دلیل خونریزی بعد از زایمان
خونریزی بعد زایمان به طور کلی امری عادی و طبیعیه و برای همه خانمها اتفاق میفته که به اون لوشیا هم گفته میشه. در این مقاله قصد داریم تا بیشتر به این موضوع بپردازیم و نکات مهم خونریزی بعد زایمان رو بهتون توضیح بدیم. این خونریزی عموما در روزهای اول بعد از زایمان شروع میشه و ممکنه تا چند هفته یا حتی چند ماه هم ادامه داشته باشه. بهطور معمول، مقدار خونریزی بعد از زایمان طبیعی حدود 500 میلیلیتر و بعد از زایمان سزارین حدود یه لیتر هست. این مقدار عموما بهعنوان خونریزی طبیعی در نظر گرفته میشه، اما بیشتر این مقدار عیر عادی طلقی میشه. خونریزی زیاد بعد از زایمان میتونه باعث افت شدید فشار خون بشه. بنابراین، در صورتیکه پس از زایمان دچار خونریزی شدید و خارج از حد نرمال شدین، باید سریعا به پزشک مراجعه کنین تا درمان مناسب براتون تجویز بشه.
عناصر تشکیل دهنده خونریزی بعد زایمان:
خونریزی بعد زایمان شبیه به دوره پریود هست و معمولا حدود چهار تا شش هفته بعد از زایمان هم ادامه داره. لوشیا از چند عنصر مختلف تشکیل شده که در ادامه به اونها میپردازیم:
خون:
در ابتدای خونریزی، خون میتونه بخش بزرگی از لوشیا باشه. این خون ممکنه به دلیل ریزش و ترمیم آندومتر رحم یا همون دیواره رحم، در طول زایمان و بعد از اون رخ بده.
ترشحات:
علاوه بر خون، لوشیا میتونه از ترشحات دیگهای هم تشکیل شده باشه. این ترشحات معمولا به دلیل تمیز شدن رحم بعد از زایمان ایجاد میشن.
گلبولهای سفید خون:
لوشیا ممکنه شامل گلبولهای سفید خون هم باشه. گلبولهای سفید خون نشوندهنده وجود عفونت در رحم یا دستگاه تناسلی هستن و ممکنه به علت عفونت پس از زایمان به لوشیا اضافه بشن.
تکههایی از آندومتر رحم:
در لوشیا ممکنه تکههای کوچیکی از آندومتر رحم که در فرآیند ترمیم، بعد از زایمان از رحم جدا شدن هم وجود داشته باشه.
علت خونریزی بعد زایمان :
چندین عامل میتونه میزان خونریزی بعد زایمان رو افزایش بده. اگه یه خانم سابقه خونریزی واژینال بعد از زایمان رو قبلا داشته، احتمال خونریزی شدید در زایمان بعدی در اون بیشتره. همچنین، به دلایل نامشخصی خونریزی بعد زایمان در خانمهای آسیایی بیشتر از بقیه خانمهای جهان هست. این مورد میتونه به نوع تغذیه و آبوهوا مربوط باشه. یکی از معروفترین علتها خونریزی شدید بعدزایمان آتونی رحم میتونه باشه. در طول بارداری، جفت در داخل رحم رشد میکنه و بند ناف، اکسیژن و مواد غذایی رو به جنین میرسونه. بعد از زایمان، رحم به طور طبیعی منقبض میشه تا جفت کاملا از اون خارج بشه. انقباضات، فشار زیادی روی عروق خونی جفت در رحم ایجاد میکنن. اگه انقباضات به اندازه کافی قوی نباشن، میزان خونریزی بیشتر میشه. در صورت آتونی رحم، رحم بطور کامل منقبض نمیشه و به همین دلیل ممکنه خونریزی شدید پس از زایمان اتفاق بیفته. عوامل دیگهای که میتونن باعث خونریزی بعد از زایمان بشن، در ادامه بعضی از اونها رو نام میبریم:
- زایمان چند قلویی
- بزرگ بودن اندازه جنین
- طولانی بودن زمان زایمان
- زایمانهای متعدد
عوامل دیگهای که خطر خونریزی بعد زایمان رو افزایش میدن شامل موارد زیر هستن:
- پارگی رحم: اگه در هنگام زایمان رحم پاره بشه، به اون پارگی رحم میگن.
- سزارین: خطر خونریزی بعد زایمان در عمل سزارین بیشتر از زایمان طبیعی هست.
- پارگی واژن یا سرویکس در هنگام زایمان.
- بیهوشی عمومی: در صورتی که عمل سزارین با بیهوشی عمومی انجام بشه (نه بیحسی موضعی)، احتمال خونریزی واژینال بیشتر هست.
- استفاده از اکسیتوسین: اکسیتوسین دارویی هست که برای ایجاد زایمان طبیعی از اون استفاده میشه و میتونه عامل افزایش خطر خونریزی بعد زایمان باشه.
- پرهاکلامپسی: افزایش فشار خون و وجود پروتئین در ادرار مادران باردار رو پرهاکلامپسی میگن که یکی از عوامل خطر خونریزی پس از زایمان هست.
- افزایش وزن
- مشکلات مربوط به جفت.
جمعبندی:
از اونجایی که لوشیا بعد از زایمان یه فرایند طبیعیه، تغییرات در ترکیب و محتوای اون در طول زمان امری عادی محسوب میشه. در وایل خونریزی بیشتر خون در لوشیا دیده میشه و در ادامه ممکنه مقدار خون کاهش پیدا کنه و به تدریج به ترشحات دیگهای مثل موکوس تبدیل بشه. این تغییرات معمولا در چند هفته اول بعد از زایمان رخ میدن. در این مقاله نکات مهم مربوط به خونریزی بعد زایمان خدمتتون توضیح داده شد، چنانچه میزان خونریزی بیشتر از حد نرمال بود، لازمه که به پزشک مراجعه کنین.