حدیث لیلة الرغائب به نقل از «انس بن مالک» بیانشده است؛ وی میگوید: پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله فرمود: رجب ماه خدا و شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است.
سپس رسولالله صلیالله علیه و آله فضیلتهای این ماه را چنین برشمرد است:
هر کس همه این ماه را روزه بدارد سه چیز برای او بر خداوند لازم میگردد: همه گناهان گذشتهاش را میآمرزد، در باقیمانده عمر او را از گناه حفظ میکند و برای او امانی از تشنگی در روز ترس بزرگ (قیامت) هست.
شخص ناتوانی برخاست و عرض کرد: ای رسول خدا، من قادر بر روزه گرفتن تمام این ماه نیستم؛ حضرت فرمود: روز اول، وسط و آخر را روزه بگیرد چون خداوند کار نیک را ده برابر میکند؛ اما از نخستین شب جمعه این ماه غفلت نکنید، که فرشتگان آن را «لیلة الرغائب» نامند.
پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله در ادامه سخن خویش فضائل این شب را نیز چنین بیان میفرمایند: در این زمان فرشتهای در آسمانها و زمین نباشد مگر آنکه در اطراف کعبه جمع شوند و خدا بر آنان وارد شود و گوید: «ای فرشتگان من، هر چه میخواهید از من درخواست کنید» آنان میگویند: پروردگارا حاجت ما این است که روزه دارای ماه رجب را بیامرزی. خدای عزوجل میفرماید: آن را آمرزیدم.
سپس رسول خدا صلیالله علیه و آله علاوه بر «لیلة الرغائب» نمازی را برای این شب سفارش میکند که در کتابهای حدیثی شیعه و سنی به «صلاة الرغائب» مشهور است. حضرت فرمودند: هر کس نخستین پنجشنبه ماه رجب را روزه بگیرد و مابین نماز مغرب و عشاء دوازده رکعت نماز دورکعتی بخواند به این صورت که در هر رکعت یکمرتبه «سوره حمد» و سه مرتبه «سوره انا انزلناه» و دوازده مرتبه «سوره قل هوالله احد» بخواند و بعد از نماز، هفتاد مرتبه «صلوات» فرستاده و سپس به سجده رود و هفتاد مرتبه بگوید: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلَائِكَةِ وَ الرُّوحِ» سپس بعد از سجده، هفتاد مرتبه بگوید: «رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَلِيُّ الْأَعْظَمُ» دوباره به سجده رود و هفتاد مرتبه بگوید: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلَائِكَةِ وَ الرُّوحِ» و بعد از سجده حاجت خود را بخواهد