2777
2789

وسواس به سه شکل طبقه بندی می شود : وسواس فکری وسواس عملی و اختلال شخصیت وسواسی که ممکن است هر سه آنها به طور همزمان و یا دو به دو یا به تنهایی در یک فرد وجود داشته باشد.

۱ـ وسواس فکری: کسانی که به وسواس فکری مبتلا هستند نمی توانند جلوی افکار و تصاویر مزاحم تکراری و رنج آور خود را بگیرند. اغلب این افکار مربوط به افکار شرم آور جنسی مذهبی و پرخاشگری است.

۲- وسواس عملی: مبتلایان به وسواس عملی در انجام دادن رفتارهای خاصی خود را مجبور می بینند.

چهار نوع اصلی اعمال وسواس عبارتند از شستن مثل شستن مکرر دستها بدن لباسها اشیاء و غیره

وارسی کردن مثل وارسی کردن خاموش بودن چراغ ها بسته بودن شیر گاز قفل بودن درب منزل و غیره

شمارش کردن مثل شمردن تعداد درختان مسیر حرکت تعداد سنگ فرش های خیابان یا تعداد تیرهای چراغ برق و غیره

تقارن مثل مرتب کردن قفسه کتاب ها به ترتیب اندازه آنها جفت کردن کفشها و غیر ه است.

افسوس روزی خواهد آمد که بی دینی، نمادروشن فکری است!(دکتر علی شریعتی )
وسواس

"وسواس" از اختلالات اضطرابی انسانهاست که پایه ی زیست شناختی دارد. وسواس گاهی از کودکی شروع می شود ولی نمونه های آن را در تمام گروههای سنی می توان مشاهده کرد.
این یکی از شایع ترین رفتارهای درونی انسان است و نیرویی بی ریشه ولی قویست که انسان را به انجام و یا بازداشتن از اعمالی وادار می کند. در آیاتی از قرآن کریم وسواس به معنی افکار بیهوده و مضری آمده که در ذهن خطور می کند. وسواس به عنوا بیماریی پیچیده ، آزار دهنده و اسارت آور معرفی شده است که شخص را مجبور می کند تا رفتاری بر خلاف میل و اراده انجام دهد و با آن که می داند افکار و رفتارش بیهوده است ولی خود را در رهایی از آن ناتوان می بیند.
مبتلا شدن یکی از اعضای خانواده به این اختلال، علاوه بر اینکه احتمال دارد الگوی دیگران مخصوصاً کودکان واقع شود. یقیناً اثر سویی در کارکرد نظام خانواده خواهد داشت؛ بطوریکه بیم آن می رود مسائل مهم زندگی مورد غفلت قرار گیرد و یا به علت ترس و شرمندگی از فاش شدن نشانه های وسواس نزد دیگران، خانواده از معاشرت با دوستان و اقوام دوری نماید. از این رو به شناسایی و راههای پیشگیری از آن می پردازیم به امید آنکه شاهد شکل گیری خانواده های سالم و بالنده باشیم.
به امید آن روز

تعریف وسواس :
"وسواس" عبارت است از رفتارها، عقاید ، افکار یا تصوراتی که تکرار شونده و پایدار هستند. برخی معتقدند که وسواس نوعی غریزه واخورده و ناخودآگاه است. حالتی که در ان فکر، میل یا عقیده ای خاص که اغلب وهم آمیز و اشتباه است، آدمی را در بند خود می گیرد، بطوریکه اختیار و اراده را از او سلب می کند.

نشانه های وسواس
1– ترس : فرد وسواسی همواره می ترسد که دچار حادثه ناگوار شود( اگر از خیابان عبور کنم، تصادف خواهم کرد) بیمار حتی گاهی برای رهایی از ترس خود که البته کاملاً بی دلیل است دست به کارهای خطرناک می زند.
2 – اجبار و لزوم : فرد در خود احساس الزام به انجام عملی دارد و ناچار است اعمال و رفتاری را به صورت اجباری انجام دهد، بطوریکه فرد با وجود آگاهی از بیماری اش خود را مجبور به انجام رفتارهای تکراری می داند.
3 – احساس ناتوانی : در مواجهه با مشکل، احساس ناتوانی و درماندگی می کند و قادر به کنترل آن نیست.
4 – دقت و نظم افراطی : فرد در تکرار رفتارهای وسواسی دقیقاً از نظم و ترتیب خاصی پیروی می کند که موجب آزار اعضای خانواده می شود.
5 – پرخاشگری : گاهی برای انجام رفتارهای وسواسی دست به کارهایی می زند که با پرخاشگری و عصبانیت و حتی خودآزاری همراه است.
6 – وارسی کردن : شخص وسواسی وقتی کاری می کند از انجام آن اطمینان ندارد. مثلاً موقع خروج از منزل دچار تردید می شود: �آیا در را قفل کرده ام؟� �آیا گاز را خاموش کرده ام ؟� و ...
7 – شک در انجام فرائض دینی : مثلاً هنگام نماز خواندن وقتی اعمال اولیه را انجام می دهد به این فکر می افتد که آیا تکبیرة الاحرام را گفته یا نه ؟ رکعت سوم است یا چهارم؟ وضو را صحیح انجام داده یا نه ؟
8 – تکرار : فرد عملی را بارها انجام می دهد، مثلاً دست خود را بارها و بارها می شوید تا شاید آرام بگیرد.
9 – آداب و رفتار خرافی : چنانچه فردی به این نوع وسواس مبتلا شده با شد به برخی از اشیاء خاص حساسیت نشان می دهد. ممکن است معتقد باشد اگر موقع خروج از منزل به شی ء خاص (قفل، دستگیره) دست نزند اتفاق بدی می افتد و یا اشیاء و روزهای خاصی را نحس و یا موجب بدشانسی می داند.

انواع وسواس
اختلال وسواس به صورتهای زیر نمایان می شود:
1 – وسواس فکری: افکار و تصاویر ذهنی که خارج از کنترل هستند و فرد را تحت تأثیر قرار داده ، موجب ناراحتی او می شوند، مانند نگرانی دائم از وقوع یک حادثه و یا ترس از آلوده شدن به میکروب، عفونت و بیماری.
2 – وسواس عملی : اعمالی اجباری هستند که بیمار بارها و برطبق نظم خاصی برای از بین بردن افکار وسواسی خود انجام می دهد، این کارها نه تنها جنبه منطقی ندارند بلکه کاملاً بیهوده به نظر می رسند، مانند:وارسی و یا شستشوی بیش از حد، شمارش ، دقت بیش از اندازه و ذخیره سازی یا انبار نمودن و ... بطور کلی وسواس عملی همانند ترمزی فرد را از انجام کارها باز می دارد.

ریشه های خانوادگی وسواس :
علت وسواس دقیقاً شناخته نشده است ولی برخی از عوامل مؤثر در بروز آن را می توان ذکر کرد:
1 – وراثت : فرزندانی که والیدن آنها به وسواس مبتلا بوده اند بیش از افراد دیگر به این عارضه دچار می شوند.
2 – عوامل بیولوژیکی: در بیماری های خاص، بخشی از مغز دچار آسیب شده و فرد رفتار وسواسی از خود نشان می دهد که کاملاً جنبه بیولوژیکی دارد. اینگونه افراد حتماً باید برای دارو درمانی به روانپزشک مراجعه نمایند.
3- یاد گیری : فرزندانی که با افراد وسواسی در خانواده تعامل بیشتری داشته باشند احتمال بروز بیماری در آنها زیادتر است.
4 – سخت گیری : کنترل بیش از حد والدین نسبت به فرزندان احتمال برانگیخته شدن (شکل گیری) بیماری وسواس را در آنها بیشتر می کند.
5 – بیماری دوران کودکی : گاهی آسیب های مغزی در دوران کودکی به دلیل ابتلا به بیماریهای مختلف نیز در بروز وسواس مؤثر است.

ویژگیهای اختلال شخصیت افراد وسواسی :
- معمولاً توانایی بیان عواطف گرم و لطیف را ندارند.
- به احساسات دیگران توجه نمی کنند و بر آنچه خود قبول دارند اصرار می ورزند.
- در انجام کار و مثمرثمر بودن، تمرکز افراطی دارند.
- سخت کوش هستند ولی به علت توجه زیاد به جزئیات ، قادر نیستند به اصل مسائل بپردازند.
- به علت ترس از اشتباه کردن، دچار تردید در تصمیم گیری هستند و احساس بلاتکلیفی می کنند.
- معمولاً کارها را ناتمام می گذارند.
- اغلب افرادی خشک به نظر می رسند.
- چون به شیوه ای از پیش تعیین شده بارها رفتاری را تکرار می کنند، عده ای آنها را ماشینهای زنده توصیف کرده اند.

توصیه های اساسی پیشگیری و درمان :
1 – شرایط پرتنش خانوادگی ، بیماری وسواس را تشدید می کند، سعی کنیم محیط خانواده را آرام سازیم.
2 – اعضای خانواده از قضاوت، انتقاد یا مسخره کردن رفتارهای وسواسی بیمار خودداری نمایند.
3 – خانواده باید بپذیرد که وسواس نیز یک بیماری است، با درک این موضوع بهتر می توان به بیمار کمک کرد.
4 – در بسیاری از موارد نباید منتظر پاسخ های درمانی سریع و آنی بود، بلکه باید هر گونه پیشرفتی (حتی اندک) را در درمان موفقیتی بزرگ دانست و آن را تقویت کرد.
5 – در برخورد با بیمار از سرزنش های کلامی مانند �نکن� ، �نشور� و �مگر نمی دانی این کار را نباید بکنی: اکیداً پرهیز نمائیم، زیرا به جای کمک کردن موجب تشدید بیماری می شویم.
6 – از مراقبت بیش از حد فرد مبتلا خودداری کنیم، اغلب بهتر است کاری با او نداشته باشیم.
7 – سعی کنیم اعتماد به نفس بیمار را تقویت کنیم.
8 – وسواس یک بیماری اضطرابی است با پذیرش بی قید و شرط و همدلی بیمار در تقلیل اضطراب او بکوشیم.
9 – همکار و همیار بیمار باشیم تا زودتر به نتیجه برسیم، حمایت یکی از اعضای خانواده و یا یک دوست خوب می تواند روند درمانی را سرعت ببخشد.
10 – رفتار درمانی نیازمند شکیباییش، بردباری و ... است ، پس در بالا بردن پایداری، دانش و بردباری فرد بیمار تلاش کنیم.
11 – ثبات و پایداری خود را در کمک به بیمار حفظ کنیم.
12 – در روزهایی که بیمار آرامش دارد او را دلگرم و تشویق کنیم تا بتواند راه مثبت مبارزه با افکار ناخوشایند را تا انتها ادامه دهد.
آنچه که در بالا گفته شد عوامل کاهش دهنده و پیشگیری کننده است ؛ باید بدانیم که وسواس بیماری ای است که با خود درمانی از بین نمی رود و برای درمان باید به متخصص (روانشناس بالینی و یا روانپزشک) مراجعه کرد.

مامان ها تو روخدا اگه بچه هاتون مشکل گفتاری و رفتاری دارن سریعتر درستش کنید.

امیر علی من پنج و نیم سالش بود ولی هنوز خوب حرف نمیزد😔😔 فک میکردم خودش خوب میشه. یکی از مامان ها خدا خیرش بده تو اینستا تا آخر عمر دعاش میکنم پیج اقای خلیلی و خانه رشد رو برام فرستاد.

الان دارم باهاشون درمان آنلاین میگیرم. امیر علی خیلی پیشرفت کرده🥹🥹 فقط کاش زودتر آشنا میشدم. خیلی نگرانم مدرسه نرسه. 

یه تیم تخصصی از گفتار و کار درمان و روانشناس دارن، هر مشکلی تو رشد بچه هاتون داشتین بهشون دایرکت بدید. 

منبع ... مطالب بیشتری رو خودتون بخونید و متوجه میشید که وسواس انواع مختلف داره و تمیزی و نظم افراطی خودش نوعی بیماریه ... http://www.centralclubs.com/topic-t13924.html

عواملی که در شکل گیری و تداوم وسواس دخالت دارند به چهار دسته تقسیم می شوند که در جریان درمان بایستی حذف یا اصلاح گردند:

۱- عوامل زمینه ساز: مثل ژن تربیت معیوب یا محدود کننده و...

۲- عوامل آشکار ساز: مثل ازدواج شکست تحصیلی خیانت همسر ناکامی فقدان عزیزان

۳- عوامل نگهدارنده: عواملی هستند که وسواس فرد را گرچه کوچک یا ضعیف باشد پایدار نگه می دارند.

۴- عوامل تکمیل کننده : مثل حمایت اطرافیان و نفع ثانوی وسواسی بودن و...

هشدار:

ازدواج نقطه عطفی برای ظهور وسواس است . اگر شما قصد ازدواج دارید بدانید ازدواج عامل یا متغیری است که اگر شما عوامل زمینه ساز را دارا باشید ممکن است وسواس آشکار یا تشدید شود.

راضیه جانم ...

خب برو پیش مشاوره ... ضمنا خودت هم میتونی با خوندن کتابهایی یاد بگیری به خودت مسلط شی ....

http://www.ninisite.com/discussion/thread.asp?threadID=131512&PostID=6250400#6250400

اینجا من و دوستان کتابهای راوانشناسی خوبی معرفی کردیم ... بخون ...

و ضد سودا که تو تاپیک مزاج شناسی خودم گفتم قبلا مصرف کن ...

بووووووووووووووس
من از همتون تمیز ترم
1ماه یا 1/5 ماه یه بار جارو میکنم :دییییی
گازو هم 4/5 روز یه بار
دو هفته یه بارم گردگیری
کف آشپزخونه رو 4/5 روز یه بار میشورم
دسشویی هم 2 هفته یه بار
ولی در روز که دستشویی برم سریع یه فرچه میکشم بدون مایع شوینده
خیلی تمیزم نه؟
راستی بچه هم ندارم ولی یه ....ون گشاد دارم :دیییی
Lilypie Pregnancy tickers
سلام.......
حسنا جان. تمام این کار ها رو من تو این 11 سال انجام دادم......اگه من بعد از اینکه همسرم خونه رو جارو کرد دوباره جارو رو بردارم ناراحت میشه و میگه تو که کارم و قبول نداری.پس من انجام نمیدم................

کلا کاری نیست............
وقتی من میگرن میگیرم و حالم خوب نیست خیلی غر میزنه که چرا لحظاتش با سردرد های من خراب شده.....البته گاهی هم خوبه ولی امان از وقتهایی که اوضاع بر وفق مرادش نباشه......

کلا من به این نتیجه رسیدم مردها خیلی هاشون هیچ وقت بزرگ نمیشن...................

آنی جان می دونی همسر من بزرگ شده ترکیه است و از زمان ازدواج ما به بعد ایران رو دیده . کلا تربیت وفرهنگش مثل اونهاست. نمیدونم تا چه حد زندگی ترکیه ای ها رو دیده اید واقعا اهل نظافت هستند اینو می تونید حتی تو روستاها و رستورانهای بین راهیشونم در مقایسه با ایران ببینید.کلا اگه دقت کنید هم خونه هاشونو به نسبت ایرانی ها بیشتر نظافت می کنند و هم مثلا مغازه دارها یه دستشون همیشه به تی کشیدن و گردگیری کردنه.
زنهای خونه دارشونم خیلی عادیه براشون که هر روز خونه رو بشورند و تمیز کنند. کارهایی که در ایران هیچوقت روزانه انجام نمیشه. شوهر منم این مدل روش مونده. این روش تو ترکیه زیاد دیده میشه. ببینید حتی تو یه دکه کنار خیابون هم غذا بخورین یه رستوران بین راهی اون پیشخدمت خودشو ملزم می دونه کارد و چنگال ویه برگ دستمال کاغذی رو برای هر نفر بطور مرتب کنار دستش با مدل "بچینه" نه اینکه همینجوری بذاره رو میز. از اون طرف هم همیشه حواسش هست تا چیزی رو خوردی فوری بشقاب و موارد غیر لازم رو از جلوی دستت برداره. کلا به ترکیب بصری همه چیز خیلی اهمیت میدن. دارم در مورد جاهای معمولی و حتی فقیرانه صحبت می کنم نه رستورانهای شیک و مجلل.
به همین ترتیب چون نصف فامیل همسرم ترکیه ای هستند می بینم برای زنان اونها شستن فرش و مبل و شیشه و خیلی عادیه و خیلی زود به زود و حتی روزانه انجام میشه.
ما حتی تو ایران هم می بینیم که عادت نظافت و شستشو بین اقوام و مناطق مختلف ایران از شمال تا جنوب واقعا متفاوته
تو بعضی شهر ها و استانهای ایران که حالا نمی خوام اسم بیارم حتی تو رستورانهای شیک و درجه یکش هم ممکنه نظافت رو در حد بعضی مناطق ایران جدی نگیرند یا مثلا به نشستن مگس روی میز و وسایل اینقدر ها حساس نباشند که ما هستیم
همسر منم آدم بسیار آرامیه. آرام و دقیق و خونسرد و آسوده . اتفاقا زیاد هم اهل تکاپو نیست و کاری رو تکرار نمی کنه اما کاری که انجام بده واقعا عالیه.
در مقایسه با من واقعا آروم و سازگاره و هر کی باهاش تو سفر و حضر همخونه بوده از حسن خلق و همراهی اش تعریف می کنه

اما تمیزه دیگه ، خیلی تمیز و مرتبه و حسابی حوصله داره
:)

اما بهر حال حتی نظافت هم افراطی بشه می تونه به وسواس تبدیل بشه که من با تعدیل کردن سعی دارم نذارم این اتفاق بیفته
زندگی زیباست ای زیبا پسند ....
بچه ها منم می خوام تمیز بتشم اما نمی شه. اصلا کار خونه رو دوست ندارم. بیرون هم کار نمی کنم. خیلی دنبالش گشتم. اما نشد. تو خونه صبح ها نمی تونم بیدار شم. اگه ساعت کوک نکنم تا یک خوابم. شوهرم 3 میاد خونه منم 2 بدو بدو. شروع می کنم به غذا درست کردن و خونه تمیز کردن. دستشویی و حموم و کلا همه چیز رو هر وقت کثیف می شه می شورم. تازه با کلی فشار روحی. البته از نظر روحی خیلی افسردم اما وقتی خونه تمیزه حالم بهتره. شوهرم هم همش گله داره. چی کار کنم؟ :ـ(
راه خواهم افتاد ... باز از ریشه به برگ ... باز از بود به هست
2810