حتما بسیاری از شما درباره حساسیت شدید برخی افراد نسبت به باقلا شنیدهاید. در حال حاضر که فصل بهار و فراوانی این سبزی است، درباره این موضوع، علت به وجود آمدن آن، پیشگیری از آن و احتمال ابتلای زنان باردار به فاویسم با نرگس جوزدانی، کارشناس تغذیه به صحبت مینشینیم.
فاویسم چیست؟
کمبود فعالیت آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز گلبولهای قرمز خون به صورت ارثی باعث ایجاد این بیماری است که در موارد شدید فاویسم نام دارد. این آنزیم جهت عملکرد طبیعی گلبولهای قرمز خون لازم است. کمبود این آنزیم میتواند باعث تخریب گلبولهای قرمز خون و ایجاد کم خونی همولیتیک همراه زردی شود.
علائم حساسیت به باقلا چیست؟
- افزایش ناگهانی دمای بدن و زرد شدن پوست
- ادرار زرد تا نارنجی تیره
- احساس خستگی شدید
- تنفس عمیق و تند
- ضربان تند و ضعیف
درمان بیماری فاویسم
- از مصرف باقلا خودداری کنید.
- مکمل یاری با اسید فولیک انجام شود.
- مکمل یاری با آهن در صورتی که آنمی همولیتیک شدید باشد.
- درمان با اکسیژن
- دریافت زیاد مایعات جهت جلوگیری از آسیب به کلیهها
- تعویض خون در موارد بسیار شدید
خطرات ابتلا به فاویسم
یکی از بیماریهایی که ممکن است افراد مبتلا به فاویسم به آن مبتلا شوند، آسیب حاد به کلیه در اثر عدم رعایت در دریافت باقلا و داروهایی است که بیماری را تشدید میکند. بهترین راه، پیشگیری از دریافت باقلا و داروهای خاص در این افراد است. به یاد داشته باشید که سابقه فامیلی میتواند در ابتلا به بیماری نقش داشته باشد پس پدران و مادرانی که خود مبتلا به فاویسم هستند یا در خانواده خود سابقه دارند، امکان انتقال آن به فرزندشان وجود دارد. برخی مطالعات نشان میدهد افراد مبتلا به فاویسم فقط مبتلا به آنمی همولیتیک بوده و پس از دریافت باقلا یا داروهای ممنوع در این بیماری علائم حادی ندارند.
موارد ممنوعه غذایی در بیماری فاویسم
مصرف مقادیر بالای مکمل ویتامین ث و همینطور رنگهای مصنوعی. بهتر است این بیماران از منتول یا غذاهای حاوی منتول مثل آبنباتها و خوشبوکنندههای دهان استفاده نکنند. انواع باقلا مثل باقلا سبز، باقلا شمالی، لوبیای سویا استفاده نکنند. مواد غذایی حاوی سویا مثل توفو استفاده نشود. حتی برخی مواد غذایی مثل بادام زمینی و برخی جوانه ها نیز میتوانند علائمی از حساسیت در افراد مبتلا ایجاد نمایند.
فاویسم در بارداری و شیردهی
اگر مادری در دوران شیردهی با تشخیص کمبود این آنزیم شناخته شود، هیچ درمان اضافهای نیاز ندارد و خطری برای کودک ایجاد نمیشود. در واقع وقتی این مادر از مواد غذایی و داروهای ممنوعه استفاده میکند هموگلوبین سلولهای آسیب دیده تبدیل به بیلی روبین میشود. به نظر میرسد بیلی روبین از طریق شیر مادر وارد بدن کودک میشود اگر چه هیچ مطالعهای این موضوع را اثبات نمیکند و عملا بیلی روبین در بدن کودک افزایش نمییابد. رژیم غذایی در دوران بارداری باعث بروز حساسیت در آینده نخواهد شد چون این بیماری ارثی است. اما درباره احتمال خوردن باقلا و بروز فاویسم باید با پزشک مشورت کنید.
سلام همسر بنده در بچگی فاویسم داشتند ولی الان باقالا میخورند . میخواستم بپرسم ممکنه الان هم براشون مشکلی پیش بیاد و یا اینکه ممکنه به بچه منم ارثی برسه ؟ ممنون
باسلام وخسته نباشید...ببخشد من بچه م پسره و در ۲۴ هفتگی هستم،ودیشب حدود ۲۰ عدد باقلای سبز و کاملا پخته خوردم این مطالب رو خوندم آیا امکانش هست برای بچه م اتفاقی بیفته؟؟؟من وهمسرم قبلا هیچ وقت به باقلا حساسیت نداشتیم و بعداز خوردنش از دیشب تاحالا هیچ علائمی ندارم
سلام نگران نباشید خیر مشکلی ندارد موفق باشید