خونریزی بعد از زایمان طبیعیه؟
خونریزی واژینال پس از زایمان یک پدیده طبیعیه، اما در صورتی که حجم خونریزی بیش از حد معمول باشه، اون رو به عنوان خونریزی بعد از زایمان (PPH) یا لوشیا شناسایی میکنیم. خونریزی بعد از زایمان یکی از عوارض نادر اما جدیه. اغلب خونریزی بعد از زایمان در روز اول و پس از زایمان آغاز میشه، اما در برخی موارد ممکنه تا دوازده هفته پس از زایمان ادامه پیدا کنه.
تقریباً ۵ تا ۱۰ درصد از زنان پس از زایمان با خونریزی بعد از زایمان مواجه میشن. از دست دادن مقداری از خون پس از زایمان طبیعیه. حجم خونریزی طبیعی بعد از زایمان طبیعی حدود نیم لیتر و در زایمان سزارین حدود یک لیتره. در صورت وجود خونریزی بعد از زایمان، میزان خونریزی مادر شدیدتر و بیشتر از حد طبیعی خواهد بود و این موضوع میتونه برای مادر بسیار خطرناک باشه. خونریزی بعد از زایمان باعث کاهش شدید فشار خون میشه و در صورت عدم درمان سریع، میتونه منجر به شوک و در نهایت مرگ مادر بشه. شوک به دلیل کاهش کافی از عرضه خون به اعضای بدن ایجاد میشه.
خونریزی بعد از زایمان طبیعی:
خونریزی بعد از زایمان طبیعی، به طور کلی به صورت زیره:
- در طول یک تا سه روز اول پس از زایمان، خونریزی بعد از زایمان معمولاً قرمز روشن یا قرمز تیره بوده و ممکنه بویی شبیه خونریزی قاعدگی داشته باشه.
- گاهی خونریزی بعد از زایمان طبیعی، شامل تعدادی لخته خون به اندازه یک انگور تا یک آلوئه.
- در روزهای چهارم تا هفتم پس از زایمان طبیعی، خونریزی باید به رنگ صورتی یا قهوهای تغییر کنه و لختههای خون باید کوچک شده و یا از بین رفته باشن.
- در پایان هفته اول پس از زایمان طبیعی، ترشحات باید به رنگ سفید یا زرد باشن.
- خونریزی واژینال باید در بازه سه تا شش هفته پس از زایمان طبیعی به پایان برسه.
خونریزی پس از زایمان سزارین:
خونریزی بعد از زایمان سزارین به طور کلی به صورت زیره:
- میزان لوشیا پس از زایمان سزارین احتمالاً کمتر از زایمان طبیعیه.
- در چند هفته اول پس از سزارین، خونریزی واژینال وجود داره.
- رنگ خون در خونریزی بعد از زایمان سزارین، ابتدا قرمزه و سپس به قهوهای و در نهایت به رنگ زرد تغییر میکنه، همانند زایمان طبیعی.
علل شایع پس از زایمان:
خونریزی بعد از زایمان ممکنه به علت چندین عامل رخ بده. برخی از علل شایع خونریزی پس از زایمان عبارتند از:
- انقباضات رحمی ناکافی: انقباضات رحم پس از زایمان برای تنگ کردن عروق خونی که پس از تخلیه جنین و جفت شدن پلاسنتا شکل میگیره بسیار مهم هستن. اگه این انقباضات به طور کافی قوی نباشه، خونریزی بیشتری رخ میده.
- زخم بافت: در برخی موارد، زخمها در دستگاه تناسلی مادر به دنبال زایمان به وجود میآد که میتونه منجر به خونریزی شدید بشه.
- عوامل تجمع خون: اگه عواملی مانند لخته خون یا نقص در عملکرد پلاکتها و عوامل انعقادی وجود داشته باشه، خونریزی بعد از زایمان افزایش میپیدا کنه.
- عفونت: عفونت در مناطق ژنیتال و رحم آن هم پس از زایمان میتونه به خونریزی پس از زایمان منجر بشه.
- عوامل ساختاری: عواملی مانند وجود نواقص ساختاری در رحم، وجود پولیپها یا تومورهای خونی در دستگاه تناسلی مادر نیز میتونن علل خونریزی پس از زایمان باشن.
مهمه که در صورت وجود خونریزی شدید، به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنین تا علت دقیق خونریزی تشخیص داده بشه و درمان مناسب صورت بگیره.
علاوه بر عللی که پیشتر گفته شد، وجود عوامل زیر نیز میتونه خطر خونریزی پس از زایمان رو افزایش بده:
- سابقه خونریزی پس از زایمان: در صورتی که در زایمانهای قبلی خونریزی شدید داشته باشین، خطر تکرار خونریزی پس از زایمان در بارداریهای بعدی افزایش پیدا میکنه.
- وجود عوامل خطر زایمان سزارین: زایمان سزارین با خطر خونریزی بیشتری نسبت به زایمان طبیعی همراهه. عواملی مانند بیماریهای قلبی، وجود فرزندان بیشتر و طول زمان عمل جراحی سزارین میتونه خطر خونریزی رو افزایش بده.
- کمبود عوامل انعقادی: برخی از افراد ممکنه به دلیل عوامل وراثتی یا بیماریهای خاص، کمبود عوامل انعقادی در خون داشته باشن. در این صورت، خطر خونریزی پس از زایمان بیشتره.
- بالا بودن سن مادر: سن بالای مادر نیز باعث افزایش خطر خونریزی پس از زایمان میشه.
اگر شما یا پزشکتون عوامل خطر خونریزی در بارداری یا پس از زایمان رو میشناسین، مهمه که برنامههای پیشگیری و درمانی مناسب رو در نظر بگیرین.