درمان فاویسم و نکات مهم
درمان فاویسم و نکات مهم مربوط به اون در این مقاله توضیح داده شده. بیماری فاویسم (Favism) یه واکنش ناشی از مصرف باقلا و محصولات دیگه حاوی گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز (G6PD) در بدن هست. G6PD یه آنزیمه که در سلولهای قرمز خون وجود داره و نقش کلیدی و مهمی در حفظ استحکام سلولها در برابر استرس اکسیداتیو داره. افراد مبتلا به فاویسم دچار کمبود یا نقص در این آنزیم هستن و وقتی باقلا یا مواد دیگهای که G6PD رو تحریک میکنه مصرف میکنن، واکنشهای خونی شدیدی رو تجربه میکنن.
درمان فاویسم به طور عمده از طریق اجتناب از مصرف باقلا و محصولات مشابه اون هست. این محصولات شامل باقلای تر یا خشک، باقلای پخته و غیره هست. اگر شما یا اطرافیانتون مبتلا به فاویسم هستین، خیلی مهمه که از مصرف باقلا و محصولات مشابه اون که ممکنه آنزیم G6PD رو تحریک کنن، اجتناب کنین. همچنین، در صورت بروز علائم مشکوک بعد از مصرف غذا یا مواد خوراکی، به پزشک مراجعه کنین تا تشخیص دقیق داده بشه و درمان مناسب رو دریافت کنین.
علائم بیماری فاویسم:
افراد مبتلا به فاویسم ممکنه بعد از مصرف باقلا یا فرآوردههای اون علائمی مثل خونریزیهای شدید رو تجربه کنن. علائم واکنش فاویسم ممکنه شامل موارد زیر باشه:
- همولیز: افزایش تجزیه سلولهای قرمز خون و کاهش تعداد آنها (همولیز) از علائم اصلی فاویسم محسوب میشه. این مورد ممکنه منجر به آنمی شدید بشه که با کاهش تولید اکسیژن در بدن همراه هست.
- آنمی: همولیز ممکنه منجر به کاهش آهن و کاهش هموگلوبین خون بشه که باعث آنمی (کاهش توانایی حمل اکسیژن توسط خون) میشه. علائم آنمی شامل خستگی، ضعف، عدم تمرکز، بیخوابی و افزایش ضربان قلب میشه.
- آزمایش خون غیرطبیعی: در آزمایش خون، ممکنه نشون داده بشه که سطح هموگلوبین و هماتوکریت (نسبت سلولهای قرمز خون به حجم خون) کمتر شده.
- علائم عمومی: افراد مبتلا به فاویسم ممکنه احساس خواب آلودگی، تهوع شدید، درد شکم، کاهش اشتها و افزایش تعریق رو تجربه کنن.
در صورت بروز هر کدوم از علائم گفته شده بعد از مصرف باقلا یا فرآوردههای مشابه اون، بهتره به پزشک مراجعه کنین تا تشخیص دقیق و درمان مناسب رو دریافت کنین.
روشهای درمان فاویسم:
در حال حاضر، درمان فاویسم بر اساس نوع و شدت واکنش و عوارضی که شما تجربه میکنین، متفاوته. درمان فاویسم شامل موارد زیر میشه:
خودداری از مصرف باقلا و فرآوردههای اون:
از مصرف باقلا و محصولات مشابه اون پرهیز کنین. برای جلوگیری از واکنشهای خطرناک، باید به طور کامل از مصرف باقلا چه به صورت تر، چه خشک و پخته شده خودداری کنین. بهتره قبل از مصرف مواد غذایی از محتویات داخل اون مطمئن بشین.
اقدام سریع در صورت واکنش:
در صورتی که در حین مصرف غذا بدنتان واکنش مشکوکی نشون داد، باید به سرعت بعضی از اقدامات اورژانسی رو انجام بدین. این اقدامات شامل اجرای دستورالعملهای اورژانسی که توسط پزشکتون تعیین شده و در دسترس داشتن داروهای ضدآلرژیک هست.
پشتیبانی درمانی:
در صورت بروز علائم واکنش خفیف تا متوسط بعد از مصرف باقلا، ممکنه است نیاز به پشتیبانی درمانی داشته باشین. این پشتیبانی میتونه شامل تجویز داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) برای کاهش التهاب و درد، آنتیهیستامینها برای کنترل آلرژی و داروهای ضدتهوع باشه.
در هر صورت، بهتره با پزشک مشورت کنین تا درمان مناسب رو برای شما تعیین کنه و راهنماییهای لازم رو بهتون ارائه بده.
جمعبندی:
در این مقاله تلاش کردیم تا در مورد درمان فاویسم توضیحاتی رو بهتون ارائه بدیم. این بیماری باعث میشه که میزان گلبولهای قرمز خون کاهش پیدا کنن و اونها رو از بین ببره. افرادی که به فاویسم مبتلا میشن باید به میزان خیلی زیادی به تغذیهشون دقت کنن. غذاهایی که از باقلا تهیه میشن به هیچ عنوان مصرف نکنن. باقلا در هر شکلی که باشه میتونه برای این افراد خطرناک باشه. دقت داشته باشین که علاوه بر باقلا باید از مصرف مواد غذایی دیگهای هم که ممکنه حاوی فاونین باشن، خودداری کنین. فاونین یه ترکیب شیمیایی هست که در بعضی مواد غذایی طبیعی وجود داره و میتونه واکنش فاویسم رو در افراد حساس تحریک کنه. به این نکته هم توجه داشته باشین که مصرف بعضی از داروهای شیمیایی هم ممکنه برای افراد مبتلا به فاویسم مضر باشه. بنابراین در صورتیکه به دکتر مراجعه کردین، حتما اون رو در جریان بیماریتون قرار بدین.
منبع