هر محتوایی نه!
برای فرزندتان چه برنامهای دارید؟ دوست دارید در آینده چه شخصیتی داشته باشد؟ دوست دارید چه باوری در مورد دنیا داشته باشد؟
حتی ما بزرگترها هر بار که فیلم یا برنامهای تلویزیونی میبینیم، تا دقایق یا ساعاتی تحتتاثیر آن هستیم، بچهها ممکن است به باورها و دیدگاههایی برسند که روی بخشهایی از زندگیشان حتی تاثیر بگذارد. پس، از این به بعد، وقتی میخواهید برای فرزندتان برنامه تلویزیونی، کارتون، فیلم یا سریال انتخاب کنید، به این فکر کنید که آیا این آن دیدگاهی است که میخواهید فرزندتان نسبت به زندگی داشته باشد؟
کارتونهای قدیمی تلویزیون، مفید یا مضر؟
قصههایی هستند که نسلها برای بچهها تعریف شدهاند، مثل سیندرلا! این که ما بچه بودیم و همینها را دیدیم، پس طبیعی است که بچهها چنین کارتونهایی را تماشا کنند، دلیل مناسبی نیست. حتی در دنیای تولید قصههای افسانهای برای کودکان هم، بازنگریهای جدید اتفاق افتاده، مثلا سفیدبرفی که باید منتظر شاهزادهای میماند تا بیاید و نجاتش بدهد، راپونزل آمد که خودش، دست به کار میشود و زندگیاش را تغییر میدهد. این که دلتان بخواهد فرزندتان کدام نگرش را داشته باشد، به انتخاب شما بستگی دارد.
این که شما با یکی از کارتونهای قدیمی تلویزیون خاطره دارید، یا در شما احساسات خاصی را برمیانگیزد هم دلیل خوبی برای این که فرزندتان همان برنامهها را ببیند نیست، مثلا حنا، نل، هاچ، بنر، یا مانند آنها، با این که برای ما خاطرهانگیز بودهاند، اما همگی، کودکی را به تصویر میکشیدند که دربهدر به دنبال مادر گمشدهاش میگشت، یک حس نگرانی و ناامنی مستمر که به گفته برخی متخصصان، احساس ناامنی نسل ما در روابط را به دنبال داشته است.
انتخابشده تلویزیون روشن کنید
بهترین راهکار برای تماشای تلویزیون، این است که انتخابشده و با هدف روشنی تلویزیون را روشن کنید. خودتان هم، برای برنامههایی که انتخاب کردهاید، تلویزیون را روشن کنید و ببینید. مثلا این که 50 بار از شبکههای مختلف اخبار پخش می شود، دلیل خوبی برای مدام روشن بودن تلویزیون نیست. یکی دو تا را انتخاب کنید، یا از منابع دیگر مثل وبسایتها برای خبرخواندن استفاده کنید. همچنین همه سریالها یا برنامهها را نبینید. برای تماشای هر کدام، دلیل داشته باشید و الگویی باشید که فرزندتان هم بداند هر برنامهای ارزش دیدن ندارد یا برای او مفید نیست.
تماشای تلویزیون برای نوزادان
حتما شما هم زیاد شنیدهاید که تماشای تلویزیون برای کودکان زیر یک سال خطرناک است. چون روی چشمشان تاثیر مستقیم میگذارد و به بینایی آنها آسیب می زند. پس حتی اگر نوزاد شما به تلویزیون علاقه نشان میدهد، یا با زل زدن به آن آرام میشود، او را جلوی تلویزیون نگذارید و اگر هم میخواهید مثلا لالایی یا موسیقی گوش کند، او را طوری بگذارید که نور تلویزیون به صورتش نتابد.