دعوای والدین با نوجوانان؛ دلایل و علتها
خب، وقتی پای دعوای والدین با نوجوانان به میون میاد، انگار یه بحث تکراری و همیشگیه. شاید حتی خودت هم بارها تو این موقعیت بودی که سر مسائل کوچیک یا بزرگ با والدینت دعوا کردی. اما تا حالا به این فکر کردی که علت دعوای والد با نوجوان واقعاً چیه؟ چرا بیشتر وقتها کار به بحث و جدل کشیده میشه؟ بزار با هم به این موضوع نگاه کنیم تا بفهمیم چرا اینقدر دعواها زیادن و چطور میشه بهتر باهاشون کنار اومد.
1. نوجوانی یعنی دوران تغییر و تحول
اولین چیزی که باید در نظر بگیریم اینه که دوران نوجوانی هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی یه مقطع پر از تغییراته. تو این سن، بچهها دارن به بزرگسال تبدیل میشن و این خیلی براشون گیجکنندهست. از یه طرف دوست دارن مستقل باشن و از طرف دیگه هنوز به والدینشون وابسته هستن. این تضاد باعث میشه که هم نوجوانها و هم والدین سردرگم بشن و همین سردرگمی یکی از دلایل اصلی دعواهاست. والدین ممکنه به اشتباه فکر کنن که فرزندشون دیگه داره از کنترل خارج میشه و نیاز به نظارت بیشتر داره. در حالی که نوجوانها فقط میخوان استقلال بیشتری داشته باشن و احساس کنن که بهشون اعتماد میشه.
2. خواستههای متفاوت
یه دلیل مهم دیگه برای دعوای والدین با نوجوانان اینه که خواستههاشون با هم فرق میکنه. والدین معمولاً دوست دارن بچههاشون کارهای خاصی مثل درس خوندن، زود خوابیدن یا معاشرت با افراد مناسب رو انجام بدن. اما نوجوانها دنبال چیزهای دیگهای هستن: وقت گذروندن با دوستاشون، داشتن آزادی بیشتر و انجام کارهای جدید و متفاوت.
این تضاد در خواستهها معمولاً به بحث و جدل منجر میشه، چون هر دو طرف فکر میکنن که حق با اونهاست. والدین میخوان از بچههاشون محافظت کنن، در حالی که نوجوانها حس میکنن که این همه کنترل بیدلیل و بیفایدهست.
3. تغییرات خلق و خو
بیاید یه چیز رو قبول کنیم: تغییرات خلق و خو در دوران نوجوانی خیلی طبیعیه. به خاطر تغییرات هورمونی، نوجوانها ممکنه زود عصبانی بشن، سریع واکنش نشون بدن یا خیلی حساس باشن. این تغییرات خلقی گاهی باعث میشه که والدین نتونن بفهمن چرا بچههاشون اینقدر ناپایدار و حساس هستن. نوجوانها ممکنه از چیزی ناراحت بشن که برای والدین خیلی بیاهمیته. این سوءتفاهمها هم باعث میشه که دعواها بیشتر بشن، اما این تغییرات خلق و خو نباید باعث بشه که ارتباط بین والدین و نوجوان به هم بخوره
4. کنترل و محدودیتها
یکی دیگه از دلایل دعوای والدین با نوجوانان، بحث سر کنترل و محدودیتهاست. والدین معمولاً دوست دارن که فرزندشون رو کنترل و براشون قوانینی تعیین کنن. از طرفی، نوجوانها احساس میکنن که این محدودیتها خیلی زیاده و دوست دارن آزادی بیشتری داشته باشن. والدین از ترس اینکه فرزندشون تو موقعیتهای خطرناک قرار نگیره، معمولاً قوانین سختگیرانهای میذارن. مثلاً ممکنه نذارن نوجوانشون تا دیر وقت بیرون بمونه یا با دوستهایی که از نظر اونها مناسب نیستن، رفت و آمد کنه. اینجاست که دعواها شروع میشه. نوجوانها حس میکنن که بهشون اعتماد نمیشه و این حس باعث میشه که بیشتر از همیشه دنبال آزادی بگردن.
5. نداشتن درک متقابل؛ علت دعوای والدین با نوجوان
گاهی وقتا والدین و نوجوانها اصلاً همدیگه رو نمیفهمن. والدین ممکنه فکر کنن که بچههاشون دارن لجبازی میکنن یا به حرفشون گوش نمیدن، در حالی که نوجوانها فقط دارن تلاش میکنن تا خودشون رو پیدا کنن و استقلال بیشتری داشته باشن. این نداشتن درک متقابل، دلیل دیگهای برای بیشتر شدن دعواهاست. بعضی وقتا والدین فراموش میکنن که خودشون هم یه زمانی نوجوان بودن و با مشکلات و چالشهای این دوره روبرو شدن. اگه هر دو طرف کمی بیشتر همدیگه رو درک کنن، شاید خیلی از این دعواها حل بشه.
راهحلهایی برای کم کردن دعوای والدین و نوجوان
حالا که با علت دعوای والدین و نوجوان آشنا شدی، شاید بهتر باشه به این فکر کنیم که چطور میشه این دعواها رو کمتر کرد. یکی از مهمترین راهکارها، گفتگو و ارتباطه. اگه هر دو طرف بیشتر با هم صحبت کنن و تلاش کنن همدیگه رو بفهمن، خیلی از مشکلات حل میشه.
والدین باید یاد بگیرن که به نوجوانهاشون اعتماد کنن و بهشون فضای بیشتری برای تصمیمگیری بدن. از طرف دیگه، نوجوانها هم باید درک کنن که والدینشون از روی نگرانی و عشق اینقدر مراقبشون هستن و تلاش میکنن که بهترین رو برای اونها رقم بزنن.
حرف آخر
در نهایت، باید بدونی که دعوای والدین با نوجوانان چیز جدیدی نیست و تقریباً همه خانوادهها باهاش روبرو میشن. این دوره پر از تغییرات و چالشهاست و طبیعیه که بعضی وقتا دعواها پیش بیاد. اما چیزی که مهمه، اینه که هر دو طرف یاد بگیرن چطور با هم بهتر صحبت و همدیگه رو درک کنن. اینطوری میتونی مطمئن باشی که این دوره سخت هم میگذره و رابطهتون قویتر از قبل میشه.