آن چه که ما درباره ذات احساسات و دوست داشتن فکر میکنیم و از آن انتظار داریم؛ برخاسته از همین اولین ارتباط زندگیمان است. اینجاست که سنگبنای ادراک و شناخت ما، از همه احساسات و عواطف شکل میگیرد. اگر ما به عنوان والدین در ابراز و اهمیت احساسات، دچار افراط یا تفریط شویم؛ عشق و حمایت زیاد، یا نظم و سختگیری مدام را سرلوحه رفتار با کودک قرار دهیم؛ قطعا نباید منتظر نتیجه مطلوبی باشیم. یا اگر به عنوان یک همسر، همواره به دنبال داشتن زندگی شاهزادهها و پریان باشیم، آنگاه با بروز اولین اختلاف و سوءتفاهم، کاخ خوشبختی بر سرمان آوار میشود.
این هفته به کتابهایی میپردازیم که به اهمیت شناخت درست وجه عاشقانه ارتباطات انسانی میپردازند و چگونگی شکلدهی این شناخت را در خانواده و تربیت فرزندان، به ما خاطرنشان میشوند.
کتاب پنج زبان عشق برای کودکان
- نویسنده : گری چپمن، راس کمپل
- مترجم : سیمین موحد
- انتشارات ویدا، 1397
- قیمت نسخه کاغذی: 28000 تومان
- قیمت نسخه فیدیبو: 10000 تومان
- مخاطب: والدین و مربیان
یکی از مهمترین تاکیدات همیشگی روانشناسان و متخصصان در ارتباط میان والدین و فرزندان، وجود عشق بدون قید و شرط است. اما کمتر درباره شکل و ماهیت این ارتباط یاد میگیریم. ما به عنوان والدین موظفیم بدون هیچ مذاکره و پیش شرطی، عشق و محبت به کودک خود نثار کنیم و آن را منوط به انجام دادن کارهای خوب یا مطیع و حرف گوشکن بودن فرزندمان نکنیم.
نویسنده معتقد است پنج زبان برای ابراز عشق وجود دارد : بوسیدن و در آغوش گرفتن، تایید و تحسین کردن، وقت گذاشتن برای یکدیگر، هدیه دادن و خدمت کردن. برای هر کودکی، یک راه اصلی لذت و ادراک عشق وجود دارد؛ اما باید به کودک فرصت بدهید تا راه و روش خود را به شما نشان بدهد. به همین علت باید با همه این سبکها، به کودک خود عشق بورزید. تنها در این صورت است که سبک شخصی او را کشف میکنید و به او نیز میآموزید که باید عشق خود را به روشهای گوناگون نشان بدهد.
در ضمن هر سنی و هر بازه زمانی، نوعی از ابراز عشق را بیشتر طلب میکند. مثلا یک نوزاد با در آغوش گرفته شدن و تغذیه شدن، احساس آرامش و امنیت میکند؛ اما یک کودک پنج ساله بیشتر از شما انتظار دارد با او کتاب بخوانید؛ کاردستی درست کنید یا درباره انیمیشن محبوبش حرف بزنید. به همین ترتیب شما نمیتوانید فرزند نوجوان خود را مدام در آغوش بگیرید؛ چون او به ندرت به چنین درخواستی تن میدهد. اما ممکن است انجام دادن یک کار مشترک و وقت گذراندن با هم را بیشتر دوست داشته باشد.
هم اطلاعات خوب و کاربردی درباره نحوه ابراز عشق به کودکان به ما میآموزد و هم مانند همیشه به یادمان میآورد، خودمان به عنوان کودک از چه اشکالی از عشق بهرهمند یا محروم بودهایم . این یادآوری قطعا به ما میآموزد چه انتظاری از رفتار عاشقانه در زندگی خود داریم و چه شکلی از عشق را بیشتر میپسندیم. باز هم یاد آوری میکنم که تربیت، فرآیندی است مربوط به والدین و برای والدین. این نقطه خوبی برای شروع تربیت دوباره خودمان است.
کتاب عشق منی مامانی، بابایی دوستت دارم
- نویسنده: کاترین ویس
- مترجم: فرمهر منجزی
- انتشارات پرتقال، 1395
- قیمت نسخه کاغذی : 15000 تومان
- مخاطب: کودکان 4 تا 7 ساله
این کتاب زیبا و دوست داشتنی که از هر دو طرف خوانده میشود و تصویرگری جذابی نیز دارد، محبت فرزند به مادر و پدر را تشبیه میکند به دوست داشتنیترین تجاربی که کودک دارد. این شکل توصیف، هم به کودک کمک میکند برای احساسات و عواطف خود کلمات مناسب بیابد و هم به تجربیات روزمرهاش بهتر توجه کند.
خواندن کتاب از هر دوطرف برای کودک بسیار شیرین است و فیل کوچولوی قهرمان کتاب، به قدری زیبا دوست داشتنها را توصیف میکند که اطمینان دارم بارها خواندن کتاب همان وجد و شوق اولیه را برایتان پدید میآورد. یکی از کارهای تقدیر برانگیز انتشارات پرتقال، ارائه فایل کتاب به صورت pdf در وبسایتش است. به هر دلیل اگر قادر به تهیه کتاب نبودید، متن کامل کتاب به این صورت برای شما و فرزند دلبندتان آماده و قابل استفاده است.
کتاب سیر عشق
- نویسنده : آلن دوباتن
- مترجم : زهرا باختری
- انتشارات چترنگ، 1396
- قیمت نسخه کاغذی : 37000تومان
- قیمت نسخه فیدیبو : 7500تومان
- مخاطب : بزرگسالان
دوباتن بیست و سه سال پس از نگارش کتاب «جستارهایی در باب عشق»، این بار با نگاهی پختهتر که حاصل سالها پژوهش و نگارش برای فلسفیدن در امور زندگی روزمره است؛ دوباره به عشق و ازدواج میپردازد. مقایسه این دو کتاب و روندی که نویسنده طی کرده است نیز ممکن است برای خواننده و علاقمند به آثار وی، خالی از لطف نباشد.