این که بدانید چه داروهایی را میتوانید به نوزادتان بدهید و کدامها میتواند عوارض جدی برایتان داشته باشد، قطعا سخت است. نکته مهم اینجاست که قبل از دادن هرگونه دارویی به نوزاد به خصوص اولین بار، با پزشک مشورت کنید. نوزادان بسیار بیشتر از نوزادان دچار عوارض جانبی دارو میشوند. اگر نوزاد شما بعد از مصرف دارو دچار بثورات شد، به پزشک فورا اطلاع دهید.
در این میان داروهایی وجود دارد که به هیچ عنوان نباید به نوزاد بدهید. با هم برخی از این
داروهای خطرناک برای نوزاد را مرور میکنیم.
- داروهای سرفه و سرماخوردگی بدون نسخه
انجمن اطفال کانادا توصیه میکند که از داروهای سرفه و سرماخوردگی بدون نسخه برای نوزاد استفاده نکنید. مطالعات نشان میدهد که این قبیل داروها در این سن واقعا علائم نوزاد را تسکین نمیدهند و حتی میتوانند مضر باشند. به ویژه اگر دوز مصرفی بیش از حد باشد.
علاوه بر عوارض جانبی مانند خواب آلودگی یا بیخوابی، ناراحتی معده، کهیر و بثورات، نوزادان ممکن است دچار عوارض جدی مانند ضربان قلب سریع، تشنج و حتی مرگ شوند. همه ساله هزاران کودک بعد از مصرف زیاد داروی سرفه و
سرماخوردگی به اورژانس مراجعه میکنند.
اگر نوزاد دچار سرماخوردگی شده باشد بهتر است از یک بخور در خانه استفاده کنید و درمانهای خانگی به کار ببرید.
هرگز آسپرین یا داروی حاوی آسپرین به نوزاد ندهید مگر اینکه پزشک تجویز کرده باشد. آسپرین میتواند نوزاد را مستعد ابتلا به سندرم ریه کند. این بیماری نادر به طور بالقوه کشنده است. به جای آسپرین در مورد استفاده از استامینوفن یا ایبوپروفن برای نوزاد از پزشک سوال کنید.
مصرف داروهای ضدتهوع بدون تجویز پزشک به هیچ عنوان توصیه نمیشود. بیشتر مشکلات گوارشی و استفراغ در دوره کوتاه مدتی برطرف شده و اغلب بدون نیاز به درمان بهبود پیدا میکند. علاوه بر این، داروهای ضدتهوع خطرات و عوارض احتمالی دارد. اگر نوزاد دچار استفراغ شد و شروع به کم آبی کرد، بهتر است برای مشاوره به پزشک مراجعه کنید.
استفاده از داروهای بزرگسالان برای نوزادان
دوز دارو در نوزادان بسیار با بزرگسالان متفاوت است و به همین دلیل استفاده از داروهای بزرگسالان برای نوزادان خطرناک است. اگر برچسب دارو دوز مناسب دارو را برحسب وزن و سن فرزند نداشته باشد، به هیچ عنوان دارو را به نوزاد ندهید.
-
داروی دیگر اعضای خانواده را به نوزاد ندهید
داروهای تجویز شده برای افراد دیگر مانند خواهر و برادر را برای معالجه بیماری نوزاد استفاده نکنید. زیرا ممکن است این کار بی اثر یا حتی خطرناک باشد. فقط داروهای تجویز شده برای او را در شرایط مشخص به نوزاد بدهید.
-
داروی تاریخ گذشته به نوزاد ندهید
به محض انقضای دارو، چه دارویی با نسخه تجویز شده باشد چه بینسخه خریداری کرده باشید، باید آن را کنار بگذارید. همچنین از داروهای تغییر رنگ داده یا فاسد شده هم دوری کنید. اساسا هر دارویی که به نظر شما در رنگ و بو تغییراتی داشته را به هیچ عنوان استفاده نکنید. پس از گذشت تاریخ مصرف داروها دیگر تاثیر ندارند و حتی میتوانند مضر باشند.
-
بیش از حد به نوزاد استامینوفن ندهید
برخی از داروهای حاوی استامینوفن برای کاهش
تب و درد هستند بنابراین مراقب باشید در صورت استفاده از چنین داروهایی، دوز مصرفی مجزای دیگری از استامینوفن را به او ندهید. اگر مطمئن نیستید داروی خاصی حاوی استامینوفن است یا نه با پزشک یا داروساز مشورت کنید و تا تایید پزشک سرخود استفاده نکنید.
- دادن داروی جویدنی به نوزاد ممنوع!
قرصهای جویدنی یا هر دارویی به شکل قرص خطر خفگی برای نوزاد دارد. اگر نوزاد غذای کمکی و جامد میخورد و میخواهید از قرص برای بیماری او استفاده کنید از پزشک در این باره که امتحان له کردن قرص و مخلوط کردن آن با ماست در قاشق و سپس خوراندنش وجود دارد یا خیر! البته باید مطمئن شوید که دوز کامل را میتوانید در قاشق غذاخوری به او کامل بدهید یا نه.
-
شربت های خواب آور به نوزاد ندهید
مصرف شربتهایی که برای جلوگیری از مسمومیت مفید هستند در نوزادان به هیچ وجه توصیه نمیشود. در واقع برخی از سموم در صورت استفراغ به دلیل مصرف شربت باعث آسیب بیشتر میشوند. بهترین راه برای جلوگیری از
مسمومیت با مواد شوینده این است که آنها دور از دسترس نوزاد قرار داده شوند و در صورت مصرف اتفاقی هر نوع مواد مشکوکی به سرعت به مرکز کنترل سموم مراجعه شود.