با وجود شیوع آنفلوآنزا، یکی از نگرانیها نبود دارو برای درمان آن است اما مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو میگوید: بر اساس تفاهم نامه بین سازمان غذا و دارو و معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو مکلف به تامین
داروی آنفلوآنزا (اسلتامیویر) مورد نیاز بیماران از منابع معتبر است تا معاونت بهداشت این دارو را در مراکز بهداشتی در اختیار بیماران قرار دهند.
داروی آنفلوآنزا را از کجا تهیه کنیم؟
غلامحسین مهرعلیان با اشاره به اینکه امسال واکسن آنفلوآنزا در زمان مناسب و به تعداد کافی در اختیار معاونت بهداشتی قرار گرفته و در بخش خصوص نیز توزیع شد، میگوید: در هفتههای اخیر شاهد ایجاد موجی از بیماری آنفلوآنزا هستیم و در این میان پزشکان برای درمان ترجیح میدهند داروی اسلتامیویر تجویز کنند. بر این اساس در صورت تجویز سه گروه متخصص اطفال، کودکان و داخلی، این دارو در داروخانههای منتخق دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، ارائه میشود و بیماران میتوانند این دارو را از داروخانههای منتخب هم تهیه کنند.
بیشتر بخوانید:
آنفلوآنزا H1N1 چه علائمی دارد؟
اسلتامیویر چیست؟
اسلتامیویر (oseltamivir) یک داروی ضد ویروس برای درمان آنفلوآنزای تیپ A و B است که با مهار نورامینیداز ویروس آنفلوآنزا بر آزادسازی ذرات ویروس اثر میگذارد. اما این دارو نیز مانند هر داروی دیگری عوارض جانبی دارد که شامل تهوع، سردرد، سرگیجه، عوارض پوستی، وزوز گوش، دردهای شکمی و بیخوابی است. اگر بیمار سابقه حساسیت مفرط به دارو یا اجزای آن داشته باشد به هیچ عنوان نباید از آن استفاده کند. این دارو جزو دسته C (داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار گیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده و مطالعات انسانی نیز روی آن انجام نشده است.) است و باید با تجویز پزشک مصرف شود.
دیگر داروهای مقابله با آنفلوآنزا کدامند؟
چهار داروی ضدویروسی در دو دسته دارویی برای مقابله با عفونت ویروسی آنفلوآنزا مطرح شده که شامل آمانتادین، ریمانتادین، زانامیویر و اسلتامیویر است. آمانتادین و ریمانتادین برای مقابله با ویروس آنفلوآنزای نوع A اغلب تجویز میشود. اما زانامیویر و اسلتامیویر دو نوع منع کننده نورآمینیداز هستند که برای هر دو نوع آنفلوآنزای نوع A و B به کار میرود. هر چهار داروی ضد ویروس در صورتی که در 48 ساعت اول پس از شروع علائم مورد استفاده قرار گیرند، میتوانند طول دوره این بیماری را کوتاه کنند. دقت داشته باشید که این داروها از لحاظ عوارض جانبی و اثرگذاری بر سنین مختلف و هزینه با هم تفاوت دارند و به هیچ عنان نباید بدون تجویز پزشک مصرف شوند زیرا اثرگذاری آنها بر عفونتهای دیگر سودمند نیست.
تامی فلو همان اسلتامیویر است؟
در واقع تامیفلو نام تجاری اسلتامیویر مهارکننده نورآمینیداز ویروس آنفلوآنزاست که برای درمان هر دو دسته آنفلوآنزا تجویز میشود. برخلاف آنچه در گذشته بیان می شد که دارویی برای از بین بردن ویروس آنفلوانزا وجود ندارد تامیفلو می تواند در درمان ویروس های آنفولانزا بسیار موثر باشد و نجات دهنده جان بیماران باشد. اما نکته مهم اینجاست که با توجه به اینکه شیوع آنفولانزا تا سه هفته آینده نیز ادامه خواهد داشت، این دارو فقط توزیع بیمارستانی دارد و در داروخانهها ارائه نمیشود.