این گیاه از خانواده زنجبیل است. نام لاتین این گیاه: turmeric است.
زردچوبه به دلیل خصوصیات آنتی آکسیدانی قوی خود یکی از مؤثرترین مواد در جلوگیری از سرطانی شدن سلولهای بدن است. این گیاه همچنین موجب افزایش ترشح انسولین و کاهش قند خون در بیماران دیابتی میگردد. کارآزمائی های بالینی زیادی در ارتباط با فواید مصرف روزمره زردچوبه گزارش شده است گفته شده است که زردچوبه میتواند شدت علائم بیماری آلزایمر را کاهش دهد. همچنین ماده موثر زردچوبه یعنی Curcumin اثرات ضد التهابی و ضد درد شبیه داروهای مسکن معمولی را دارا میباشد. در درمان پسوریازیس، دردهای دندان و لثه، مار گزیدگی و عقرب گزیدگی ازاین گیاه استفاده میشود.
زردچوبه کلسترول خون را کاهش می دهد.
مردم سری لانکا روزانه مقادیر زیادی زردچوبه مصرف می کنند و سرطان ریه، کولون، پروستات و پستان در این کشور نسبت به کشورهای غربی کمتر است.
موارد منع مصرف و احتیاط
عوارض جانبی
مطالعات روی کشت سلول نشان می دهد که کورکومینوزیدها می توانند اثرات سیتوتوکسیک (کشنده ی سلول) داشته باشند؛ ولی این موضوع در اثر مصرف زردچوبه در انسان گزارش نشده است.
همین مواد ممکن است باعث تغییرات شکل زخم معده شوند.
تداخل دارویی
مکانیسم اثر
اثر ضد التهابي كوركومين با اثر ضد التهابي داروهاي استروئيدي و غير استروئيدي با فنيل بوتازون قابل مقايسه است.
اين دارو با مهار سنتزپروستاگلاندين هاي التهابي، اثر ضدالتهاب خود را آشكار ميسازد.
ضد آمیب، ضد درد، ضد اسید معده، ضد آرتریت، ضد باکتری، پادزهر آرسنیک، ضد ادم، ضد حساسیت، ضد سرطان، ضد ویروس ایدز، ضد موتاژن، ضد اکسیدان، ضد پسوریازیس، ضد تب، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، ضد زخم معده، ضد نفخ، قابض، ادرارآور، خلط آور، محافظ معده، بندآورنده ی خون، محافظ کبد، کاهش دهنده ی چربی خون، مقوی معده، مقوی رحم، قارچ کش، کرم کش، محرک سیستم ایمنی و محرک ترشح موکوس.
اسانس زردچوبه دارای خاصیت ضد میکروبی به روی بسیاری از میکروارگانیسم ها از جمله استافیلوکوک، استرپتوکوک، کلستریدیوم، سارسینا، کورینه باکتریوم و خاصیت ضد قارچی است.