مامان گرامی سلام
با توجه به فرمایش شما متوجه شدم که کودک موقع دفع بخودش فشار می آورد ، مدفوعش را نگه می دارد و چند روز یک بار به توالت میرود و گهگاهی هم در شلوارش ردی از مدفوع دیده می شود .
این الگوی نگهداری مدفوع است که در کودکان بسیار شایع می باشد . من توضیحاتی را درباره علت احتمالی می دهم :
گاهی مواقع ترس و دلهره کودک از عمل دفع باعث این می شود که خودش را نگه دارد حالا این ترس و دلهره از کجا ناشی می شود ؟ از دردی که زمان تخلیه برای او حاصل می شود . درد برای چی ؟
ابتدا برای آنکه کودک مدفوعش را نگه دارد باید بتواند احساس فشار ناشی از پُری روده را نادیده بگیرد . زمانی که این عمل تکرار شود دیواره روده کم کم باز می شود تا میزان بیشتری از مدفوع را در خودش جای بدهد . با بزرگتر شدن سایز مدفوع ، دفع سختتر می شود و کودک میل کمتری به دفع نشان میدهد چون برای او اذیت کننده است .
خب وقتی این نگهداری به کرات اتفاق بیفتد حساسیت کودک هم نسبت به عمل دفع کمتر می شود چون اعصاب آن ناحیه از روده به خوبی به فشار پاسخ نمیدهد . و بهمین دلیل کودک میگوید : توالت ندارم . چون اصلا احساس دفع نکرده است
حالا حالتی که فرمودید کودک خودش رو فشار میده تا از خروج مدفوع ممانعت کنه هم به همین دلیل است که ماهیچه هایش را منقبض کند که دفع صورت نگیرد . که در نهایت با همه فشاری که به خودش میاورد گاهی مقدار کمی از مدفوع خارج می شود .
دیدن این صحنه هم شما را ازرده میکند هم برای کودک مشکلات بیشتری ایجاد میکند زیرا هم سرزنش می شود که چرا زودنر به توالت نرفتی هم باعث می شود که او خجالت بکشد و احساس شرم و شکست کند .
این عوامل دست به دست هم میدهد و یک مدفوع خشک و سفت و نهایتا دفعی دردناک را برای بچه ایجاد می کند .
پیشنهاد من اینکه اگر احساس می کنید کودک دائما در حال نگه داشتن مدفوعش است به پزشک کودکان مراجعه کنید .
برای کمک بیشتر به تشخیص پزشک این موضوعات را ثبت کنید و به پزشک نشان دهید . دفعاتی که کودک مدفوع میکند را ثبت کنید .
همین طور اندازه مدفوع مثله باریک ،متوسط ، ضخیم یا خیلی ضخیم .
قوام مدفوع مثله نرمی ،سفتی یا خمیری شکل بودن ،خشک است یا خیر ، در هر بار ثبت این موضوعات را هم بنویسید .
دقت به این موضوعات هم مهم هست :
1- آیا رژیم غذایی کودک به اندازه کافی فیبر دارد یا نه .
2- اگر رژیم غذاییش پرچرب هست حتما اصلاح کنید و چربی کمتری به او بدهید اگر خیلی کم چرب است مقداری کره یا روغن به غذای او اضافه کنید .
3- این موضوع را بدانید که کودک در این زمینه مقصر نیست و به تنهایی نمی تواند مشکلش را حل کند پس به کمک شما و متخصص نیاز دارد ،سرزنش یا تنبیه نکنید
4- می توانید از ملین طبیعی استفاده کنید مثلا روزی 4-6 آلو را بخیسانید و در رژیم غذایی او اضافه کنید . همینطور مایعات به او کمک میکند مخصوصا آب .
5- بچه ها معمولا بعد از خوردن یک نوشیدنی گرم راحتتر می توانند دفع کنند .بعد از یک ربع موجب تحریک دفع می شود .
6- حمام آب گرم یا گذااشتن حوله گرم روی شکمش 10تا 15 دقیقه می تواند به دفعش کمک کند
موفق باشید
تجربه شما
اولین نفری باشید که نظر میدهید