نام علمی گیاه: Trigonella foenum-graecum
مهترین خاصیت شنبلیله کاهش قند خون در بیماران دیابت ملیتوس نوع 2 و دیابت نوع 1 است. همچنین کاهش چربی خون در هایپرلیپیدمی. و افزایش ترشح شیر از خواص آن می باشد.
شنبلیله دارای خواص اثر تقویتی، ملین، اشتهاآور، خلط آور و ضدتب، محرک جریان شیر و کاهنده قندخون است.همچنین این گیاه حاوی مقادیر زیادی آهن، فسفر و ویتامین دی است. شنبلیله یک داروی گوارشی تلخ است و میتوان آن را در بیماری قند و به صورت موضعی در التهابات پوستی مصرف کرد.جوشانده دانههای این گیاه برای نرمی پوست و همچنین رفع تحریکات جلدی به کار میرود. به این منظور میتوان جوشانده آن را به شکل کمپرس به کار برد.دانههای شنبلیله به لحاظ دارا بودن برخی عناصر همچون آهن در درمان ضعف عمومی بدن بسیار موثر است.جوشانده دانههای این گیاه اگر به صورت غرغره مصرف شود و در رفع ورم لوزهها بسیار مفید و موثر است، همچنین از جوشانده آن برای افزایش میزان شیر در دوران شیردهی میتوان استفاده کرد.پودر گیاه را میتوان به صورت خمیر درآورده و روی کورک و دُملهای چرکی پوست قرار داد.
دانههای شنبلیله که مهمترین قسمت دارویی این گیاه است با باز کردن مجاری عروق خون، از بروز سکته قلبی جلوگیری میکند. این گیاه سرشار از آهن است. پزشکان مصرف این گیاه را به افرادی که مبتلا به کم خونی، کمبود آهن و کمبود هموگولوبین خون اند، توصیه میکنند این گیاه علاوه بر ایران در هند ایتالیا واسپانیا کشت میشود.
موارد منع مصرف و احتیاط
عوارض جانبی
تداخل دارویی
مکانیسم اثر
شنبلیله محتوی آلکالوئید تری گونلین به عنوان اسانس فرار است و عامل اصلی در کاهش قند خون است.