سلام دوست عزیز
وسواس می تواند فکری و عملی باشد:
وسواس فکری: همان افکار یا تصویر های ذهنی ناگهانی یا میل به انجام کاری یا گفتن چیزی است که فرد را ناراحت می کند و مدام هم در ذهن تکرار می شود. از جمله ترس از نجس شدن یا نجس کردن، ترس از دست زدن به مواد سمی یا آلوده، ترس از آسیب رساندن یا کشتن فردی به خصوص نزدیکان و کسانی که فرد آن ها را دوست دارد. ترس از فراموش کردن انجام کاری مثل قفل کردن در، بستن شیر گاز یا ترس از ابتلا به یک بیماری مثل ایدز یا سرطان و....
وسواس عملی: همان رفتارهایی است که فرد احساس می کند مجبور است آن ها را تکرار کند تا اضطرابش را کمتر کند یا جلوی یک اتفاق بد گرفته شود. از انواع آن می توان به: شست وشو و آب کشی مکرر و طولانی مثل شستن مکرر دست ها در طول روز، وارسی و بررسی افراطی مثل چندین بار قفل کردن در، اعمال تکراری مثل 16 بار چراغ را خاموش کردن، جمع کردن و انبار کردن چیزهای بی مصرف یا وسایل غیرقابل استفاده، قرار دادن اشیا و وسایل به صورت قرینه یا براساس یک نظم خاص و... اشاره کرد .بیشتر کسانی که از این اختلال رنج می برند، می دانند که ترس آن ها واقع بینانه نیست اما در عین حال نمی توانند رفتار خود را کنترل کنند، انگار که مجبورند این کارهای تکراری را انجام دهند. در تحقیقی که در مراکز درمانی شهر تهران در سال جاری انجام گرفت مشخص شد که رایج ترین نشانه های وسواس عملی شامل وسواس عملی متفرقه، نظافت و شست وشو و وارسی کردن است
حال با توجه به شناخت نوع وسواس می توانید از این راهکارها بهره ببرید:
علت را جستجو کنید:
فهمیدن اینکه چه چیزهایی به ایجاد این افکار وسواسی در شما منجر شده است، نه تنها در کشف راههای بهبودی کمک میکند بلکه میتواند اضطراب حاصل از این افکار را نیز در شما کاهش دهد. برای این منظور در برگهای مشاهدات، تجربهها و منابع با نفوذ مثل رسانه، دوستان و خانواده را که در این زمینه احتمالا اثرگذار بودهاند یادداشت کنید. در قسمت منابع با نفوذ میتوانید به نقش یکی از دوستانتان اشاره کنید؛ برای مثال: یادم میآید که دوستم مریم هم وسواس تمیزی داشت.
افکار و رفتارهای وسواسی تان را جستجو کنید:
سه تا از این فکرهای وسواسی رادر نظر بگیرید؛ مثلا از خودتان بپرسید که کدام فکر بیشتر اذیتتان میکند؟ یا اینکه کدام فکر وسواسی بیشتر به ذهنتان میآید؟ آنها را یادداشت کنید و رفتارهایی را که برای رهایی از آنها انجام میدهید نیز، در مقابل آنها بنویسید.
موضوع آغازگر را بشناسید:
حال که مهمترین افکار وسواسی خودتان را مشخص کردید، موقعیتها یا عواملی که این افکار را به ذهنتان متبادر میکنند، یادداشت کنید. برای مثال از خودتان بپرسید که وقتی چه چیزهایی در خانه تمیز نباشند، این افکار به سراغم میآیند؟ یا چه چیزهایی باعث میشود به تمیزکاری بپردازید؟ هرگاه آغازگر جدیدی را پیدا کردید به یادداشتتان بیفزایید.
رفتارهای اجتنابی تان را بشناسید:
اجتناب از موقعیت خطرناک، امری طبیعی است احتمالا شما هم اجتنابهایی در رابطه با افکارتان تجربه میکنید. لازم میدانم توجه شما را به این نکته جلب کنم که اجتناب فقط به طور موقت به شما آرامش میدهد و در واقع یک راهبرد غیرموثر است. پس لازم است این الگوی اجتنابی تداوم بخش را بشناسید تا قادر باشید بر آن غلبه کنید. برای این منظور مواردی را که به علت افکار وسواسی از آنها اجتناب میکنید یادداشت کنید؛ مثلا از خودتان بپرسید که از کدام موقعیت، مکان یا شیء اجتناب میکنید؟
با اجتناب هایتان مواجه شوید:
پس از شناسایی این موارد، تصور کنید که با آنها مواجه شدهاید، پس از چند بار تکرار این تمرین ذهنی، به صورت واقعی با آنها مواجه شوید و در موقعیت اضطراب زا باقی بمانید تا بتوانید این الگوی پایدار اجتنابهایتان را بشکنید. در ابتدا که با این موقعیتها روبه رو میشوید طبیعی است که اضطرابتان افزایش یابد، اما اگر در موقعیت بمانید خود به خود از شدت اضطرابتان کاسته میشود
تا می توانید خودتان را مشغول و سرگرم کنید:
اعمال وسواسی زمانی بیشتر بروز می کند که فرد زمان های زیادی بیکار است. بنابراین سعی کنید زمان های بیکاری خود را با فعالیت هایی که ذهنتان را درگیر می کند پر کنید. بهتر است این فعالیت ها عملی و به گونه ای باشدکه دستان شما نیز درگیر آن شود. الان فصل مناسبی برای یادگرفتن بافتنی است.
از تنهایی اجتناب کنید:
زندگی در جمع و ارتباط با کسانی که دوست شان داریم یکی از راه هایی است که می تواند به حل این موضوع کمک کند. علاوه بر این نزدیکان شما در کنترل رفتارهای وسواسی تان به شما کمک خواهند کرد.
اراده تان را تقویت کنید:
اجازه ندهید افکارتان، اختیار شما را به دست گیرد. برای این کار با تکنیک های افزایش تمرکز و اراده به خودتان کمک کنید.
اگر این راهکارها به کاهش فکر ها و رفتارهای کمک کرد ادامه دهید اما اگر نه از یک روان درمانگر کمک بگیرید.
روزگارتان آرام🌹🌹🌹
تجربه شما
اولین نفری باشید که نظر میدهید