2794

بانک داروها

برای دانستن اطلاعات دارویی مورد نظر خود نام دارو را به زبان انگلیسی و یا فارسی وارد نمایید
نام انگلیسی

Propofol

نام فارسی

پروپوفول

نام تجاری

پروپوفول

موارد مصرف

بیهوشی عمومی cu Sedation , (monitored Anethesia care) MAC Sedataion آنستزی سرپایی در بزرگسالان

موارد منع مصرف و احتیاط

استفاده پروپوفول در مواردی که هوشبرها عمومی و به داروهای سداتیو منع مصرف دارد و در صورت وجود حساسیت به آن منع مصرف دارد. در بیماران مبتلا به هیپوولمی ، صرع ، اختلالات متابولیسم لیپید ، افراد ناتوان و سالمندان با احتیاط تجویز شود . در صورت استفاده در بیماران مبتلا با افزایش فشار اینتراکرانیال به منظور اجتناب از کاهش قابل توجه متوسط فشار خون شریانی و در نتیجه کاهش فشار خون رسانی مغز باید آهسته تجویز کرد . پروپوفول را نباید با روش القای الکتریکی تشنج (ECT) به کار برد . مصرف پروپوفول به عنوان هوشبردر کودکان کمتر از 3 سال ، یا تسکین در ICUیا تسکین به روش MAC(Monitored Anesthesia Care)در کودکان توصیه نمی شود.

عوارض جانبی

تداخل دارویی

ممکن است تجویز هم زمان پروپوفول با سایر دپرسورهای CNSشامل آن هایی که قبل از بیهوشی مصرف می شوند ( نظیر خواب آور ها سداتیو ، هوشبرهای استنشاقی ، نارکوتیک ها ) آثار سداتیو ، هوشبری و تضعیف قلبی تنفسی آن را افزایش دهد توصیه می شود که پروپوفول بعد از اپیویید ها تجویز شود. در صورت تجویز همراه با نیتروزاکساید یا هوشبرای هالوژنی باید دوز پروپوفول را کاهش داد . تجویز مورفین قبل از بیهوشی همراه با نیتروزاکساید در مقایسه با پیش درمانی با نارکوتیک ها ( نظیر لورازپام) سرعت انفوزیون پروپوفول نگهدارنده و غلظت خونی درمانی مورد نیاز را کاهش می دهد. گزارش شده است که پروپوفول با میدازولام اثر سینرژیسم دارد . افزایش غلظت سرمی پروپوفول به دنبال تجویز هم زمان با هالوتان یا ایزوفلوران گزارش شده است .

مکانیسم اثر

جذب : پروپوفول سریع الاثر و به طور گسترده در بدن توزیع می شود، سریع الاثر از BBBعبور می کند و کوتاه اثر بودن دارو به دلیل توزیع سریع آن از مغز به سایر بافت ها ، کلیرانس ، متابولیک بالا و حلالیت در چربی بالای دارو است . دفع : دفع دارو کلیوی است . تقریبا 70 درصد یک دوز در عرض 24 ساعت از طریق ادرار دفع می شود و 90 درصد آن در عرض 5 روز دفع می شود مکانیسم اثر:این دارو به دلیل ممانعت از فعالیت اعصاب سمپاتوتیک منقبض کننده عروقی ، ایجاد کاهش فشار خون می کند . دارو مستقیما با گشاد کردن عروق موجب کاهش مقاومت عروق سیستمیک ، جریان خون میوکارد و هم چنین کاهش مصرف اکسیژن می شود .پروپوفول نوعی دپرسانت تنفسی است که معمولا ایجاد آپنه می کند . این دارو موجب کاهش جریان خون مغز و کاهش مصرف اکسیژن در مغز و کاهش فشار داخل جمجمه می شود . این دارو در بیماران با فشار طبیعی داخل چشم موجب کاهش فشار داخل چشمی به میزان 50-30 درصد می شود . نیمه عمر: نیمه عمر ترمینال دفع دارو 12- 3 ساعت است . نیمه عمر تعادل خونی – مغزی دارو 9/2 دقیقه است . با تجویز IVپروپوفول ، بی حسی سریع الاثر در عرض 40 ثانیه ایجاد شود .

اشکال دارویی

(Inj : 10 mg/ml (20 , 50 ,100 ml Inj : 20 mg/ml , 50 ml