آزیتا جونم من این توضیحات رو از توی سایت کلینیک ناباروری خودم برات ترجمه میکنم
تکه تکه شدن DNA اسپرم چیست و چه اهمیتی دارد؟
همانطور که از اسم آن مشخص است ، اشاره دارد به شکسته شدن یا صدمه های متریال ژنتیکی اسپرم. بالاترین میزان صدمه ها ، به یک ثبات پایین متریال ژنتیکی و احتمال تولید یک بارداری سالم و رساندن آن به انتها را سبب میشود.
آیا صدمات به DNA میتوانند درمان شوند؟
در بعضی از موارد تخمک میتواند صدمه وارده به DNA اسپرم که با آن لقاح پیدا کرده را جبران کند و پوشش دهد.
البته بستگی به یکسری موارد دارد:
- مدل صدمه DNA
- درصد DNA صدمه دیده اسپرم
- کیفیت تخمک ، که این مورد بستگی دارد که میتواند صدمه DNA اسپرم را جبران کند یا نه. این فاکتور معمولا به سن بیمار بستگی دارد.
آیا امکان دارد که بین هر بار آزمایش بیمار تفاوت وجود داشته باشد؟
بله، میزان و لول شکسته شدن DNA نمونه های یک بیمار میتوانند در فاصله یک یا چند هفته متفاوت باشد.
درمانی برای اینکه بتوان میزان شکسته شدن DNA را بهبود بخشید وجود دارد؟
برخی از مطالعات نشان میدهند که درمان با آنتی اکسیدانها میتواند به طور قابل توجهی شکسته شدن DNA را کاهش دهد.اما امکان این وجود دارد که برخی از بیماران جوابی به این درمان ندهند، مخصوصا زمانیکه صدمه به خاطر فاکتورهای سمی یا حرارتهای بسیار بالا باشد که کاسپازی و اندونوکل آزی ( آنزیمی هستند که سبب مرگ سلول میشوند) اسپرم را فعال میکنند.در اینگونه موارد درمان پیشنهادی استفاده از اسپرم ها که مستقیما در ب ی ض ه وجود دارند میباشد، به دلیل اینکه میزان شکسته شدنشون به طور قابل توجهی پایین است.
دلایل این مشکل چیست؟
دلایل مختلفی وجود دارند که میتوانند ذاتی (مادرزادی ،ژنتیکی) و یا در اثر فاکتورهای خارجی باشند
فاکتورها و دلایل مادرزادی عبارتند از:
- انتخاب بی کفایت: تولید اسپرم از لوله های اسپرم ساز (ب ی ض ه ها) صورت میگیرد که در برخی از موارد اسپرم ها و سلولهایشان از تغییرات ژنتیکی که شکسته شدن DNA را رهبری میکنند رنج میبرند. این اسپرم های صدمه عموما انتخاب شده و حذف میشوند.، اما اگر مکانیزم انتخاب مشکل داشته باشه و خوب عمل نکند این اسپرم ها با DNA شکسته شده در مایع م ن ی دیده میشوند.
فاکتورهای خارجی عبارتند از:
بلوغ نادرست: (منظور بالغ نشدن درست اسپرم): اسپرم ها یک پروسه ای رو طی میگنند برای رسیدن به بالغ شدن و کامل شدن که به آن اپیدیدیمو گفته میشود.این پروسه شامل فرم گرفتن کروماتین هسته ای و کسب تحرک اسپرم میشود.اگر این پروسه کامل و به درستی صورت نگیرد میتواند صدمه های DNA اسپرم دید شود.
- صدمه های حاصله از رادیتراپی و شیمی درمانی
- واریکاسل
- داشتن تبهای شدید و بالا
- تحرک در محیطی با درجه حرارت بالا
- بیماریهای التهابی مزمن و حاد