سلامت روان
بهداشت روان چیه و چه تفاوتی با سلامت روان داره؟ تفاوتهای زیادی بین این دو مفهوم وجود داره که بهتره در موردش اطلاعات داشته باشین. یکی از مهمترین ابعادی که در رابطه با سلامت عمومی جامعه وجود داره، بهداشت روان هست. در واقع، این مفهوم یکی از پایههای اصلی سلامت عمومی هست. متاسفانه ایراد بسیاری از افراد جامعه اینه که به وضعیت سلامت روحی خودشون توجه نمیکنن. عدم توجه به این موضوع، میتونه فرد رو در وضعیت نابسامان روحی قرار بده. تحقیقاتی که در این رابطه انجام شده، نشون داده که خانمها بیشتر از آقایون درگیر مشکلات روانی میشن.
بهداشت روان به چه معنیه؟
سازمان بهداشت جهانی، تعریف خاصی از بهداشت روان داره. این سازمان، بهداشت روان رو مجموعهای از احساسات خوب به منظور مقابله با استرسهای روزمره زندگی میدونه. مقابله با این فشارها در زندگی و تعامل با بقیه و همچنین حضور فعالانه در جامعه اهمیت ویژهای داره. البته منظور ما این نیست که همیشه در هر حالتی از زندگی باید شاد و خوشحال بود. درک احساسات غم و شادی در کنار همدیگه از جمله مهمترین مهارتهایی هست که باید در بهداشت روان مورد توجه قرار بدیم. داشتن احساساتی نظیر: غم، ناراحتی، افسردگی، خشم و نفرت کاملا طبیعی هست. نکته مهم در رابطه با درک کردن این احساسات و نحوه واکنش نشون دادن به اونها در زندگی هست.
عوامل تاثیرگذار بر بهداشت روان
افراد جامعه در هر رده سنی که باشن، در معرض مشکلات و اختلالات روانی متعددی قرار میگیرن. از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار بر بهداشت روان جامعه شامل موارد زیر هستن:
- وضعیت درآمد
- قومیت
- جنسیت
- شرایط اجتماعی و اقتصادی
- سبک زندگی
- عوامل بیولوژیکی
- تجربه های گذشته
- اعتقادات و باورها
سلامت روان چه معنایی داره؟
سلامت روانی، قرار گرفتن در بهترین وضعیت روحی معنا میشه. افراد دارای سلامت روانی میتونن احساسات خودشون رو در زندگی بهتر کنترل کنن و در مواجهه با مشکلات، واکنش مناسبی رو نشون بدن. از جمله مهمترین ویژگیهای این دسته از افراد، توانایی مقابله با احساسات شدید عاطفی، روانی و اجتماعی در جامعه هست.
بیماریهای مرتبط با سلامت روان
تا به اینجا در رابطه با مفهوم بهداشت روان، اطلاعات مهمی رو در اختیارتون قرار دادیم. سوال مهم اینه که چه بیماریها و اختلالاتی در رابطه با سلامت روان وجود دارن. رایجترین مشکل در رابطه با سلامت روان، اختلال اضطرابی هست که فرد رو درگیر میکنه. افراد مبتلا به این نوع اختلال در نگرانی مداوم به سر میبرن. این امر باعث میشه که حتی فرد نتونه فعالیتهای روزمره خودش رو به خوبی انجام بده. افراد مبتلا به اختلال اضطرابی به طور مداوم، حملات پانیک رو تجربه میکنن. از جمله دیگه ویژگیهای افراد مبتلا به این اختلال، میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- هراس مداوم از شی یا موقعیت خاص (فوبیا)
- هراس عجیب و غریب در رابطه با حیوانات، فیلمها، داستانها و...
- ترس شدید از قضاوت دیگران
- اختلال وسواسی فکری یا عملی
دستورالعملهای لازم جهت برخورداری از سلامت روانی
رعایت بهداشت روان از سوی تمام افراد جامعه از اهمیت ویژهای برخوردار هست. برای اینکه بتونیم از زندگی خودمون بهترین بهره رو ببریم، باید به یه سری نکات مهم توجه کنیم. در ادامه به مهمترین دستورالعملهای لازم جهت برخورداری از سلامت روانی اشاره میکنیم:
تغذیه اصولی
وضعیت جسمانی و روانی شما با خوب غذا خوردن تثبیت میشه. به همین خاطر هست که رعایت رژیمغذایی مناسب رو جهت برخورداری از سلامت روان به شما عزیزان پیشنهاد میکنیم. تغذیه و سلامت روان ارتباط تنگاتنگی با همدیگه دارن و باید به این مورد مهم توجه کرد.
خواب کافی
جهت برخورداری از بهداشت روان کافیه که به خوابتون توجه زیادی داشته باشین. از لحاظ علمی ثابت شده که خواب میتونه یه سری هورمونها و مواد شیمیایی در مغز رو که باعث ایجاد خلق و خوی خوب در فرد میشه، فعال کنه.
رعایت سبک درست زندگی
نکته مهم دیگه، در رابطه با پیروی از سبک مناسب زندگی هست. جهت برخورداری از سلامت روان بهتره که حتیالامکان از مصرف سیگار، الکل و موادمخدر پرهیز کرد. مصرف نوشیدنیهای الکلی و کشیدن سیگار به طور مداوم باعث آسیب به جسم و روح و روان میشه.
انجام فعالیتهای ورزشی
انجام فعالیتهای ورزشی منظم میتونه تا حد بسیار زیادی در بهداشت روان افراد جامعه، نقش مهمی رو ایفا کنه. به همین خاطر بهتره که در برنامه روزانه خودتون، پیادهروی و یا رفتن به باشگاه رو قرار بدین.
کلام آخر
در این محتوا به نکات مهمی در رابطه با بهداشت روان و تفاوت اون با سلامت روان اشاره کردیم. جهت برخورداری از جامعهای سالم، نیازه که تمام افراد به سلامت روان خودشون اهمیت بدن. پرهیز از استرس، انجام تمرینات ورزشی، دوری از اخبار منفی، انجام مدیتیشن و فعالیتهایی از این قبیل جهت برخورداری از روان و روح سالم، اهمیت زیادی دارن.