کارسینوم متاستاتیک سلول های جزیره ای Islet Cell پانکراس
موارد منع مصرف و احتیاط
مصرف بی خطر این دارو در بارداری و شیر دهی و نیز در کودکان ثابت نشده است.
در بیماران مبتلا به اختلال عملکر کبدی و کلیوی نباید تجویز شود.
عوارض جانبی
تداخل دارویی
به علت اینکه استرپتوزوسین داروی آثار سمی برروی کلیه است و ممکن است عوارض جانبی زیادی برروی کلیه داشته باشد و حتی منجر به مرگ بیمار شود بنابراین دارو با سایر داروهای که دارای آثار سمی برروی کلیه هستند ، مانند : آمفوتریسین بی ، سیس پلاتین و ونکومایسین نباید به صورت هم زمان مصرف شود ، چنانچه فنی توئین به صورت هم زمان با داروی استرپتوزوسین مصرف شود ، آثار سوء استرپتوزیسین برروی سلول های بتای لوزالمعده ممکن است کاهش یابد . هر چند هنوز نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه وجود دارد ، اما توصیه می شود چنانچه جهت درمان سلول های جزیره ای پانکراس از استرپتوزوسین استفاده می شود ، به بیمار فنی توئین داده نشود . به علت اینکه استرپتوزوسین نیمه عمر دوکسوربیسین را طولانی تر می کند ، بنابراین در صورت مصرف هم زمان این دو دارو ، توصیه می شود از مقدار مصرف دو کسوروبیسین کاسته شود . مصرف هم زمان استرپتوزوسین و داروهای ضد سرطانی مانند کارموستین موجب می شود تا آثار سمی شدید برروی سیستم هماتولوژیک بیمار اعمال شود.
مکانیسم این عمل هنوز به درستی معلوم نیست
مکانیسم اثر
این دارو احتمالا ایجاد یون های متیل کاربونیوم و اتصال به اجزا ء سلولی از جمله اسید های هسته ای ، نهایتا موجب مهار ساخت DNA می شود .
استرپتوزوسین پس از تزریق وریدی به سرعت از جریان خون خارج شده و به داخل بافت های بدن به خصوص کبد ، کلیه ها ، روده ها و پانکراس توزیع می شود.
این دارو به طور گسترده ای در کبد و شاید نیز در کلیه های متابولیزه می شود و بیشتر به صورت متابولیت ها و به مقدار کمی به صورت دست نخورده از طریق ادرار دفع می شود.
حدود 60 تا 70 درصد از یک دوز وریدی استرپتوزوسین در عرض 24 ساعت از ادرار دفع می شود . خد استرپتوزوسین از سد خونی مغزی عبور نمی کند اما متابولیت های آن در CSF یافت شده اند