دکتر مژگان فطورچی درباره این که هر نوبت شیردهی چقدر باید طول بکشد، اظهارکرد: زمان و مدت شیر خوردن توسط شیرخوار هدایت میشود. هرگاه گرسنه باشد شروع به شیر خوردن میکند و هروقت سیر شود، توقف میکند، همچنین مدت زمان تغذیه در بین شیرخواران بسیار متفاوت است، بعضی سریع شیر میخورند و بعضی آهسته. وی افزود: وقتی شیرخوار، شیر خوردن را تمام میکند خود به خود پستان را رها میکند و گاهی هم در حالی که پستان در دهان اوست به خواب میرود یا مکیدن و بلع را متوقف میکند.
فطورچی ادامه داد: حجم شیر و چربی شیر مادران در طول روز متفاوت است و بنابراین ممکن است طول مدت شیرخوردن شیرخوار در هر نوبت تغییر کند. اگر زمان شیر خوردن در ماههای اول تولد هر بار از حدود 10دقیقه کوتاهتر و یا از 50 دقیقه طولانیتر باشد ممکن است نشانه مکیدنهای غیرموثر به علت ناکافی بودن شیر مادر باشد.
آیا باید نوزاد را در طول شب برای شیردهی بیدار کرد؟
کارشناس مسئول سلامت کودکان معاونت بهداشت دانشگاه جندی شاپور اهواز با بیان این که شیردهی مکرر در طول شبانهروز بخش مهمی از تغذیه با شیر مادر است، گفت: شیرخوار معمولا هر یک و نیم تا سه ساعت باید شیر بخورد تا وزنگیری مناسب داشته باشد؛ بنابراین ضمن تغذیه بر حسب تقاضای شیرخوار، اگر شیرخوار بیشتر از 4 ساعت درشب میخوابد، او را بیدار کرده و به شیر خوردن ترغیب کنید. وی تصریح کرد: هورمون پرولاکتین به عنوان ماده شیمیایی محرک تولید شیر که توسط مغز ترشح میشود، در ساعات نیمهشب به اوج ترشح میرسد، بنابرین با شیردهی در نیمهشب و مکیدنهای پستان توسط شیرخوار، تولید و ترشح این هورمون برای تولید بیشتر شیر افزایش مییابد.
چگونه متوجه گرسنگی شیرخوار شویم؟
فطورچی با اشاره به علایم گرسنگی شیرخوار، اظهار کرد: این علایم بر دسته هستند، علایم زودرس و علایم دیررس. گریه، علت دیررس گرسنگی شیرخوار است. وی گفت: توصیه میشود با مشاهده علایم زودرس گرسنگی اقدام به شیر دادن کرد. نباید اجازه داد که شیرخوار گریه کند زیرا در این شرایط به علت بیقراری و عصبانیت شیرخوار، تقریبا گرفتن پستان مادر توسط شیرخوار غیرممکن میشود. این کارشناس سلامت کودکان ادامه داد: علایم زودرس گرسنگی عبارتند از بیدار شدن، بردن دست به دهان، جستجوی پستان و حرکات دهان شیرخوار. وی افزود: از سوی دیگر هرگاه مادر حس کند که پستان به طور ناراحتکنندهای پر شده است، میتواند شیرخوار را به پستان بگذارد.
چگونگی تنظیم شیردهی و برنامهریزی برای آن
فطورچی اظهار کرد: تاکید میشود که شیردهی باید بر اساس میل و تقاضای شیرخوار باشد و به هیچ عنوان مادر نباید برای شیردهی، زمانبندی مشخص و مقیدی قرار دهد. کارشناس مسئول سلامت کودکان معاونت بهداشت دانشگاه جندی شاپور اهواز گفت: نوزاد معمولا هر یک تا سه ساعت علامت میدهد، یعنی از زمان شروع یک تغذیه تا تغذیه بعد. نوزادان در 2 تا 7 روز نخست تولد، مکرر شیر میخورند. روزانه 8 تا 12 بار تغذیه به خصوص در هفتههای نخست تولد ایدهآل به نظر میرسد. همچنین بسیاری از نوزادان در 7 تا 10روز اول تولد، شبها بیشتر شیر میخورند.