تصویر برداری از مجرای گوارش
تصویر برداری از مجرای گوارش کودکان
تصویر برداری از قلب و عروق
آنژیوگرافی مغزی
پرتونگاری انتخابی از شریان های کلیوی
موارد منع مصرف و احتیاط
در صورت وجود سابقه واکنش آلرژیک نسبت به پنی سیلین با آلرژن ها پوستی، سابقه آسم یا آلرژی با احتیاط فراوان تجویز شود. در افراد مبتلا به بیماری شدید قلبی عروقی با احتیاط مصرف شود. در افراد مبتلا به فئوکروموسیتوم، تزریق داخل عروقی این دارو ممکن است هیپرتانسیون شدید ایجاد کند. تزریق وریدی این دارو به افراد مبتلا به اختلال عملکرد کلیه باید با احتیاط فراوان صورت گیرد زیرا خطر نارسایی حاد کلیه را افزایش می دهد. در افرادی که اخیرا دچار تشنج شده اند، تجویز این دارو خطر بروز مجدد تشنج را افزایش می دهد. بنابراین با احتیاط مصرف شود. در افرادی که سابقه حساسیت نسبت به مواد حاجب یدداردارند با احتیاط فراوان و فقط در صورت نیاز مبرم مصرف شود. در بیماران مبتلا به کم خونی داسی شکل، تزریق وریدی یا شریانی این دارو گلبول های قرمز فرد را مستعد داسی شدن می کند. بنابراین با احتیاط مصرف شود. مصرف خوراکی این دارو سبب انتقال مایعات به داخل لومن روده می شود و ممکن است هیپوولمی یا شوک ایجاد شود. بنابراین در افراد مبتلا به دهیدراتاسیون با احتیاط مصرف شود.
عوارض جانبی
تداخل دارویی
تجویز داخلی عروقی مگلومین کامپاند به همراه داروهای بتابلوکر خطر واکنش های آنافیلاکتیک و نیز هیپوتانسیون را افزایش می دهد. مواد حاجب خوراکی مربوط به کوله سیستوگرافی در صورتی که با فاصله کمی از مگلومین کامپاند وریدی استفاده شود، به ویژه در افراد مبتلا به اختلال در عملکرد کبد، خطر بروز مسمومیت کلیوی را افزایش می دهد. در صورتی که در حین آئورتوگرافی، این ماده پس از داروهای بالا برنده فشار خون تجویز شود (این دارو ها سبب افزایش کنتراست ماده حاجب می شوند )احتمال ورود ماده حاجب به داخل عروق نخاع و ستون فقرات بیشتر می شود و خطر بروز عوارضی عصبی نظیر پاراپلژی افزایش می یابد.
مکانیسم اثر
جذب: خوراکی، تزریق وریدی
مکانیسم اثر: ترکیبات حاوی ید آلی بعد از ورود به بدن از عبور اشعه X در ان قسمت از بدن جلوگیری می کند و باعث مشخص شدن نواحی مذکور از سایر قسمت های بدن می شوند.