شخصیت شناسی کودک
همونطور که میدونید امروز، روز ملی کودکه! روز همه نی نی ها؛ چه سالم و چه بیمار.
در جلسه ای در سال 1372 که نمایندگان وزارت آموزش و پرورش، سازمان بهزیستی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و سایر نهادها در آن حضور داشتن، بعد از انجام بررسی ها و تبادل نظرها ابتدا روز 9 اکتبر و در ادامه روز 8 اکتبر برابر 16 مهر به عنوان روز ملی کودک انتخاب شد. در ادامه این گروه تصمیم خود را به دفتر یونیسف در ایران اطلاع دادن و به این ترتیب این روز به عنوان روز ملی کودک در ایران رسیمت پیدا کرد.
مهم ترین هدف نام گذاری این روز، به اسم کودکان، حمایت، حق زندگی، برخورداری از فرصت های یکسان آموزشیه و طبق پیام این روز، هیچ کودکی نباید مجبور به کار کردن باشه و یا مورد سو استفاده های مختلف قرار بگیره!
تاریخچه نامگذاری روز کودک
در سال ۱۹۴۶ بعد از جنگ جهانی دوم در اروپا، مجمع عمومی سازمان ملل بهمنظور حمایت از کودکان، سازمانی به نام یونیسف رو ایجاد کرد که اول «انجمن بینالمللی ویژهی کودکان سازمان ملل» نام گرفت و در سال ۱۹۵۳، یونیسف یکی از بخشهای دائمی در سازمان ملل متحد شد و روز 8 اکتبر و بعد 16 مهر روز کودک نامگذاری شد..
محتوای پیماننامه حقوق کودک
بر اساس ماده یک پیماننامه حقوق، به هر انسان کمتر از ۱۸ سال کودک گفته میشه. مگر اینکه قانون قابل اعمال در مورد کودک، سن قانونی کمتری رو تعیین کرده باشه.
برخی از قوانین این پیمان نامه:
هیچ کودکی نباید از تبعیض رنج ببره
زمانیکه در رابطه با کودکان تصمیمگیری میشه، باید منافع عالیه کودک در راس قرار بگیره کودکان حق حیات دارن و باید رشد کنن
کودکان حق دارن آزادانه عقاید و نظراتشون رو ابراز کنن و این نظرات در تمامی اموری که به آنها مربوط میشه، باید مورد توجه قرار بگیره.
تمامی چیزهایی که گفتیم مثل حق زندگی داشتن کودک، احترام به کودک، رعایت حق و منافع کودک و... همگی در گرو "شخصیت دادن به کوک" هستن.
شخصیت دادن به کودک یعنی چی؟
با توجه به نظریه روانشناختی " لوح سفید" جان لاک، کودک مثل یک لوح سفیده که توسط تجربه نوشته میشه! یعنی هیچ کودکی ذاتا بد یا خوب نیست اینکه چه رفتاری داره کاملا به نحوه پرورشش او بر میگرده.
با در نظر داشتن همچین مسئلهی مهمی ما میفهمیم که رفتار پدر و مادر چقدر در شکل گیری شخصیت کودک نقش داره. البته بعضی از صفات کودک مثل هوش، ارثیه اما عوامل محیطی مثل مدرسه، نوع بازی کردن والدین با کودک، وقت گذاشتن برای پرورش خلاقیت، باعث تقویت هوش نی نی میشه.
کودکان سه مزاج دارن
مزاج سخت: این کودکانِ سخت، فعال و تحریک پذیر هستن و عادت های نامنظمی دارن و نسبت به تغییرات واکنش شدید نشون میدن و به عبارتی خیلی سخت و دیر با محیط یا آدمای جدید سازگار میشن.
مزاج آسان: کودکانی راحت و خونسرد هستن و مشخصه اصلیشون خلق مثبته و در برابر تغییرات سازگاری زیادی دارن، عادت های منظمی دارن و رفتارشون اغلب قابل پیش بینیه.
مزاج دیر جوش: این کودکان دمدمی و بی جنب و جوش و دیرسازگار با افراد و محیط اطرافشون هستن.
مامان باباهای عزیز شما باید با توجه به روحیات و رفتارهای نی نی در همون سال های اولیه تولد، به شناخت نوع مزاج کودک برسید و با توجه به شخصیت کودک با شیوه درست به تقویت هوش، استعداد و رشد هوش اجتماعی کودک بپردازید.
کودک ناسازگار
واضحه که نحوه رفتار و تربیت کودک با مزاج سخت، دشوار تر از دیگر کودکانه! مثلا کودکی که زیاد الم شنگه به پا میکنه و دیر آروم میشه مشخصه که مزاج سختی داره و مامان و بابا به جای اینکه خودشون هم در برابر این کودک نا آروم رفتار کنن و همش به دنبال ساکت کردن نی نی باشن، باید با حفظ خونسردی با کودک رفتار کنن و تا فرزندشون کم کم نحوه سازگاری رو یاد بگیره. یکی از صفاتی که کودک خیلی سریع از والدینش یاد میگیره میزان حس همدلیه. تجربه و تحقیقات نشون دادن که هرچی مامان و بابا حس همدلی بیشتری رو به کودک القا کردن، کودک هم زودتر با محیط سازگاری پیدا کرده.
سخن آخر
مهم ترین هدف برگزاری روز ملی کودک، افزایش آگاهی عمومی در مورد حقوق کودکان و تامین شرایط بهتری برای رشد و توسعهشون هست. این روز به ما یادآوری میکنه که هر کودک حق زندگی کردن، حق آموزش و حمایت داره.
کودکان، آینده جامعه ما هستن و به عنوان بزرگترین سرمایه جامعه نیازمندیم که بهشون توجه کنیم و اونارو از تمامی جنبه ها محافظت کنیم. مامان و بابای عزیز شما باید با مراقبت درست و تربیت درست باعث رشد شکوفایی و تقویت حس همدلی، هوش و خلاقیت کودکتون بشید.
روز کودک مبارک!