بلوک هبلکس نوعی بلوک ساختمانی میباشد که با تکنولوژی روز دنیا طراحی و تولید شده است. بلوک هبلکس را با نامهای مختلفی اعم از بلوک AAC، بلوک بتنی هوادار شده، بلوک بتنی اتوکلاو شده و بلوک سبک گازی میشناسند. بلوک هبلکس از مواد اولیهای چون پودر آلومینیوم، سیمان و پودر سیلیس تشکیل شده است.
این مواد اولیه با آب مخلوط میشوند و این بلوک را میسازند. بلوک هبلکس تولید شده به داخل تونل اتوکلاو میرود و تحت فشار زیاد و بخار آب پخته میشود و عملآوری میگردد. در اکثر کشورها، این نوع بلوک بتنی را تحت عنوان بلوک هبلکس میشناسند.
ابعاد بلوک هبلکس مشخص است، طول آن برابر 60 سانتی متر و عرض آن معادل 25 سانتی متر میباشد. ضخامت بلوک AAC بین 7.5 سانتی متر تا 50 سانتی متر متغیر است و پس از آن که بلوک بتنی پخته شد، بلوک AAC توسط دستگاههای موجود برش میخورد.
این بلوک از تخلخل دادن بتن به کمک هوا، ساخته شده است، به عبارتی میتوان گفت که بلوک بتنی اتوکلاو شده دارای فضای خالی میباشد. اولین بار بلوک AAC در اروپا ساخته شد و سپس سراسر جهان از آن بهرهمند شدند.
در برخی از کشورها به بلوک AAC، ترمستون، فرمستون و ثرمستون میگویند. ویژگیهای سایز بلوک هبلکس، فوق العاده گسترده است و شامل وزن پایین (سبک وزن بودن)، مقاومت بالا، نقطه ذوب بالا، تحمل فشار بالا، ایمن در برابر زلزله، جذب پایین آب و رطوبت، عایق صوت، عایق حرارت و عدم نیاز به گچ و خاک میشود.
بلوک هبلکس اصولا در چینش دیوارهای داخلی و خارجی و پیرامونی کاربرد دارد. استفاده از بلوکهای هبلکس، باعث کاهش 30 درصدی فولاد مصرفی ساختمان میشود و از طرفی، هزینهی نهایی ساخت و ساز با بلوکهای هبلکس کاهش مییابد. ناگفته نماند که قیمت ابعاد بلوک هبلکس بالاتر از سایر بلوکهای بتنی میباشد.
قبل از آن که استفاده از بلوک هبلکس گسترش یابد، بلوک سیمانی در پروژههای مسکونی، صنعتی و در کل در صنعت ساخت و ساز کاربرد فوق العاده بالایی داشت. اصلیترین فاکتور در صنعت ساخت و ساز که برای پیمانکاران و کارفرمایان اهمیت بالایی دارد، سرعت اجرا و پیشرفت پروژه میباشد.
یکی از دلایلی که استفاده از بلوک AAC به جای بلوک سیمانی مرسوم شده است، سرعت اجرای بلوکهای هبلکس میباشد. از نظر وزنی و سنگینی، بلوکهای سیمانی در سطج بالاتری قرار دارند.
از این رو، حمل و نقل و جابهجایی بلوکهای سیمانی زمانبر میباشد. قاعدتا جابهجایی بلوکهای هبلکس که سبکتر هستند، سریعتر و راحتتر توسط کارگران صورت میگیرد و قطعا در زمان کوتاهتری عملیات جابهجایی بلوکها صورت میگیرد.
در حجم برابر با نیروی کار یکسان، جابهجایی بلوکهای هبلکس از انبار یا محوطهی پروژه تا محل اجرا، سریعتر صورت میگیرد. ابعاد بلوک هبلکس در حالت مرطوب، خاصیت عایق بیشتر و بالاتری دارد و بهتر است در زمان ساخت و ساز، از چسب بلوک هبلکس استفاده شود تا خاصیت بلوکها کاهش نیابد.
چسب مخصوص بلوکهای هبلکس نسبت به ملات سیمانی پرکاربردتر است. ولی برای چیدمان بلوکهای سیمانی، فقط ملات سیمانی لازم است. بلوک بتنی هبلکس نیازی به گچ و خاک ندارد. با توجه به تمام موارد گفته شده، سرعت اجرای دیوار با بلوکهای بتنی هبلکس خیلی سریعتر از بلوکهای سیمانی میباشد.
منبع: شرکت سازه سبک آرسام