نینی سایت: مسابقه و رقابت در شرایط درست به کودکان کمک میکند تا تواناییهای خود را بهتر بشناسند تواناییهایی که در طول زندگی مطمئنا به دردشان میخورد. اما برای بعضی از والدین "مسابقه" کلمه چندان خوشایندی نیست. آنها معتقدند این کلمه نه تنها فشار بیش از حد به کودکان وارد میکند تا بهترین باشند بلکه باعث میشود آنها با هم سن و سالهای خود درگیر شوند و دعوا کنند. نظر بعضی از پدر و مادرها این است که مسابقه استرس زیادی به کودک وارد میکند و شکست در آن فرزندشان را ناامید میکند. برای همین خیلی از پدر و مادرها در پایان مسابقه همه را برنده اعلام میکنند یا اینکه سعی میکنند شرایط رقابت کمتری در مسابقه حاکم باشد.
اما آیا واقعا کم کردن شرایط رقابتی در مسابقهها کار درستی است؟
بسیاری از متخصصان پرورش کودک بر این عقیده اند که رقابت سالم برای کودکان مفید است. علاوه بر اینکه رقابت سالم آنها را برای برد و باختهای زندگی آماده میکند بلکه این امکان را به آنها میدهد تا در زندگی آیندهشان مهارتهایی مانند رعایت نوبت، احساس همدردی با دیگران و با اراده بودن را بیاموزند.
دکتر تیموتی گان متخصص اطفال و اعصاب و روان در اینباره میگوید:"مسابقه به کودکان کمک می کند تا بفهمند آدم موفق همیشه بهترین نیست اما تلاش برای بهترین بودن نشانه موفقیت است" او همچنین عقیده دارد کودکانی که در مسابقات شرکت می کنند و به رقابت می پردازند مهارت های اجتماعی بیشتری را می آموزند . مثلا با سختکوشی اعتماد به نفس آنها بالا می رود و رضایت بهتری از خود دارند.
یکی دیگر از فواید شرکت در مسابقه این است که کودک فعالیت گروهی را یاد می گیرد. بسیاری از بازیهای دسته جمعی به کودک یاد می دهد که چگونه مشکلات خود را به صورت گروهی حل کنند و همچنین به آنها می آموزد که چگونه برای یک نتیجه رضایت بخش گروهی تلاش کنند.
کلیدی ترین نکته در برگزاری مسابقه سالم این است که مطمئن باشیم فضایی که برای مسابقه کودکان فراهم شده کاملا سازنده باشد . وقتی فرزندتان را در یک مسابقه شرکت می دهید لازم نیست که او حتما به شما بگوید از چه شرایطی در مسابقه راضی بود یا اینکه چه چیزهایی او را ناراحت کرد بلکه یک قلم و کاغذ بردارید و از رفتار فرزندتان در موقعیت های مختلف مسابقه نکته برداری کنید تا به این ترتیب تواناییهای فرزندتان را بهتر بشناسید.
اگر مسابقه ای که فرزند شما در آن شرکت کرده فضای سالمی داشته باشد مطمئن باشید که او دوباره از شما می خواهد در آن شرکت کند. برد و باخت او در مسابقه برایش لذت بخش است. مهارتهای جدیدی به دست می آورد و سعی میکند خود را بهتر از پیش نشان دهد و از بالا رفتن اعتماد به نفسش لذت می برد.
برعکس اگر فضای مسابقه سالم نباشد فرزند شما از شرکت در مسابقه سرباز میزند مثلا خودش را به مریضی میزند تا مبادا مجبور شود در مسابقه شرکت کند. گاهی اوقات هم ممکن است مستقیم به شما بگوید که حاضر نیست در مسابقه شرکت کند. همچنین در موارد شدیدتر کودک علائم افسردگی، نگرانی،مشکل در خوابیدن و از دست دادن اشتها از خود نشان میدهد .