داروهای «ضدقارچ» برای مبارزه با این عفونتهای قارچی به کمک ما شتافتهاند که فلوکونازول یکی از آن هاست.
اشکال دارویی فلوکونازول کدام است؟
فلوکونازول به صورت قرصهای 50، 100، 150 و 200 میلی گرمی در بازار موجود است. فرم تزریقی آن نیز وجود دارد که در موارد خاص مورد استفاده قرار میگیرد.فلوکونازول در چه مواردی مصرف میشود
فلوکونازول در طیف وسیعی از عفونتهای قارچی که میتواند نقاط مختلفی از بدن را درگیر کند مورد استفاده قرار میگیرد. از عفونتهای ساده دهان و واژن تا موارد جدیتر مانند عفونت ریه و مغز. این فرآورده گاهی به صورت پیشگیرانه در افرادی که به دلیل ضعف سیستم ایمنی در معرض خطر هستند نیز تجویز میشود. نوع عفونت قارچی شما و اندامهای درگیر باید توسط پزشک تشخیص داده شود تا دوز مناسب از فلوکونازول تجویز شود.فلوکونازول در عفونت قارچی واژن
عفونت قارچی واژن در زنان بسیار شایع بوده و عامل آن قارچ Candida species است. علت اصلی ابتلا به آن مشخص نیست اما عواملی همچون دیابت، مصرف آنتی بیوتیکهای وسیع الطیف، استفاده از برخی روشهای ضدبارداری ( مانند استفاده از قرصهای ضدبارداری، IUD و ... )، ضعف سیستم ایمنی و ازدواج (آغاز فعالیت جنسی) میتواند ریسک ابتلا به عفونت قارچی را افزایش دهد. خارش شایعترین علامت عفونت قارچی واژن است و بیمار میتواند فاقد ترشح یا ترشحات غلیظ و پنیری شکل (وجود تکه های سفید در ترشحات) و فاقد بوی آزاردهنده باشد.به منظور درمان این بیماری داروهای مختلفی وجود دارد که بسته به شرایط شما توسط پزشکتان تجویز میشود. اگر انتخاب پزشک برای شما قرص فلوکونازول باشد با مصرف یک عدد قرص 150 میلی گرم در اکثر موارد طی چند روز بیماری بهبود مییابید. محدودیتی در برقراری رابطه زناشویی در این مدت نبوده و غالبا نیازی به درمان همسر بیمار نیست.
در موارد شدید یا بیماران با ضعف سیستم ایمنی، 2 یا 3 عدد قرص فلوکونازول 150 میلی گرم تجویز میشود که باید به فاصله هر 72 ساعت مصرف شود.( هر 3 روز یک عدد)
در موارد عفونت راجعه (بیش از 3 مرتبه ابتلا در سال) 3 عدد قرص فلوکونازول 150 میلی گرم به فاصله هر 72 ساعت ( هر 3 روز یک عدد) تجویز شده و در ادامه به مدت 6 ماه، هفته ای یک عدد قرص فلوکونازول 150 میلی گرم مصرف میشود. البته این موارد مصرف در صورتی است که پزشک با توجه به میزان بیماری آن را تجویز کند و به هیچ عنوان نباید خودسرانه این دارو را مصرف کنید.
مصرف فلوکونازول در زنان باردار
در زنان باردار به ویژه در سه ماهه اول، به منظور درمان عفونت قارچی واژن نباید از فلوکونازول خوراکی استفاده شود و بهتر است به جای آن از درمانهای موضعی کمک گرفت. اگر شما در حال مصرف قرص فلوکونازول به دلیل هر نوع بیماری قارچی هستید، باید از یک روش مطمئن جلوگیری از بارداری در طول درمان خود و تا یک هفته پس از خوردن آخرین قرص استفاده کنید.در زنان شیرده پزشک متخصص مصرف قرص فلوکونازول را با توجه به شرایط مادر و نوزاد بررسی میکند و تصمیم به تجویز یا جایگزینی آن با داروی مناسب تر خواهد گرفت.
عوارض و تداخلات قرص فلوکونازول
مصرف غذا در کارایی قرص فلوکونازول تاثیری ندارد و شما میتوانید آن را همراه غذا یا با معده خالی مصرف کنید. شایعترین عوارض دیده شده با مصرف این فرآورده شامل سردرد، سرگیجه، تهوع و استفراغ، درد شکمی، اسهال و ... است که غالبا در درمانهای کوتاه مدت مانند عفونت قارچی واژن اتفاق نمیافتد. بهتر است پس از مصرف قرص فلوکونازول از رانندگی و کارهایی که نیازمند دقت کافی است خودداری کنید تا از تاثیر دارو بر بدن خود آگاه شوید.- به پزشک خود در خصوص تمام بیماریهای دیگری که به آن دچار هستید (اختلالات کبدی، کلیوی، دیابت و ... ) و سایر داروهای مصرفیتان (سیزاپراید، اریترومایسین، پیموزاید، ترفنادین، ووریکونازول و ...) اطلاعات کافی بدهید تا در خصوص تجویز قرص فلوکونازول تصمیم مناسب اتخاذ شود.
- اگر حین مصرف فلوکونازول با عوارض خاصی مواجه شدید پزشک یا داروساز خود را در جریان قرار دهید.
فراموش کردن مصرف قرص
اگر مصرف یک دوز از قرص فلوکونازول خود را فراموش کردید بلافاصله پس از یادآوری آن را مصرف کنید. اما اگر زمان کمی تا دوز بعدی باقی مانده از آن صرف نظر کرده و از موعد بعد دارو را در وقت معین مصرف کنید. هیچ گاه دوز مصرفی در یک وعده را دو برابر نکنید.مصرف قرص فلوکونازول احتمال پسر شدن جنین را افزایش میدهد؟
برخی معتقدند به علت قلیایی بودن داروی فلوکونازول مصرف آن میتواند احتمال پسر شدن جنین را افزایش دهد. با توجه به اینکه این مطلب اساس علمی ندارد مصرف این دارو با چنین اهدافی و بدون تجویز پزشک به هیچ وجه توصیه نمیشود.دکتر مریم شکری- داروساز