتین تحریک میشوند و پروتئینها، قندها و چربی خون را از بدن مادر میگیرند و شیر تولید میشود. شبکهای از سلولهای اطراف آلوئولها، غدهها را میفشرد و شیر را به سمت مجراچهها که به یک مجرای بزرگتر منتهی میشود هدایت میکند.این سیستم در سه ماهه دوم بارداری کامل است به گونهای که اگر نوزاد قبل از موعد مقرر به دنیا بیاید، مادر بتواند به او شیر بدهد.