کم خونی در دوران بارداری یکی از مهمترین مواردی است که زنان باید آن را جدی بگیرند. پزشکان متخصص معتقدند کم خونی در بارداری اگر کنترل نشود ممکن است رشد و سلامتی جنین را به خطر بیندازد.
چرا کم خونی در بارداری خطرناک است؟
در دوران بارداری به دلیل افزایش حجم خون زن باردار و نیاز جنین برای ساخت سلولهای خونی، بدن به آهن بیشتری نیاز دارد. کم خونی وضعیتی است که در آن بدن نمیتواند تعداد گلبولهای قرمز کافی بسازد که برای حمل اکسیژن به سلولهای مختلف لازم است.وقتی مقدار آهن در بدن کم باشد، گلبولهای قرمز خون نمیتوانند اکسیژن را به بافتهای مختلف برسانند.کم خونی یک مشکل عمومی در زنان باردار است که اگر کنترل نشود با عوارضی مثل زایمان زودرس و تولد نوزادان کم وزن همراه می شود. علاوه بر اين موارد، مادرانی که تحت تاثیر مشکل کم خونی، به خصوص در طول سه ماهه دوم و سوم از دوران بارداری خود قرار دارند، با تولد زودرس نوزاد و یا مرگ جنین داخل رحم خود مواجه می شوند.حتی در جدیدترین تحقیقات محققان به این نتیجه رسیده اند که زنان بارداری که کم خونی دارند ممکن است کودکانشان به بیماریهایی مثل اوتیسم یا اختلال بیشفعالی مبتلا شوند. محققان در پژوهشی که مجله JAMA Psychiatry اعلام کردند آهن خون قبل از هفته سیام بارداری در رشد مغز جنین موثر است و مادرانی که تا هفته سی و یکم بارداری با کمخونی مواجهند احتمال مبتلا شدن کودکانشان به اوتیسم بیشتر است. تحقیقات نشان داده بیشتر از ۲۰ درصد زنان باردار در جهان مشکل کمخونی دارند.
کم خونی در بارداری چه نشانههایی دارد؟
خستگیهای مداوم، تنگی نفس، درد قفسه سینه، نفسهای کوتاه، ضعف، تند شدن ضربان قلب، اشکال در تمرکز، رنگ پریدگی پوست، سبکی سر و سرگیجه و سر شدن اندامهای انتهایی (دست و پا) از مهمترین نشانه های کم خونی فقر آهن در بارداری است.
زنان باردار چه مقدار آهن نیاز دارند؟
محققان معتقدند هر زن بالغ روزانه به ۱۵ میلی گرم آهن نیاز دارد. این میزان آهن در دوران بارداری بیشتر میشود ، چون این میزان اضافی آهن برای خونسازی در کودکان استفاده می شود. بسته به تشخیص پزشک و نیاز فرد به آهن در طول دوران باداری حداقل به ۲۷ تا ۳۰ میلی گرم آهن در طی روز نیاز است.البته باید حواستان به اندازه آهنی که مصرف میکنید باشد و به هیچ وجه نباید بیشتر از دوزی که پزشک تجویز کرده، مصرف کنید.
چگونه میتوان از فقر آهن پيشگيری كرد
انتخاب رژیم غذایی سالم و مصرف ويتامين های دوران بارداری و مکملهایی که پزشک متخصص زنان وزایمان تجویز میکند، جلوی فقر آهن در بارداری را میگیرد. گوشت قرمز بهترين منبع است. غذاهای غيرگوشتی حاوی آهن مثل خرما، آلو،انجیر، لوبيا، كشمش، زردآلو، سيبزمينی كلم بروكلی، چغندر، سبزيجات دارای برگهای سبز، نانهای سبوس دار، و غلات غنی شده با آهن هم میتوانند جلوی فقر آهن را بگیرند.
البته باید حواستان به جذب آهن هم باشد چون بعضی از مواد غذایی جلوی جذب آهن را می گیرند مثل:
- كلسيم
کلسیم جلوی جذب آهن در بدن را میگیرد. به همین دلیل اگر مكمل های حاوی كلسيم و يا تركيبات ضد اسيد حاوی كلسيم دريافت میكنيد حواستان باشد كه مصرف آنها با مصرف غذا های غنی از آهن و يا قرص آهن همزمان نباشد. قرص آهن را نباید با شير مصرف كنيد زيرا شير سرشار از كلسيم است.
چه موادی به جذب آهن در بدن كمك می كند
مواد غذایی حاوی ويتامين ث همزمان با مصرف قرص آهن جذب اين ماده از منابع غير حيوانی را بیشتر میکند.
- نکته
در دوران بارداری بهتر است برای دریافت و جذب آهن جگر نخورید. جگر حاوی ويتامين A در حد زيان آور است كه باعث ناهنجاريهای مادرزادی میشود.
بیشتر بخوانید: فواید و مضرات خوردن جگر در بارداری
بیشتر بخوانید: فواید و مضرات خوردن جگر در بارداری