نام علمی گیاه:Melissa Officinalis
ملیسا در یونانی به معنی زنبور عسل است چون گل های سفید این گیاه زنبور عسل را جذب می کند.
قسمت های مورد استفاده گیاه: برگ، روغن برگ که محتوی سیترونلول، سیترال و سیترونلال به همین دلیل به روغن بادرنجبویه لیمون بالم نیز گفته می شود.
ترکیبات شیمیایی آن: کافئیک اسید، انواع فلاونوئید، رزمارینیک اسید.
موارد منع مصرف و احتیاط
اختلالات هورمون های تیروئیدی
افرد مبتلا به گلوکوم (آب سیاه چشم)
بارداری و شیردهی
افرد حساس به آسپیرین
کودکان
عوارض جانبی
بدلیل آثار آنتی تیروتروپیک این گیاه باید در تجویز آن برای بیماران مبتلا به اختلال های تیروئیدی دقت شود. اسانس بادرنجبویه به دلیل آثار سمی از جمله بروز خستگی, خواب عمیق و افت فشار خون بعد از مصرف 2 گرم آن در صبح ناشتا، باید تحت نظر پزشک و با دقت مصرف شود.
تداخل دارویی
مصرف همزمان بادرنجبویه با داروهای زیر می تواند تاثیر این داروها را کم کند و با عملکرد آن ها تداخل نماید. لذا در صورت مصرف یک داروی خاص، قبل از خوردن بادرنجبویه، حتما با پزشک خود مشورت کنید:
ضد صرع ها مانند کاربامازپین، فنی توئین، والپروات سدیم
باربیتورات ها مانند فنوباربیتال
بنزودیازپین ها مانند آلپرازولام و دیازپام
خواب آور ها مانند زولپی دم، سوناتا، lunesta، Rozerem
ضد افسردگی های سه حلقه ای مانند آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین، دوکسپین، آموکسیپین داروهای هایپرتیروئیدی و هایپوتیروئیدی مانند متی مازول، پروپیل تیویوراسیل، لوتیروکسین، لووکسیل، synthroid، unithroid دیفن هیدرآمین، doxylamine
مکانیسم اثر
بعضی از این موارد مصرف خوراکی عبارتند از: اضطراب، بی خوابی، سوء هاضمه، تهوع، نفخ، بیش فعالی،دیسمنوره، سردرد، دندان درد، عفونت، آلزایمر، روماتیسم، فشارخون بالا، کولیک .
مصرف تنفسی: در درمان آلزایمر
موضعی: در درمان تبخال، کمرس زخم های جراحی(روغن های آروماتیک اثرات فوق العاده ای بر روی زخم ها دارند. از این جهت که این روغن ها اکسیژن ناچیزی دارند و باکتری های هوازی به اکسژن زیادی احتیاج دارند.)،بی حس کننده موضعی، نیش حشرات.