عزیز دلم
زندگی تا حد غیر قابل انکاری بر پایه جبر هست و دنیا چنین
اینکه میگی بخدا اعتقاد داری باعث شد استنباط کنم دیگرانی که متعصبن و سعی میکنن بگن بسیار معتقدند دربرابر سوالاتی که بواسطه شعور و فهم بالای شما در زندگیتون بوجود اومده گارد گرفته باشند و اگر چنین بوده نشانه ای جز بی خردی ایشان نبوده چرا که معتقدیم بایستی بتوانند با دلیل و ادله کافی جواب بدهند
اما نظر شخصی من این هست جهان بر پایه جبریست که گاه بواسطه اختیار. انسان قادر به تغییر آن هست یا نیست اما اختیار انسان بقدری زیاد هست که حتی در شرایط جبری غیر قابل تغییر مثل معلولیت و...بواسطه اختیار و موارد دیگر قادر به تغییراتی در جهت تکامل خودش هست
مثلا افراد فقیر در کشورهای قحطی زده... آیا کودکان و نوزادان بر حسب عدالت خدا به این فلاکت افتاده اند پاسخ خیر است بی تدبیری و جبر محیطی جغرافیایی و آنچه بشر از جمله حکومت ها یا در وسعت کمتر خانواده مسبب آن شده اند باعث این شده
انسان همیشه در جبر هست آیا شما اگر در قبیله آدمخواران متولد میشدی توتم پرست بودی یا شیعه؟ جبری در جهان وجود دارد که از ابتدای چشم باز کردن نوزاد همراه است مثلا تنفس در هوای آلوده . عدم تغذیه با شیر مادر به دلایل مختلف .نامی که بر انسان می گذارند محیطی که دین غالبی دارد و موجب گرایش کودکان به همان دین شده. تبعیض جنسیتی و هزاران مورد دیگر
اما انسان صاحب اختیار است غنی ترین سرزمین های جهان فقیرترین مردمان را دارند چرا که حاکمان و استعمارگران از اینکه مردمان آنجا از اختیار خویش استفاده نکرده اند با شستشوی مغزی فریب مذهبی ایشان را فریفته و در فلاکت و بدبختی غرق کرده و خود در کاخهای پر زرق وسیم .... اگر افراد ازاسارت کلیشه های نمی توانم ها . نباید ها و مگوها خود را وارهانند به توان و اختیار خویش پی برده مثلا در برابر ظلم اعتراض می کنند در برابر تعصب و نفرت پراکنی دلیل و برهان میآورند و دلها را نرم می کنند دربرابر ناتوانی های ماندگار چون معلولیت از امکانات و توانمندیهای موجود به شکلی بهره میبرند که جبر را زانو در آورند که چه بسیار نمونه های موفق در جهان و بالعکس وجود دارد