نینی سایت: فردا روز اول محرم است و از همین حالا هم عطر و بوی مخصوص این ماه در کوچه و خیابانهای شهر پیچیده است. پرچمهای سرخ و سیاه و سبزی که از داخل کمدها و صندوقچهها بیرون کشیده شده است، علمهایی که غبارشان گرفته میشود و تکیههایی که برپا میشود تا از امشب مراسم سوگواری سالار شهیدان را آغاز کند.
محرم که میآید با تمام رسم و رسومش میآید؛ اطعام و روضهخوانی و مجالس وعظ و... که هر کدام حال و هوای خاص خود را دارند. در این ماه نذری پزی و توزیع غذای نذری در مساجد و تکیهها و خانههای مختلف رونق پیدا میکند و بسیاری از افراد مشغول نذری پختن هستند و افراد بیشتری هم از این نذریها استفاده میکنند. بنابراین رعایت نکات بهداشتی و سلامتی در تهیه این نذریها اهمیت بسیاری پیدا میکند چون افراد بسیاری با خلوص قلب و با اعتماد از این غذاها استفاده میکنند و افرادی که نذری را تهیه میکنند موظف هستند از سلامت غذای خود اطمینان حاصل کنند.
از مهدیه عالی، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی درباره نکاتی که باید در هنگام تهیه مواد اولیه و طبخ غذاهای نذری رعایت کنیم، میپرسیم و او به 4 نکته مهم در این ارتباط اشاره میکند:
1. نخستین قدم برای پخت غذایی سالم انتخاب مواد اولیه مرغوب و سالم است. بهتر است مواد اولیه خود را از فروشگاه یا افراد معتبر خریداری کنید و کمی زودتر اقدام به این کار کنید تا در صورت بروز هر گونه مشکل یا خرابی و فساد در مواد غذایی فرصت کافی برای فهمیدن موضوع و تعویض کالا داشته باشید.
2. بهتر است از سرو غذا در ظروف یکبار مصرف تا جایی که امکان دارد، خودداری کنید زیرا حرارت غذا باعث میشود ظروف یکبار مصرف نوعی ماده سرطانزا از خود آزاد کنند که مخصوصا در سرطانهای گوارشی و کبد موثر است. بهترین ظرف برای سرو و پخش غذاهای نذری ظروف گیاهی و تجزیهپذیر یا ظروف سلولزی هستند. افرادی هم که در این ماه عزیز اقدام به پخش چای و نوشیدنیهای گرم در ایستگاههای صلواتی میکنند، میتوانند با توجه به محدودیت افراد مراجعه کننده و مصرف این نوشیدنیها در همان مکان و برگرداندن ظرف، از لیوانهای شیشهای استفاده کنند. تنها نکته مهم در این خصوص شستوشوی درست و اصولی لیوانها بعد از هر بار مصرف است. همچنین آنها میتوانند به جای لیوانهای یکبار مصرف پلاستیکی از لیوانهای کاغذی استفاده کنند.
3. حجم غذای نذری در ظرف هر نفر را طوری تنظیم کنید که افراد به خاطر جلوگیری از اسراف مجبور به زیادهروی در خوردن نشوند. بهتر است غذاهای نذری را با حجمی متوسط توزیع کنید و از کشیدن غذا در حجمهای بالا خودداری کنید.
4. غذایی که شما میپزید به مصرف افراد مختلف در سنین و شرایط سلامتی گوناگون میرسد پس سعی کنید حتیالامکان از مصرف موادی که برای سلامت افراد ایجاد مشکل میکند، خودداری کرده و تعادل در اندازه و طعم را در این غذاها رعایت کنید. به عنوان مثال میزان بالای شکر در غذاهایی مانند انواع فرنی، شلهزرد، حلیم و... یا به کار بردن نمک زیاد در غذاهایی دیگر میتواند باعث بالارفتن قند خون یا فشارخون افراد شود. همچنین طبخ غذاهایی که بیش از اندازه چرب هستند یا سرخ کردن بیرویه مواد غذایی نه تنها باعث از دست رفتن مواد مفید آنها میشود بلکه میتواند به جای سود رساندن به بدن کسانی که از غذای نذری شما استفاده میکنند، ضرر برساند.