بسیاری از مردم دچار باد شکم زیاد هستند که موجب صداهای شکمی و بوی بد در جمع می شود و در نتیجه موجب می شود این افراد دچار خجالت و شرمندگی شوند و از جمع گریزان باشند که در نهایت این اتفاق موجب گوشه گیری و کاهش اعتماد به نفس می شود. به طور متوسط در بزرگسالان حدود 14 تا 23 بار دفع گاز از را دارند.
مقدار و دفعات دفع گاز از روده ها به عادت های غذایی و فردی مرتبط است. بسیاری از افرادی که از دفع گاز شکایت دارند در واقع مقدار دفع گاز در آنها بیشتر از سایر افراد نیست.
برخی بیماری ها و شرایط بالینی و برخی غذا ها هستند که به طور ثابت شده ای موجب افزایش دفع گاز می شوند.
اما منشا این گاز چیست؟
در واقع دو دلیل کلی برای تولید گاز در شکم وجود دارد:
اولین دلیل باد شکم بلع گاز همراه با خوردن و آشامیدن است و دومین دلیل باکتری های درون روده ای هستند که با فعالیت خود در روده ها و تجزیه موارد حاصل از هضم غذا ها ، موجب تولید گاز در روده می شوند.
بلع هوا:
بلع هوا یک علت مهم و عمده ی وجود هوا در معده و باد شکم است. بلع مقدار کمی هوا همراه با غذا یا آشامیدن ، یک اتفاق طبیعی است. اما هنگامی که شما غذا را با عجله می خورید امکان دارد حجم بیشتری از هوا را وارد معده خود کنید. یا حتی جویدن آدامس و کشیدن سیگار نیز از دلایلی هستند که موجب ورود حجم بیشتری از هوا به معده می شود.
مقداری از این هوای بلعیده شده توسط سلول ها جذب می شود و مقداری از آن وارد روده ها می شود.
پوزیشن و حالت نشستن یا ایستادن شما می تواند روی مقدار حجم انتقال یافته به روده ها اثر گذار باشد.
وقتی نشسته اید، مقداری از هوای بلعیده شده به مری باز می گردد و ممکن ایت در شکل آروغ از دهان شما خارج شود.
وقتی که لم داده اید یا خوابیده اید، هوای بلعیده شده عمدتا وارد روده می شود و می تواند موجب نفخ شکمی و دفع گاز بیشتر از روده اه شود.
تولید هوا توسط باکتری ها :
کولون یا همان روده بزرگ به صورت طبیعی محل زندگی انواع خاصی از باکتری ها است که برخی از آنها برای سلامت روده ها اهمیت دارند.
مصرف کربوهیدرات ها بدلیل اینکه غذای مورد استفاده باکتری های روده ای هستند، می تواند موجب فعالیت بیشتر این باکتری ها و تولید گاز بیشتر شود. درست است که کربوهیدرات ها هضم سختی دارند اما برخی بیماری ها هستند که موجب کاهش هضم و جذب کربوهیدرات های غذایی در روده ها می شوند و در نتیجه موجب می شوند مقدار بیشتری از کربوهیدرات ها در اختیار باکتری های روده ای قرار بگیرند و فعالیت باکتری ها چند برابر شود. یکی از این بیماری ها که شایع نیز است، بیماری عدم تحمل لاکتوز است. در این افراد مصرف لاکتوز علاوه بر نفخ می تواند موجب درد های شکمی و اسهال نیز بشود.
در مثالی دیگر می توان از دیابت نام برد و یا حتی بیماری اسکلرو درمی که می توانند دستگاه گوارش و هضم و جذب غذا ها تحت تاثیر قرار دهد و می توانند موجب افزایش رشد باکتری ها در روده شوند.
سلام ممنون از پاسختون.... یه دوره تقریبا ده ساله آنتی بیوتیک مصرف کردم کل سیستم بدنم بهم ریخته... داروی پروبیوتیک هست که بتونه باعث بشه دستگاه گوارش دوباره تنظیم بشه؟