2794

بانک داروها

برای دانستن اطلاعات دارویی مورد نظر خود نام دارو را به زبان انگلیسی و یا فارسی وارد نمایید
نام انگلیسی

Vincristine Sulfate

نام فارسی

وین کریستین

نام تجاری

وین کریستین

موارد مصرف

لوسمی حاد در پروتکل های چند دارویی مربوط به سرطان های انواع لنفوم، رابدومیوسارکوم، نوروبلاستوم و تومورویلمز

موارد منع مصرف و احتیاط

در بیماران مبتلا به ایکتر انسدادی، آبله مرغان، هرپس زوستر، فرم دمیلین کننده سندرم شارکوت – ماری – توث مصرف این دارو کنتراندیکاسیون دارد. در حاملگی و زنان و مردان سنین باروری مصرف آن ممنوع است. در صورت ابتلای فرد به لکوپنی ، بیماری عصبی – عضلانی، هیپرتانسیون یا عفونت، مصرف این دارو باید با احتیاط فراوان انجام شود. کسانی که سابقه نقرس یا دفع سنگ های اوراتی کلیوی را دارند یا دچار اختلال عملکرد کبدی هستند و نیز کسانی که هم زمان داروی نوروتوکسیک دریافت می کنند، باید با احتیاط از این دارو استفاده کنند. در صورت وجود حساسیت نسبت به وین کریستین، تجویز مجدد آن توصیه نمی شود. در صورتی که سطح بیلی روبین مستقیم سرم بیش از 3mg/dLباشد، کاهش دوز اولیه به میزان 50% توصیه می شود.

عوارض جانبی

تداخل دارویی

به علت احتمال بروز عدم سازگاری، به محلول هایی که حاوی فوروز ماید هستند نباید وین کریستین اضافه شود. چنانچه دوکسوروبیسین به همراه وین کریستین استفاده شود، ممکن است آثار سرکوب فعالیت مغز استخوان بیمار شدید باشد و به همین دلیل توصیه می شود این دو دارو به صورت هم زمان مصرف نشوند. توصیه می شود داروی آسپاراژیناز به همراه وین کریستین استفاده نشود زیرا احتمال بروز آثار سمی عصبی زیاد می شود و چنانچه اجباری در استفاده هم زمان این دو دارو وجود داشته باشد، بهتر است ابتدا وین کرستین و سپس آسپاراژیناز مصرف شود. زیرا در این حالت احتمال بروز عوارض جانبی کمتر است. چنانچه این دارو قبل از مصرف بلئومایسین در مورد استفاده قرار گیرد، احتمال تاثیر گذاری بیشتر بلئومایسین وجود دارد. مصرف هم زمان وین کریستین و سایر داروهای کاهش دهنده فعالیت مغز استخوان می تواند باعث بروز کاهش شدید در فعالیت مغز استخوان بیمار شود که شاید نیاز داشته باشد تا از مقدار مصرف وین کریستین کاسته شود. اگر بیماری هم وین کریستین دریافت کند و هم تحت درمان رادیوتراپی قرار گیرد احتمال دارد که فعالیت مغز استخوان وی به شدت کاهش پیدا کند و ممکن است لازم باشد تا از مقدار مصرف وین کریستین کم شود.

مکانیسم اثر

وین کریستین دارای اثر مشابه وین بلاستین (مهار میتوز در مرحله متافاز) است. وین کریستین پس از تزریق وریدی به سرعت از خون ناپدید شده و در پلاکت ها تجمع می یابد. این دارو به طورگسترده ای به پروتئین های پلاسما متصل می شود. متابولیسم آن کبدی و راه عمده دفع آن صفراوی است. حدود 8-70درصد از یک دوز وین کریستین به صورت دست نخورده یا متابولیت ها از مدفوع و حدود 20-10 آن از ادرار دفع می شود. نیمه عمر نهایی این دارودر حدود 85 ساعت متغیر باشد. وین کریستین عبور قابل ملاحظه ای از سد خونی مغزی ندارد.

اشکال دارویی

For inj : 1 mg Inj :1 mg/ml