چطور متوجه بندناف تک شریانی شوید
یک اسکن شفاف از آنچه در رحم میگذرد، چیزی است که هر مادر بارداری در حوالی هفته بیستم طلب میکند. حالا فرزند شناور در رحم مادر، آنقدر بزرگ شده که نتیجه سونوگرافی، جنسیتش را هم فاش کند و نه تنها مادر و پدر که بسیاری از نزدیکان آنها، چشمانتظار مشخص شدن نتیجه آن هستند.درحالیکه والدین و اطرافیان جنین، آماده شنیدن جنسیت او هستند و حرکت نشانگر دستگاه سونوگرافی را در مانیتور آن به دقت تعقیب میکنند، پزشک به دنبال دستیابی به نتایج دیگری است. نتایجی که قرار است طبیعی یا نابهنجار بودن وضعیت رشد جنین را بیان کنند.
آگاه شدن از تکشریانی بودن بند ناف، کار پیچیدهای نیست و جز مهارت فردی که مسئولیت انجام سونوگرافی را برعهده دارد، به پیشنیاز دیگری محتاج نیست. انجام سونوگرافی در این هفتهها، در صورت نبود دومین شریان، مادر را از این مشکل باخبر و ضرورت انجام بررسیهای بیشتر برای کسب اطمینان از سلامت جنین را ایجاد میکند.
بند ناف تک شریانی چیست؟
بند نافی که جنین را به بدن مادر پیوند میزند، تنها راه زنده ماندن و رشد کردنش در 9 ماه بارداری است. بهطور معمول هر بندناف شامل دو شریان است، اما برخی از مادران باردار، در هفتههای 18 تا 23 حاملگی، از تک شریانی بودن آن باخبر میشوند. بند ناف تک شریانی، شایعترین ناهنجاری مربوط به بند ناف است که گرچه به خودی خود دردسری را برای جنین ایجاد نمیکند، اما در برخی موارد، به عنوان نشانهای مادران را از وجود مشکلات دیگر آگاه میکند.چقدر احتمال ابتلا به این نابهنجاری وجود دارد؟
تنها 1 درصد از زنان بارداری که یک جنین را در شکم دارند، به اختلال تکشریانی بودن بندناف دچار میشوند و در حاملگیهای دوقلو یا چند قلو، این احتمال به 5 درصد افزایش پیدا میکند.نوزاد در خطر است؟
وقتی صحبت از «نابهنجاری» در بارداری به میان میآید، هر مادر بارداری نگران و آشفته میشود. ترس از دست د ادن نوزاد یا تولد فرزندی با نقایص مادرزادی، کابوس هر زن بارداری است. اما آیا همیشه نابهنجاریهای دوران بارداری، تولد نوزادی ناقص یا بیمار را به همراه میآورد؟ از نظر متخصصان، در همه موارد تک شریانی بودن بندناف خطری را برای جنین یا مادر به همراه نمیآورد. با وجود این در برخی از موارد هم تک شریانی بودن بند ناف میتواند از ابتلای جنین به مشکلات دیگری خبر دهد.این اختلال، ممکن است با نارسایی قلب، سیستم عصبی مرکزی، دستگاه ادراری و همچنین ناهنجاریهای کروموزومی همراه باشد. به همین دلیل، متخصصان در صورت باخبر شدن از این مشکل، انجام بررسیهای دقیقتری را توصیه میکنند تا از نبود علت تهدید کنندهای برای این موضوع مطمئن شوند.
برخی مطالعات، بند ناف تک شریانی را به عنوان عاملی که رشد نوزاد در رحم را تحت تاثیر قرار داده معرفی میکنند، اما در اغلب موارد، تاثیرگذاری منفی این موضوع به اثبات نرسیده است و در صورت همراه نبودنش با اختلال خطرساز دیگر، جنین بهواسطه دچار شدن با آن، به مشکل خاصی دچار نمیشود.